自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

龍貓車 發表於 18-10-20 02:53
我都係因為呢個原因從來都無喺圖書館借過書
自己想睇嘅就會去買
...

我都係。
以前細個都成日見到書本有鼻屎,血鼻屎,飯粒,鼻毛, 乜都有。

就算帶孩子去圖書館,我也不會帶幼孩。
一來騷擾人, 二來他們衛生意識低,而且家中書本已可滿足幼童了。

上小學吧,有返八九歲,才會去圖書館。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

避得幾多?學校都要學生在校內借嫁啦!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

咁驚嘅,真係街都唔洗出,唔洗過份保護兒童嘅,當然唔係見你見到鼻屎都摸落去,咁眼見乾淨咪算,去完公眾地方摸過d野,我一定同小朋友清潔雙手
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實每次一離開,就即刻叫小朋友抹手,自己注重個人衛生比較重要d

男爵府

龍貓車 發表於 18-10-20 02:53
我都係因為呢個原因從來都無喺圖書館借過書
自己想睇嘅就會去買
...

我都係人地話我扮野,但我本身有潔癖

子爵府

回覆樓主:

我們兩母子都愛閱讀,我們常常到圖書館和書局打書釘,借書和買新書都會。大量閱讀的益處,讓他擁有不錯的語文能力。
去完圖書館,立即上洗手間洗手,借回家的書,我們從沒有特別處理,我仔十幾歲無病無痛。

珍珠宮

回覆樓主:

地球好危險, 返火星啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

兒童書小兒科,男人熱門如武俠小說仲恐怖

大宅

回覆樓主

我妹曾返過part time將d書上架
佢個排塊面係勁爛
一無做就好返
佢都話d書真係太污糟

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

gracelam 發表於 18-10-20 08:11
其實唔止圖書館, playroom, 遊樂場, 泳池等多人多小朋友地方就多細菌,注意個人衛生, 除非唔出街玩。
...

珍珠宮

啊⋯我哋個個禮拜六都去喎,要交圖書閱讀報告

珍珠宮

奶茶喱哩 發表於 18-10-20 09:50

me three 我潔癖都好嚴重,好小帶小朋友去圖書館。

每次係圖書館見到阿伯對住書打乞痴,用口水掂書,書入面有又有鼻屎,我都想嘔。

唔明咁多jm 覺得咁樣無問題,仲話太乾淨對小朋友唔好。

其實所有公共設施唔係都要保持乾淨?唔怪得香港愈來愈污糟,因為連家長都覺得污糟無問題。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

其實唔講都知啦

唔好借d 好殘既書返屋企囉

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我在石塘咀圖書館見到有部圖書消毒機,如果每間圖書館都有就好了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

奶茶喱哩 發表於 18-10-20 09:50

我份人都幾污糟,我都頂唔住,何況你有潔癖
我住圖書館隔離,但只在有需要時去,借完用完即還

男爵府

回覆樓主:

小朋友太細就嘅好去了, K3以上應該唔怕嘅, 點都要訓練下小朋友抵抗力嫁

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我唔去係因為圖書館實在太嘈雜,啲靚仔根本就當咁圖書館好似遊樂場咁走嚟走去,家長就喺度恰眼瞓唔理, 一係就好似教授上身,又英又普通話當場交授。。

子爵府

小華子 發表於 18-10-20 07:55
其實有啲書真係好污糟,裡面有鼻屎、痰漬我都見過,通常係連受歡迎嘅書出現率甚高。
所以我只會借少人借嘅 ...

乾咗嘅精x都有

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有一次借了一本書,回家打開本書有d綠色嘅粉佈滿書頁,重有d跌落地,而且成本書頁黃色而且有濕過水嘅水漬,我好肯定本書跌過落水重要係污穢水,我立刻攞番圖書館俾職員話俾佢地聽,但佢地好似冇嘢咁,只係收番本書,冇檢查到。
好多時借番黎嘅書裏面都夾住d食物渣,所以d書都真係幾污穢。

子爵府

貓頭雀 發表於 18-10-20 08:40
我都係。
以前細個都成日見到書本有鼻屎,血鼻屎,飯粒,鼻毛, 乜都有。

我細個睇得多,身體有抵抗力

首頁

尾頁

跳至