自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

洋洋 發表於 18-10-20 13:07
旅保一定要信?我試過恒生同wing hang 都可以冇喎

我買A唉A

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

aromama 發表於 18-10-20 12:26
航空公司送返個新比你?咁保險嗰邊有冇得claim ?

我冇claim保險。呢邊攪惦就算。

有一次,我係完全唔記得要報,幸好個喼未過保養,拎返去喼公司同我整返。

侯爵府

aromama 發表於 18-10-20 02:28
今晚乘搭HK快x返港,攞喼時真係嚇一跳,個喼爛左兩個角,手拉位同喼身分離,見到真係想喊,唔明點解可以爛 ...

証實你件行李真的是Fragile
唔排除有d搬運工人好變態,見到掛了fragile牌子的,反而更大力糟質

wcpcelia    發表於 18-10-20 16:36

珍珠宮

wsyggk 發表於 18-10-20 03:17
只可以claim一邊?我上次都claim晒兩邊,但就唔係香港快運。你試claim咗航空公司先。講真你話無買旅遊保佢 ...

點樣可以 claim 兩邊?

伯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

woo

大宅

回覆樓主

好傷啊!個McQueen 依家一定買唔番
平時啲喼掟爆都無咁心痛,掟爆呢個真係賠幾錢都補唔番。。。

公爵府

minniemii 發表於 18-10-20 13:38
好傷啊!個McQueen 依家一定買唔番
平時啲喼掟爆都無咁心痛,掟爆呢個真係賠幾錢都補唔番。。。
...

你明白我呀!真係賠個新比我,我都唔會開心

水晶宮

水草 發表於 18-10-20 07:37
信用咭拎嗰個Samsonite,好用嗎?

好用,我好變態咁總共喺bank換咗4個喼(分別3間bank),兩大一細Samsonite,一個Delsey。四個我都覺得好用。但Samsonite係好過Delsey。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

上次搭快運去東京
Bb車係臨上機至俾空姐。落機時拎返,成個篷hi到黑左(類似機油),有布嘅部分扯爛左
係有大膠袋笠住,連膠袋連bb車扯爛

水晶宮

aromama 發表於 18-10-20 11:27
你好聰明

不過就算比返個新嘅我,我都唔會開心,我個喼係限量版嚟㗎,個設計師喺几年前都死咪,好 ...

唉,陰公豬呀。我經過嗰次之後都係決定唔買貴喼啦,真係跌爛咗好傷心㗎,航空公司賠嘅錢又有限。我個喼都陪咗我10幾年,好有感情
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

爛得好誇張哦

水晶宮

大姑娘 發表於 18-10-20 13:20
點樣可以 claim 兩邊?

我無諗過唔可以claim兩邊,我每次都係直接去機場counter同佢講,問佢點賠,然後再叫佢出證明俾我claim 保險。

公爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-20 13:50
上次搭快運去東京
Bb車係臨上機至俾空姐。落機時拎返,成個篷hi到黑左(類似機油),有布嘅部分扯爛左
係有 ...

好慘啊!帶bb去旅行,爛左bb車,真係會影響(mood)成個行程,抱都抱到手軟,仲邊有心情玩。

珍珠宮

王國教室勳章

水晶宮

aromama 發表於 18-10-20 02:48

我有買旅遊保,航行公司只claim到400,HK快x嗰邊話只可以c ...

如果航空公司賠償個價覺得OK, 我就即場係航空公司搞。 費事同保險公司搞, 因自己要容文件, 影相及提供購買發票(如有)。
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

PCCW2319 發表於 18-10-20 14:06
如果航空公司賠償個價覺得OK, 我就即場係航空公司搞。 費事同保險公司搞, 因自己要容文件, 影相及提供購買 ...

航空公司個賠償真係低,旅保嗰邊我都係比個保險經紀搞,應該唔會太麻煩搞呱!

水晶宮

aromama 發表於 18-10-20 14:43
航空公司個賠償真係低,旅保嗰邊我都係比個保險經紀搞,應該唔會太麻煩搞呱!
...

但留意保險公司都唔係你申請貼幾多就賠幾多, 即使有單據。佢地計埋折舊率。

你個喼情況係唔可以維修, 但如果只係甩輛或可維修。保險公司會搵維修公司上你屋但維修, 之後再送番比你。

我上次都係爛喼。係機場搞賠償, 話無買旅遊保險。航空公司開價$300, 我同佢講價, $500 clise file. 最終$500成交。

個喼係用左幾年既淘寶貨。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

回覆樓主:

所以我只會用平喼有佢地掟,聽講而家d 人係咪都claim, 已經慣咗而你呢單真係claim都合理,爛成咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

你呢個已經唔算好爛,有d成個好似俾貨車撞爆半個喼唔見左我都見過

其實唔關你搭邊間航空公司事,响行李帶周圍撞睇你好唔好彩

首頁

尾頁

跳至