自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

上個月朋友兩個喼都係爛左, 仲要去程果陣爛

男爵府

wsyggk 發表於 18-10-20 13:48
好用,我好變態咁總共喺bank換咗4個喼(分別3間bank),兩大一細Samsonite,一個Delsey。四個我都覺得好用。 ...

兩間有d line係同廠做的,以前係我公司vendor,行廠時見過

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

aromama 發表於 18-10-20 02:48

我有買旅遊保,航行公司只claim到400,HK快x嗰邊話只可以c ...
問自己間保險, 我上次 claim完國泰, 再 claim bluecross

咪鬼理, 先 claim航空公司。 其他的,才用自己保險包

大宅

我想問下,如果個喼已經用左幾年, 冇左張單, 咁有得claim嗎?

珊瑚宮

aromama 發表於 18-10-20 13:48
你明白我呀!真係賠個新比我,我都唔會開心

航空公司無賠?
上次家人個喼爛左, 航空公司送番新喼

大宅

aromama 發表於 18-10-20 02:48

我有買旅遊保,航行公司只claim到400,HK快x嗰邊話只可以c ...

我上次又係咁,坐港龍,2邊都claim 得喎

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

PCCW2319 發表於 18-10-20 14:57
但留意保險公司都唔係你申請貼幾多就賠幾多, 即使有單據。佢地計埋折舊率。

你個喼情況係唔可以維修, 但 ...

折舊率這個我知,我都唔期望佢賠得返個喼價比我。

我個女都係叫我買返個淘寶貨算了,由得佢掉。

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

wmkcnw 發表於 18-10-20 15:34
問自己間保險, 我上次 claim完國泰, 再 claim bluecross

咪鬼理, 先 claim航空公司。 其他的,才用自己保 ...

如果我接受左航空公司賠償,佢就唔會岀信比我claim 旅保,假如我向旅保申索,佢要我即時簽返份免責聲明,先岀信比我,我冇即場決定,我反而叫佢岀封信比我,我話我要返屋企考慮一下向邊個索取賠償。

大宅

2018復活節勳章

aromama 發表於 18-10-20 02:40
峴港。

我上次都係去呢度,
個喼又係爛到咁,
即時同航空公司講,之後佢會上嚟屋企收返個喼,如果維修唔到會再出返個賠償金額比你。
Please stop fighting with the past...

公爵府

cbeyond 發表於 18-10-20 15:39
航空公司無賠?
上次家人個喼爛左, 航空公司送番新喼

航空公司有話賠,不過,我還未決定接不接受佢賠償,如果我接受左航空公司賠償,佢就唔會岀信比我claim 旅保,假如我向旅保申索,佢要我即時簽返份免責聲明,先岀信比我,我冇即場決定,我反而叫佢岀封信比我,我話我要返屋企考慮一下向邊個索取賠償。

琥珀宮

aromama 發表於 18-10-20 02:28
今晚乘搭HK快x返港,攞喼時真係嚇一跳,個喼爛左兩個角,手拉位同喼身分離,見到真係想喊,唔明點解可以爛 ...

6月頭俾俄羅斯航空掟爆喼,差唔多傷,只係我個喼俾人包紥咗。好彩係返到香港至爆。

係拎行李大堂約中間有個櫃檯,應該係機場行李部,佢睇睇我個喼嘅傷勢,就叫填咗張表,問我個喼幾錢,我話$1200, 後來至知係$1500,職員有問我有冇保用證,因我係舊年至係泰國買,我有但放係喼入面,職員話算唔使嘞。佢填哂表,我簽名俾呢張表我,話會將我單case轉介俾俄羅斯航空。

琥珀宮

SandyKL 發表於 18-10-20 17:05
6月頭俾俄羅斯航空掟爆喼,差唔多傷,只係我個喼俾人包紥咗。好彩係返到香港至爆。

係拎行李大堂約中間有 ...

要讚俄航,第2日已聯絡我話派人收喼去修理。另一邊,我買咗蘇黎世旅遊保險,上網入資料申請賠償,個網可以放機場張表幅相上去。約2星期,蘇SMS我會入返$1200去我銀行戶口。

而代俄航修理喼嘅公司嘅約一個月後聯絡我話個喼冇得整,會係市場搵個差唔多款嘅喼俾我,後來真係收到個新喼

我覺得自己幾好彩,不幸中大幸。

公爵府

SandyKL 發表於 18-10-20 17:06

要讚俄航,第2日已聯絡我話派人收喼去修理。另一邊,我買 ...

咁俄航又唔太差喎

Hke話佢地係廉航,只會賠$ 400 ,即場迫我選擇要錢定要信claim 旅保,當時比我個感覺好差

子爵府

回覆樓主:

有, 不過係超cheap嗰啲喼

琥珀宮

aromama 發表於 18-10-20 17:44
咁俄航又唔太差喎

Hke話佢地係廉航,只會賠$ 400 ,即場迫我選擇要錢定要信claim 旅保,當時比我個 ...

咁你當時有冇係機場counter整張form?又係好彩,班旅伴中有明燈,叫我係機場行李部攪咗先,唔好出去搵航空公司辦。

我都估唔到俄航咁好,不過坐過好多航空公司,第一次扔爛我隻喼係佢,真係唔知係好定唔好嘞。

男爵府

HLDMaMa 發表於 18-10-20 07:59
快運也可以claim 嗎?上次我爛咗轆,佢地話廉航冇得claim,好在我有買旅遊保險。
...

上次都係答我廉航冇得claim
:-P

公爵府

SandyKL 發表於 18-10-20 18:34
咁你當時有冇係機場counter整張form?又係好彩,班旅伴中有明燈,叫我係機場行李部攪咗先,唔好出去搵航空 ...

我有即時喺counter 攞左封信去claim旅保。

唔見行李試得多,爛喼我都係第一次

伯爵府

aromama 發表於 18-10-20 12:35
亮點係貼左fragile 都可以爛成咁

我都有呢個疑問
有啲玩嘢feel

首頁

尾頁

跳至