孕婦長期卧床有必要嗎?

alicesister
|
原來長期卧床會影響消化功能,胎盤激素對消化功能的抑制以及增大子宮的壓迫,孕婦就有噁心、嘔吐、食欲不振、消化力下降和便秘等症狀。
文星
|
alicesister 發表於 18-10-20 03:24
原來長期卧床會影響消化功能,胎盤激素對消化功能的抑制以及增大子宮的壓迫,孕婦就有噁心、嘔吐、食欲不振 ...

做乜要長期卧床
EstrellaDamm
|
alicesister 發表於 18-10-20 03:24
原來長期卧床會影響消化功能,胎盤激素對消化功能的抑制以及增大子宮的壓迫,孕婦就有噁心、嘔吐、食欲不振 ...

無事無幹的話,當然唔使卧床,最好多走動。卧床都係有特別情況而醫生建議先會卧。
katiejim
|

如果冇肚痛冇流啡/血....應該唔需要長期卧床啦~
kaka0324
|

要多休息啫,無特別情況正常唔洗卧床
wsyggk
|

點解要長期臥床?做多d運一動對大人BB都好
bchuma
|

有原因就臥床咯。無病無痛唔需要呀
bchuma
|
kaka0324 發表於 18-10-20 17:50
要多休息啫,無特別情況正常唔洗卧床

係咯,休息同臥床唔希望嘠
我要做媽媽
|
我身邊有媽媽系長期臥床既,因為唔穩,醫生建議既,所以都冇辦法架
天上的星
|
除非醫生建議
haha748494
|
我身邊有一位習慣性流產媽媽,BB要到1月份先出世,臥床都幾辛苦,但都無計。
RubyYu07
|
如果唔係特殊情況,唔係逼不得已,都唔會長期臥床啦
cookingbaby
|
如果無唔舒服嘅話,都係多啲走動好啲囖。
dolldollk
|
如果醫生要求就都無計, 去到中期其實無咩特別野醫生都會叫媽媽做下運動架