啱啱滿月多幾日。。。 主要夜晚喊得好勁

勞氣小妹
|
出世時候返咗娘家坐月
到滿月之後就返屋企
慢慢到十二點幾開始就係咁喊
係爆喊嗰隻, 就算抱到瞓得著
一放落床就即刻喊
都下晝就可以餵完奶之後就瞓到一至兩個鐘

到前日返娘家瞓一晚由朝瞓到晚
琴晚接返屋企又係咁爆喊
開咗風筒試咗好多方法都唔得

我明白bb係因為新地方要適應所以會咁
但有冇辦法可以等佢盡快適應或者等佢唔好成日喊得咁勁
因為一喊得勁有肚風就好唔舒服,
我同老公因為新手都差唔多冇得瞓
勞氣小妹
|
每日最多只可以瞓到四至五個鐘
我怕我哋兩個遲早頂唔順
定係我應該直接住喺娘家等佢大個少少再試下返屋企瞓

Kayun1212
|
係咪因為嚇親呀? 有朋友個b出完街之後就咁, 可能係嚇親
勞氣小妹
|
Kayun1212 發表於 18-10-20 09:42
係咪因為嚇親呀? 有朋友個b出完街之後就咁, 可能係嚇親

除咗滿月嗰日夜晚食咗飯有好多親戚抱佢
之後嗰幾日都留喺屋企冇出過街
係前日去咗健康院
去到健康院都係喊得好犀利
醫生就話佢唔夠安全感

到依家佢返到屋企都係喊多過訓
要先用風筒止喊先可以再安撫佢
但就係瞓唔冧要長期抱
miumiu419
|
有無試過用奶咀同時抱住哄,呢招我覺得幾work..抱住既時候要un下un下,等佢易d入睡同安靜落黎
我要做媽媽
|
佢日頭訓得好唔好?可能系因為日頭訓太多搞到夜晚唔訓?
勞氣小妹
|
miumiu419 發表於 18-10-20 14:34
有無試過用奶咀同時抱住哄,呢招我覺得幾work..抱住既時候要un下un下,等佢易d入睡同安靜落黎
...

有吖,成日都整返出嚟
次次都要夾硬畀佢含一陣先肯啜

勞氣小妹
|
我要做媽媽 發表於 18-10-20 16:06
佢日頭訓得好唔好?可能系因為日頭訓太多搞到夜晚唔訓?

日頭瞓得好好多
因為凌晨已經玩到冇曬力。。。
但有時日頭都冇乜點瞓
faithgao
|
同我個女差唔多,初生時每日只訓五、六個鐘。日頭除咗食奶外,就係要抱同喊,但胃口都係唔好,飲好少奶。到咗兩個幾月突然轉性,喊少咗、訓多咗、連胃口都好埋。
我要做媽媽
|
回覆 勞氣小妹 的帖子

我覺得你地需要同佢調整下作息時間,日頭咪訓太多,玩多D,晚頭自己會訓得比較好
Makiw
|
有無試下搵包被包實d先訓?
sandylly
|
你試下幫佢掃風~
我個女接近滿月果時有一個星期都係咁,好似開鬧鐘咁,一到夜晚12點幾就開始爆喊,點抱都喊,喊到第二朝7點幾先收聲訓返,一開始唔知咩事,束手無策!後來上網睇話係有機會腸絞痛,肚仔太多風!網上教幫佢搓肚,但佢一喊就點搓都無用,後尾我哋堅持每次食完奶一定要佢”Eur”到先放低佢,好彩一星期左右佢就正常返(網上話有機會喊到3個月,果時嚇到死)
另外,我媽咪都教可以俾佢食保嬰丹,雖然佢太細個,一開始我完全反對,但後來試過一次,佢食完好似真係好轉咗,我覺得可以一試,但唔到最後可以唔試,畢竟都算係藥~
勞氣小妹
|
我要做媽媽 發表於 18-10-21 08:52
回覆 勞氣小妹 的帖子

我覺得你地需要同佢調整下作息時間,日頭咪訓太多,玩多D,晚頭自己會訓得比較好 ...

請問點樣同佢玩多啲
我依家打算每日下晝會帶佢去附近公園行下
睇下會唔會好啲
勞氣小妹
|
sandylly 發表於 18-10-21 11:07
你試下幫佢掃風~
我個女接近滿月果時有一個星期都係咁,好似開鬧鐘咁,一到夜晚12點幾就開始爆喊,點抱都 ...

我聽講到三個月嗰啲叫百日喊
之前都有諗過係咪肚風問題
有親戚都畀咗藥油我哋茶
都時不時同佢個肚按摩
但情況都係差唔多
同埋飲完奶掃風都比較難。。。

尋晚成晚都瞓得不錯
調返轉今朝開始爆喊,又係唔知發生乜事
四點幾同佢沖完涼之後就瞓到依家都未醒。。。。
希望今晚佢可以瞓好啲
RubyYu07
|
轉換環境係好關鍵因素。我阿b三個月時都係,由娘家返來之後,連續爆喊三晚,喊到攰先肯訓
amuroo
|
我b仔1個月21日人仔
都係唔係食 就喊 或抱
主要在日間,訓好少。一唔訓就係喊、抱

但喊得幾累 晚上8、9點後就開始昏睡
會喊夜奶 但只要訓住飲

一到第二朝 就精神哂

已經食咗保嬰單、七星茶同埋珍珠末,未感受到效果
勞氣小妹
|
RubyYu07 發表於 18-10-21 21:44
轉換環境係好關鍵因素。我阿b三個月時都係,由娘家返來之後,連續爆喊三晚,喊到攰先肯訓
...

想問下3日之後係咪已經正常返?

我都明白
但如果 係屋企瞓幾日之後返娘家瞓一晚會唔會冇用
我就係擔心呢樣