自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

PTMCYS 發表於 18-10-20 12:22
这些人,請不要太上心,但如果他們有論点,試試了解,如不認同,可以分享你的觀點,大家可理性討論。
...

我有睇晒兩邊既觀點,之前都分享過我既睇法,唔想再重覆了
可惜唔係個個好似你咁客觀,我只係見有班人成日話人為反而反,反對派為左搵食先乜都反,我睇唔過眼

好似之前某會員咁講,贊成既人點都會贊成,反對既人點都會反對,其實講咁多真係嘥氣
總之一個project 咁多爭議,係咪真係要一意孤行強推先?

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

A_lcy 發表於 18-10-20 13:49
一見到呢班人,真係無咩心機睇。
之前幾日講左幾十版依家見靜左d,就走出唔話人為反而反、黃屍、毒果洗腦
...

你心水清,大家討論過晒後,d 人就開始走出黎話人為反而反,毒果黃屍,賴埋佔中都有
講到反對嗰班人都係無腦咁,淨係識睇毒果洗腦
其實每次佢地都係得呢d 論點

我自己反對建島,但我都唔會話贊成既人無腦/無知
每樣野總會有人贊成有人反對,點解要攻擊唔同想法既人?

男爵府

jonwu 發表於 18-10-20 13:11
你睇, 已經到發爛渣地步,唔需要講理由。啱既,香港人真係唔值得有普選。 ...

明哂。香港最值得一黨專政。嗱,最好人治代替法治,推翻三權分立。反正法官判新移民有福利又幫難民,改哂佢,以後法庭判中央想要既審結,大家就高大歡起嗱。

大家唔好忘記而家台灣幾差呀。仲有英國係大賊嚟架。

唔知我呢個總結啱唔啱心水。

大宅

覺得BK多左好多打手,本人是不出聲那班人,但為了香港不再固步自封,支持填海!不想多講廢話

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ddkaka 發表於 18-10-20 08:16
講得啱,填完海後賣地會收收益,政府冇話唔繼續收其他地,政府有地起樓最唔想嘅一定係地產發展商同有可能會 ...

本來都唔明點解要打人工島,後來個新界地主出來講完野之後,我反而想支持林鄭

男爵府

evip 發表於 18-10-20 09:50
咁你可唔可以講下填海同人工島有幾大差別?

填海已經有百幾年嘅技術,但人工島響世界上有幾多個成功例子呢?

珍珠宮

SafieldKEN 發表於 18-10-20 09:52
個個反對嘅人,淨係為反對而反對,完全無提議,咁你反對咗都提議吓其他可行嘅方法等人參考吓,有時政府諗 ...

比左提議啦,咪取消每日150個人黎香港,兼取消難民來港。

我寧願政府用錢黎送返至新移民返大陸住。

源頭減人最實際,係政府唔願意修例。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

guhelen 發表於 18-10-20 17:56
覺得BK多左好多打手,本人是不出聲那班人,但為了香港不再固步自封,支持填海!不想多講廢話 ...

x 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

MMVV 發表於 18-10-20 14:09
取消每天150 配额只係治標不治本,本沒倒置,固步自封,莫非將一佰萬人人口殺晒,少一佰萬人就解決房屋問題 ...

點解取消150個唔係治本?

香港就係太多人先唔夠屋住,連福利都爭住用。

團聚係可以返大陸,唔一定要落黎香港。香港既人仲唔夠多?而家出街都行唔到啦。

大宅

畀面勳章

SafieldKEN 發表於 18-10-20 09:52
個個反對嘅人,淨係為反對而反對,完全無提議,咁你反對咗都提議吓其他可行嘅方法等人參考吓,有時政府諗 ...

完全同意你既講法,淨係不停反對。又成日叫特首落台,咁有無建議邊個做最好吖

侯爵府

mrs.frog 發表於 18-10-20 18:01
填海已經有百幾年嘅技術,但人工島響世界上有幾多個成功例子呢?

近近地,赤鱲角機場正是將欖州及赤鱲角填平的人工島

而林鄭嗰個,是將交椅州及喜靈州填平的人工島

我唔知技術上會唔會有好大分別, 希望有會員知道指正。

利申, 最初反對建人工島 ,宜家抱觀望態度。
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

男爵府

唔反對填海,唔反對收地。但請政府同時主導番移居香港政策,控制人口。
唔想填完起完又變成另一個沙田。

子爵府

回覆樓主:

謝謝分享

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

jonwu 發表於 18-10-20 07:15
要記住,如果香港人安居樂業,反對派冇得撈架喇
今年的特首施政報告,令人耳目一新,不是小恩小惠地為所有的 ...
呢個計劃

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

choco_soup 發表於 18-10-20 18:22

無睇到#2?
放下自在

大宅

choco_soup 發表於 18-10-20 18:22

係今次叫做有提議,大部份議員都係得個反字,搞亂晒兼全無貢獻

大宅

crabqueenie 發表於 18-10-20 18:27
完全同意你既講法,淨係不停反對。又成日叫特首落台,咁有無建議邊個做最好吖
...

咪就係,跟本邊個做都死

男爵府

都知道講乜最尾都扯晒去150 配額度, 我#2都有講:

有啲人話取消150個新移民配額。首先,利申我土生土長香港人。香港本身有嚴重老化問題,呢百五個新移民(其實近年好多年都用唔盡個配額,不過我姑且當百五個啦)係香港人後裔,相對比較容易融合香港社群。香港近年人口老化嚴重,即將步日本後塵,十幾廿年後唔夠勞動力,經濟會衰退, 香港係需要足夠新人口,而家就係唔夠。有啲人成日攞條數 365x 150=54750, 就話一年香港人口增加五萬五,知唔知香港其實每年死亡大約五萬人? 香港總體人口增加唔算嚴重,有適當嘅規劃絕對可以健康咁吸納新移民。唔好忘記我哋去酒樓茶餐廳大部份企堂侍應都係新移民,本土後生仔已經唔願做呢啲工作,新移民正正彌補呢啲空缺。而且其實新移民食綜援比率唔高。政府數據顯示,於2016年12月底,合共有12,280個居港未滿7年的綜援個案。相比之下,同期綜援個案總數為346,908宗,即居港未滿7年的綜援宗數,只佔整體約3.5%。(題外話,為節省開支,政府曾經限制新來港人士申領綜援,在2004年起將申請資格由居港滿1年增至7年。不過2013年,公民黨老友陳文敏教授為新移民成功爭取居港滿一年的新移民即有資格申領綜援,記住邊啲係香港人老友喇!) 況且大部份新移民屋企人本身都有居住需要或者已經有樓,一百個新移民唔代表會額外佔用100個單位。

又有啲人話要求香港攞返新移民審批權,記唔記得又係泛民律師+黃色法官,當年就係幫新移民成功爭取任何已入境嘅單非兒童,就算冇單程証都有香港人身份?所以爲什麽跟住有人大釋法。知唔知而家審批權係大陸(其實而家已經有計分制,祇不過最後批出係由大陸方面,當然你話係唔係完全冇走後門我唔敢講無)其實係幫緊香港守尾門,你有信心如果香港攞返審批權,泛民無司法覆核話無效? 泛民律師最叻就係利用司法覆核反對政府政策,轉過頭有惡果就入曬政府數。廿年嚟屢試不爽,市民又傻下傻下信晒佢哋。

男爵府

大陸新移民與公屋Q AND A

Attp://www.inmediahk.net/node/1044808

首頁

尾頁

跳至