自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

jonwu 發表於 18-10-20 19:07
都知道講乜最尾都扯晒去150 配額度, 我#2都有講:

有啲人話取消150個新移民配額。首先,利申我土生土長香港 ...

你好慳
數據一出,雞飛狗走(走之前不忘嗱返喳沙)
嗱!有個移民澳洲會員表演比大家睇乜嘢叫雙重標準!

子爵府

Poo得好勳章

回覆樓主:

攞曬D錢去做人工島,將來咪又係用嚟起公屋,比D大陸人住

男爵府

nisha 發表於 18-10-22 00:00
當時唔係太多人識同講環保,小人反對亦正常
其實有d舊屋村可以重建,起高d又得唔得?
...

舊屋邨重建其實幾年前已經研究過。好多時搞唔成嘅原因係啲居民要喺重建期間原區安置。無啦啦喺原區邊度變幾千個單位出嚟?仲要幾年時間?以前英國佬做嘢就好簡單,睬你都傻,畀個屯門中轉區單位你,重建起好之後就畀返個原居單位你。而家要照顧每一個人嘅感受,就做唔到。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jonwu 發表於 18-10-22 04:37
舊屋邨重建其實幾年前已經研究過。好多時搞唔成嘅原因係啲居民要喺重建期間原區安置。無啦啦喺原區邊度變 ...

X 2

每件事情不能盡如人意,總有些人反對~

香港現在最大問題面對,就是有班人政府做什麼都是要反對,為反對而反對~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

話要發展棕地個班, 唔該幫下手叫佢地搬啦
定又要轉口風不遷不拆呀?

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181018/bkn-20181018191437630-1018_00822_001.html

權哥(左二)希望政府撤回新界東北計劃,保留木廠及古洞村。(受訪者提供)

新界東北發展計劃即將正式收地,位於新界東北發展計劃內、已有70年歷史的志記𠝹木廠,是香港碩果僅存的𠝹木工廠,木廠由以往將原木處理為可用木材,近年轉型為回收、教育的工場,每年回收處理香港不少廢棄木材,包括最近因「山竹」而倒下的老樹木,見證香港的木工業發展。但日前有地政署人員更到木廠量度面積,意味收地在即,難逃被清拆的命運,木廠負責人指希望再次向政府表達「不遷不拆」的意願,撤回新界東北計劃,保留木廠及古洞村。

土地正義聯盟聯同木廠負責人權哥今早(18日)舉行記者會,指受東北發展影響,木廠連同鄰近社區可能面臨迫遷的威脅,城規會即將更新新界東北發展區的規劃圖,希望結集社會支持,呼籲市民再次去信城規會及特首林鄭月娥,要求政府撤回新界東北計劃,保留志記𠝹木廠及古洞村、粉嶺北。

又不遷不拆喎, 話要發展棕地個班, 可唔可以去幫下手叫佢搬呀?
天朗氣清

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tinlong22 發表於 18-10-22 06:52
話要發展棕地個班, 唔該幫下手叫佢地搬啦
定又要轉口風不遷不拆呀?

每個人都叫政府發展其他,除了自已的地方~

事實上,可能有上百上千權哥這類人~

子爵府

醒目開學勳章

puzzledmama 發表於 18-10-20 20:16
老老實實,我寧願政府用庫房錢投資各項基建,點都好過全民派錢囉⋯⋯

我都讚成。

首頁

尾頁

跳至