自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公爵府

singpoluk 發表於 18-10-20 07:50
諗番起之前機場有個呀叔,大聲罵「香港啲運動員貼錢出去輸」,so sad but true但我總相信,香港運動員 ...

覺得香港運動員巳經好叻,係個呀叔無修養先會講這句說話

子爵府

回覆樓主:

思想狹窄的人,眼裡只有錢字,滿身銅臭味跟他們講理想,嘥氣 !
什麼是「體育精神」? 競技項目不在乎輸贏,更重要是各運動員之間的切磋,讓本能提升。當然,每場比賽都有勝負之分,同樣是學習得失之間的擁有。
音樂、繪畫、棋藝……等等,從古到今、古今中外都有不同的活動比賽進行中,難道又以「第一」、「獎項」來界定得失嗎? 當年中、美「乒乓外交」誰勝誰負? 贏的是國與國之間的「友誼」。這些例子,比比皆是。
自己做唔倒的事,我會多支持和鼓勵別人原夢,潑冷水的言論,除了是不尊重別人的選擇,亦表現個個人修為。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

wan_sosin 發表於 18-10-20 09:22
亦無可能全民皆醫吧,唔知咩道理?
社會總要有唔同工種嘅人。

就係,如果個個都要做醫生,我地既社會就運作唔到。
但就係有人有咁既思想,而且冇可能說服佢地

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

冠軍得一個,有得參與已經好好!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

tester5 發表於 18-10-20 09:00
我唸起早日有個post話「讀書唔讀醫,讀黎做咩?」

我地無可能改變別人的想法,只可以守住自己認為 ...

理智

琥珀宮

大力大力 發表於 18-10-20 08:41

做運動員係無前途......話我現實,市儈都甘話~

其實仲難過發達 ,當興趣當然冇所謂
做父母邊個會想仔女行呢條路?

子爵府

chingmon 發表於 18-10-20 10:30
做咩都人贏就有人輸,音樂、讀書,第一名都係得一個,但過程每個人都有權體會。
我好欣賞運動員,佢哋既意 ...

很是同意,運動最後不一定要成為職業,但從鍛鍊當中學會的經驗,是人生中可以成為重要的環節

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我個女都算係香港既飛鏢運動員...早年經常代表香港出國比賽..
亦拎過不少獎項....有兩次都拎CHAMPION...擊敗世界冠軍....
都覺得佢叻叻豬.....

好多人問點解唔比心機讀書....我只可以講佢既運動細胞比讀書細胞強...
晌中學都已經係藍球/排球隊長....奈何上到中六發現有甲亢...
醫生要佢停一切劇列運動...佢先退出....
最後佢揀左一個靜D既運動就係飛鏢....
由佢最初比好多人反對...(我係最支持佢果個)
叫佢讀唔成書好好地搵份工...
到現在個個都好支持佢....由於長期訓練令到佢有手患...
去年成績有回落...都曾經徘徊放棄邊緣...
但佢鬥心都好強....唔會因為成績唔好放棄..
上兩星期佢香港聯賽又上返CHAMPION
對一個運動員黎講...輸贏唔重要...最重要係從每次比賽過程去學習..
去更了解自己...鞭策自己...對佢自己既人生做人態度都會有得著....

晌我心目中..仔女唔一定耍搵得多錢...只要佢有理想..我一定支持~~

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

家家公主 發表於 18-10-20 11:58
我個女都算係香港既飛鏢運動員...早年經常代表香港出國比賽..
亦拎過不少獎項....有兩次都拎CHAMPION...擊 ...

好媽媽,支持你 and 你囡囡!

我覺得有d人思想好狹窄,只懂由搵幾多錢職位高低去judge一個人有冇前途。運動員未必每次比賽可以獲獎,但喺每次訓練和比賽過程中,佢哋都為自己的目標而努力,嗰份鬥志和堅毅正正是現今新一代最缺少! 淨係呢樣已經好值得得到其他人的尊重和嘉許。正面心態才是一生受用。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

mokcnine 發表於 18-10-20 13:11
好媽媽,支持你 and 你囡囡!

我覺得有d人思想好狹窄,只懂由搵幾多錢職位高低去judge一個人有冇前 ...

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

做運動員同讀書本身無衝突。好友年輕時係匈牙利劍擊國家選手,退役後再讀番大學,只係遲咗2/3年先入學啫。
而家係工程師。雖不是有錢人,但工作收入穩定。

男爵府

家家公主 發表於 18-10-20 11:58
亦拎過不少獎項....有兩次都拎CHAMPION...擊 ...

支持你女女。好叻叻呀!

首頁

尾頁

跳至