自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

思澄爸爸 發表於 18-10-20 09:57
聽落老師頗偏幫呢位服務生。大家有關係?定老師本身知道呢位同學有問題例如過度活躍什麼什麼之類而想其他 ...

關係未必有,但以我所知呢位同學幾活躍,可能比較主動,所以特別得老師歡心。

我有鼓勵個仔做好自己,我話老師會特別對一啲主動 / 成績好 / 乖嘅同學好,呢點好正常。既然係咁,你就要做好自己,到將來真係要同老師講時,等老師相信你。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

3年級, 我會搵老師傾, 一黎上堂比佢搞搞陣難專心, 二黎想知老師係咪真係知問題? 呢個細路太古惑了! 比人騷擾反被老師鬧, 我接受唔到囉!
放下自在

珍珠宮

小蘋果2號 發表於 18-10-20 09:42
當初我都不以為意,因為都明白小朋友係鍾意投訴。但到而家眼見佢同啲同學開始感到無助,什至覺得講都無用 ...

對!如果這個情況家人都唔支持自己個小朋友,小朋友就真正慘了。

我講我仔嗰位扮乖同學,老師保佢,佢又唔係最後轉咗校,但被佢整鬼過嘅同學,都有家長因為太不滿而轉校走,仲要一個成績是級十的學生,我仔最後都轉埋校(不過並非單一為這位同學) ,但因為佢而令我仔在老師心目中印象差係事實,嗰位同學最衰唔只整蠱同學,最慘反過來向老師投訴,老師又信佢,令同學百詞莫辯。
最後大輸家是學校,因為級十個家長搧動了好幾位學生轉校,大多成績都很好的。

公爵府

2023年兔年勳章

小蘋果2號 發表於 18-10-20 09:21
呢個提議都試過,好辛苦鼓勵個仔踏出一步去找老師,但另外兩位同學又唔肯去。

同樣地,有一位同學被班主 ...

同學仔怕事好正常。

如果小朋友處理唔到,都要靠父母反映。搵埋其他受影響 小朋友嘅家長傾下,有群眾壓力,個班主任唔想理 都要處理。

其實啲老師好多都知道邊啲小朋友特別出眾。不過依家有咁多怪獸家長,好多老師就算知道,都唔想處理啲欺凌問題,當睇佢唔到。

伯爵府

回覆樓主:

我剛處理咗呢個問題,我好有禮貌咁寫咗封信比班主任,講我仔受到滋擾,我好concern呢件事,老師即刻掉佢(曳人)位。

首頁

尾頁

跳至