問意見

艾妃
|
而家6w1,上星期開始流啡,好少,只係去vv嗰陣抹到,喺5w3嗰陣睇過私家,胎囊size正常,未有閃閃住,私家都開咗安胎藥,keep住有食,呢幾日都卧床,仲有好少量啡,下次產檢要到8w6先有得睇,以現時情況需要喺7w-8w之間睇多次嗎?定無乜特別就等到8w6先呢?
candice0088
|
我覺得等到8w6 去照仲好。無謂去一個星期嚇一個星期。
食好訓好...唔好操勞就足夠!成日照住佢佢其實長唔長大你都幫佢唔到。倒不如平常心等到8w6 再照。
因為我5w幾照左肚一次見到胎囊。7w又照一次見到胎芽 未有心跳...又要等9w去照。我廢時8w有走去私家照一次了。等佢大d 再照。得就得 唔得就算。
JD930    發表於 18-10-22 10:37
RubyYu07
|
8週6去照到時就見到閃閃了,呢段時間都無乜可以做到,你就乖乖臥床休息,食藥。
我要做媽媽
|
如果呢段時間都Keep住流既話,我建議你要去睇醫生
艾妃
|
我要做媽媽 發表於 18-10-20 16:02
如果呢段時間都Keep住流既話,我建議你要去睇醫生

但之前已睇過食緊藥,佢話2星期先覆診呀,其實我係流好少,所以先爭扎緊睇唔睇多次
KILW
|
艾妃 發表於 18-10-22 10:22
但之前已睇過食緊藥,佢話2星期先覆診呀,其實我係流好少,所以先爭扎緊睇唔睇多次
...

如果你係要返工,醫生有比病假可以放到下次覆診,夠藥,而流啡無多到,無轉鮮血色,我係你會等到下次覆診。因情況無轉差,醫生可以做嘅都做緊。
艾妃
|
KILW 發表於 18-10-22 13:35
如果你係要返工,醫生有比病假可以放到下次覆診,夠藥,而流啡無多到,無轉鮮血色,我係你會等到下次覆診 ...

我都係喺屋企返工,所以都ok,情況無差到,只係食咗藥都仲有,有d擔心姐。
dolldollk
|
艾妃 發表於 18-10-22 14:57
我都係喺屋企返工,所以都ok,情況無差到,只係食咗藥都仲有,有d擔心姐。
...

有藥食就ok la, 因為再去佢都無咩可以做到, 係屋企做野就訓多d, 唔好拎重野, 有得訓就訓, 醫生都話會有幫助架
艾妃
|
dolldollk 發表於 18-10-22 16:12
有藥食就ok la, 因為再去佢都無咩可以做到, 係屋企做野就訓多d, 唔好拎重野, 有得訓就訓, 醫生都話會有幫 ...

我已經全天候進入癱己狀態,呢個幾星期食瞓食瞓肥咗勁多
dolldollk
|
艾妃 發表於 18-10-22 17:07
我已經全天候進入癱己狀態,呢個幾星期食瞓食瞓肥咗勁多

為咗個b無計啦
haha748494
|
暫時先臥床休息,等到8W再睇下,加油吖。生完BB再減喇。