懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第9週了,爸爸有情緒病,婚姻出現問題,唔適合有BB,唔想要個Bb...可以點做?
我都唔想行到呢步,但爸爸情緒控制唔到,bb如果出左世會有好多問題,我無信心應付到。。。我怕bb出左黎害左佢
唔要個bb我應該要點做🙏🏻?

別墅

Cynn_ 發表於 18-10-20 10:34
第9週了,爸爸有情緒病,婚姻出現問題,唔適合有BB,唔想要個Bb...可以點做?
我都唔想行到呢步,但爸爸情緒 ...

帶佢見心理醫生再評估,都係生命一個,諗清楚先

複式洋房

回覆 yimanyip 的帖子

爸爸睇左心理醫生好耐 都有2、3個月無咩用 話佢個病係長期戰⋯

大宅

咁你先生自己想唔想喺呢個時候有BB?

複式洋房

回覆 KwongYuki 的帖子

佢ok無問題,唔係佢生⋯佢唔係現實型⋯我擔心得比較多,佢都無返工2個幾月了⋯生左出黎怕好多問題,佢情緒控制唔到自己,佢好易勞嘈,發脾氣,大聲喝你⋯

大宅

情緒有幾差就你先清楚,我姐夫當年有精神病都醫好,姐姐婚後一年懷孕生完仔就即刻積極搵工,唔岩做到岩心水,而家繫中國電信廣州總部做網絡工程!仔係一個動力令到一個頹廢之人可以從新開始!希望你們好好商量一下。

複式洋房

回覆 Cindy曾 的帖子

你講得岩,但怕改變唔到,應付唔黎⋯到時生左先離婚好擔心,佢每個情緒起起落落好大,有焦慮症,有咩唔開心唔可以同佢講,怕引起佢焦慮,又話好煩,但我都好辛苦⋯佢郁d就好似個病又黎,宜家都無乜野可以同佢講。坐車又坐唔到,有幽閉恐懼症。唔知幾時可以好返,bb出左世都係咁,我唔知點好,已經忍受唔到佢既大脾氣,有佢講無你講⋯😭有苦自己知,我覺得呢個時候好唔適合😢好迷茫

大宅

Cynn_ 發表於 18-10-20 12:22
回覆 Cindy曾 的帖子

你講得岩,但怕改變唔到,應付唔黎⋯到時生左先離婚好擔心,佢每個情緒起起落落好大 ...

咁辛苦,就算冇寶寶你亦要考慮將來啦!

大宅

Cynn_ 發表於 18-10-20 12:06

佢ok無問題,唔係佢生⋯佢唔係現實型⋯我擔心得比較多,佢都無返工2個幾月了⋯生左 ...

建議你諮詢先生睇開嘅心理醫生,因為多咗個生命係你哋嘅生活圈子,係一個重大嘅轉變,睇吓佢有乜comment!
可能會覺得係正面,對你先生係一個推動力,加快心理病痊癒;又或者可能timing唔係咁適合!始終醫生先係專業!

複式洋房

但醫生唔了解實際面對情況,好多生活上佢發脾氣,發炆爭,醫生唔知佢見到醫生果時好正常,但平時觸碰到佢少少又好唔正常 醫生都唔會知道佢有幾嘈底⋯我覺得醫生講既只係冠面堂皇的說話面對都係自己,我老公都唔會企我角度諗,我唔開心,喊佢會啤著我,佢唔會關心我,佢自己都handle唔到。
我想問下如果唔要 要去邊度安排?

別墅

Cynn_ 發表於 18-10-20 12:50

但醫生唔了解實際面對情況,好多生活上佢發脾氣,發炆爭,醫生唔知佢見到醫生果時 ...

有無試過在醫生面前,講些你老公會發病嘅野,或者你講到喊哂口,睇佢有無反應,再畀醫生評估。
我同意上面有樓主講,就算無bb你都要為自己將來打算下。我個人認為婚姻係一生一世,無論乜環境,人會變,好與壞,同甘共苦。但有bb, 就為bb著想,真係頭㾗。你倆直接見醫生,可以將你的苦惱直接講哂出來,當面講,睇你老公反應,順便畀醫生評估。

子爵府

回覆樓主:

有冇搵社工求助?已經唔係爸爸ge個人問題,而係涉及整個家庭,心理醫生只可以了解病情,家庭問題社工應該幫到你,搵人傾下都好

複式洋房

佢有冇睇精神科?好多時情緒上的問題 要靠藥物加心理治癒 單靠心理治癒未必有效

複式洋房

回覆 abcmart 的帖子

佢有食緊藥啊,不過佢食咩藥佢唔會講我知,搵社工唔係即搵即有我怕如果真係唔要Bb,延遲左落⋯時間一日一日過去,怕影響bb...

複式洋房

回覆 jesuis 的帖子

無試過係醫生面前講,因為每之佢睇醫生 我都返緊工如果唔要個bb,我同婚姻都無架喇⋯所以我話係人生交叉點

別墅

Cynn_ 發表於 18-10-20 14:18

無試過係醫生面前講,因為每之佢睇醫生 我都返緊工如果唔要個bb,我同婚姻都無架喇⋯ ...

你都好被動啫,佢睇心理醫生你又不在場,佢食乜葯你又唔知,浪費時間喎。不如試安排一齊睇醫生,攤開講,平心靜氣。要行動呀

珍珠宮

多左個生命,可能係一個轉機,令佢變返積極。但你如果唔要個bb,咁有打算將來再要過嗎?畢竟你話呢個情緒病係長期戰

複式洋房

佢5肯講食咩藥都無辦法,講多2句又話唔好煩佢,佢唔答你都吹佢唔漲,本身星期四想陪佢睇醫生,去之前又發脾氣,又叫我收聲,係條街大聲喝我,前面既人都寧轉頭望,我真係鍋埋谷埋好耐,好唔開心,所以都無陪佢睇醫生,谷鬼氣喊著返左娘家,果一刻覺得好冤枉,無人明白我的委屈⋯⋯

複式洋房

回覆 RubyYu07 的帖子

之前一直諗著係沖喜,係好事,但佢郁d發脾氣,唔理你,大聲喝你,我本來都係積極面前,宜家都唔敢抱有咩希望。如果唔要Bb,呢段婚姻都無架喇我唔係忍無可忍都唔想行呢步

大宅

Cynn_ 發表於 18-10-20 14:49
回覆 RubyYu07 的帖子

之前一直諗著係沖喜,係好事,但佢郁d發脾氣,唔理你,大聲喝你,我本來都係積極面 ...

有娘家返,試下自己養大囖 生出來先離婚攞贍養費!

首頁

尾頁

跳至