小朋友坐小巴應否佔坐位?

ChuChu0808
|
係咪好多人(包括小巴司機)都覺得小朋友坐小巴應該不佔座位? 我帶住個6歲小朋友,一定會比佢坐一個位,但係試過好多次坐滿左,司機照比人上,跟住被其他乘客要求我小朋友坐大脾,試過讓坐,但係唔該都冇聲(老馮咁)。今朝仲過份,我坐綠van已满座,司機見有個呀伯想上車,叫我抱小朋友坐,我話“唔方便”(因為我又傷風又周身骨痛,已經好辛苦),跟住車上面D呀婆喺度單打我,我落左車後見到司機指住我黎鬧,嬲到我震。
我真的不明白,小巴坐十六人,我個小朋友6歲,可以唔當佢一個人嗎?若有交通意外,保險唔包超載,司機唔知道嗎?
celiagrace
|
咁小朋友有冇俾車費?如果冇 讓返個位出黎俾有入車錢既人坐係好應該的
Jane1983
|
到你抱住6歳仔坐一個位,司機一樣指住你個頭,鬧你3歳以上要坐2個位。車上一樣有八卦亞婆話你cheap爆。

今朝亞伯可能係單一事件,佢講到咁惨,讓一讓都無妨,但touch wood出事保險有問題ga。你其實無錯。
jojo1234
|
比左錢當然要坐
wcpcelia    發表於 18-10-20 16:26
|
下,我仔2歲時我已經比佢坐一個位,其實下次司機咁講你應該提醒返佢,小朋友都有比錢,點解比左錢唔可以坐一個位。。。
ricky0223
|
有比錢當然有權佔一個位,我小朋友三歲,嘟小童八達通,小巴、巴士、地鐵有位我都會比佢坐,曾經搭小巴有人叫我抱小朋友坐大比,我話我小朋友有嘟八達通,係咪你比返錢我?有事係咪你賠?即時收聲。

ChuChu0808
|
celiagrace 發表於 18-10-20 11:09
咁小朋友有冇俾車費?如果冇 讓返個位出黎俾有入車錢既人坐係好應該的 ...

有坐位當然有入錢
tester5
|
ChuChu0808 發表於 18-10-20 10:59
係咪好多人(包括小巴司機)都覺得小朋友坐小巴應該不佔座位? 我帶住個6歲小朋友,一定會比佢坐一個位,但 ...

我明你有你原則。

但都要睇實際情況,唔知你條小巴線係點,可能係舊區,好多老人家搭、路程又短唔會有咩意外、所以司機會請你讓一讓,好等老人家可以早點上車,早點到達目的地。

事實你冇錯,但某d情況,自己可以行個方便,我都會讓下。。。當然你唔讓你都肯定冇錯既,但位老人家可能要等好耐才有下一班車咁解啫。你堅持唔讓原則上都啱既,不過佢地會覺得你不近人情咁啫。
Yuki_Yeung
|
我上車時會同司機講2個,比左錢如果有人叫我抱起佢,我會講比左2位錢,我仔歲半我已經比錢佢自己坐一個位,因為我覺得3個人迫2個位,對坐我隔離個乘客都唔公平
tsung
|
如果有俾車資,可以佔一座位
Ms.cheung
|
ChuChu0808 發表於 18-10-20 11:12
有坐位當然有入錢

有比錢的話,當然唔讓位啦
wcpcelia    發表於 18-10-20 16:26
ChuChu0808
|
tester5 發表於 18-10-20 11:18
我明你有你原則。

但都要睇實際情況,唔知你條小巴線係點,可能係舊區,好多老人家搭、路程又短唔會有咩 ...

你説得對,要憑實際情況。我今早周身骨痛,還要忍受比呀婆打單,比司機話,心裏委屈自己知。
bb2
|
Yuki_Yeung 發表於 18-10-20 11:19
我上車時會同司機講2個,比左錢如果有人叫我抱起佢,我會講比左2位錢,我仔歲半我已經比錢佢自己坐一個位, ...

做得對
Mary媽咪
|
係咪好多人(包括小巴司機)都覺得小朋友坐小巴應該不佔座位? 我帶住個6歲小朋友,一定會比佢坐一個位,但 ...

每次入錢or do 卡
我都會講2個
以免司機以為我小朋友冇比錢
babymamaloveyou
|

我小朋友都六歲,無遇過咁既情況,比左錢緊係要有位坐,唔係比黎做咩?六歲已經好大,點抱?好重喎!
Charlotte_mom
|
樓主講好多次,即唔係一次半次,司機亦好有機會叫其他人咁讓
點講都唔岩規矩,有咩意外一超載真係累到全車無保險賠,條線有無站長,叫站長同司機講唔好再咁做
APIGMA    發表於 18-10-20 11:54
choco_soup
|
tester5 發表於 18-10-20 11:18
我明你有你原則。

但都要睇實際情況,唔知你條小巴線係點,可能係舊區,好多老人家搭、路程又短唔會有咩 ...

小巴有規定乘客人數,坐多左人,到時有意外,保險唔賠。

樓主係無錯,司機照比人上車係好有問題,為左賺多個人錢,連保險都唔考慮。

我搭小巴比左小朋友錢,佢坐一個位,未試過有司機叫讓位。係有乘客試過叫我讓位,我一句話有事你負責呀,佢即刻唔出聲。
choco_soup
|
ChuChu0808 發表於 18-10-20 11:24
你説得對,要憑實際情況。我今早周身骨痛,還要忍受比呀婆打單,比司機話,心裏委屈自己知。
...

呢個情況我會直接小乘客無常識,有意外保險可以唔賠。而個司機,我會靜雞雞抄低佢個名,然後向佢僱主投訴,呢d 司機隨時害死人。
tester5
|
choco_soup 發表於 18-10-20 11:30
小巴有規定乘客人數,坐多左人,到時有意外,保險唔賠。

樓主係無錯,司機照比人上車係好有問題,為左賺 ...

樓主肯定、肯定、肯定冇錯。。。不過我就係唸,會唔會有d情況,那條路線,可能會容許或曾容許超載既情況發生呢?係咪因爲路程好短、好多老人家搭、好耐才有一班車。。。咁樣,我地應唔應該容許某些例外情況發生呢?

不過樓主堅持,都一定唔係錯,但自然會被接納呢種超載行為既大多數人埋怨吧了。。。
IloveJJ
|
ChuChu0808 發表於 18-10-20 11:12
有坐位當然有入錢

有入錢就唔需要讓座。