自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

ChuChu0808 發表於 18-10-20 10:59
係咪好多人(包括小巴司機)都覺得小朋友坐小巴應該不佔座位? 我帶住個6歲小朋友,一定會比佢坐一個位,但 ...

六歲都叫讓
我搭巴士都試過、成程單單打打係好嬲既

公爵府

可能其他人以為你無俾錢。你下次上車入錢講明兩位,任何人叫你讓座都清楚講明你入咗兩個人嘅錢。理直氣壯何需唔開心? 但如你無講,其他人誤會你都唔奇,因為太多無賴唔入錢但佔位。

水晶宮

tester5 發表於 18-10-20 11:18
我明你有你原則。

但都要睇實際情況,唔知你條小巴線係點,可能係舊區,好多老人家搭、路程又短唔會有咩 ...

意外就係意外唔關長短事、最重要係讓係人主動想先叫讓、無人鍾意被人迫吧⋯⋯

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ChuChu0808 發表於 18-10-20 11:24
你説得對,要憑實際情況。我今早周身骨痛,還要忍受比呀婆打單,比司機話,心裏委屈自己知。
...

單打下唔入肉,其實道理永遠係你果邊,行方便都要睇自己情況。保重保重~

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我會叫佢比返小朋友既車費我,同埋提佢有咩事保險唔包佢要墊底!個呀婆仲搞笑,我會忍唔住叫佢同呀伯換位,叫佢讓比呀伯!咁大仁大義得把口!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我搭咁耐小巴從來未試過有司機叫我抱住小朋友喎!

你搭果條線係咪等好耐一班?不過無論點,明明自己冇錯但比人鬧就真係好無辜嘅!

大宅

記得日期時間地點、司機個名,去交通部同運輸署投訴個司機容許、鼓勵、意圖超載

男爵府

tester5 發表於 18-10-20 11:36
樓主肯定、肯定、肯定冇錯。。。不過我就係唸,會唔會有d情況,那條路線,可能會容許或曾容許超載既情況發 ...

咁都唔應該由乘客去承擔呢份風險,路程長定短唔關意外發生率事,有事發生難道就可以用方便乘客同路程短去免除責任?!

伯爵府

係咪好多人(包括小巴司機)都覺得小朋友坐小巴應該不佔座位? 我帶住個6歲小朋友,一定會比佢坐一個位,但 ...

畀左錢就可以佔,唔理佢幾多歲。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

一定唔讓,6歲都唔細啦,點抱呀!
不過我好憎搭小巴,樓主搭其他交通工具得唔得?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

以前做pta睇校巴,曾經有家長嘈,話點解唔可以跟校巴返學(覺得做義工大晒)
我地解釋,家長唔係付款乘客,有咩意外全部保險唔包!所以有位都唔可以坐
唔係下下「行個方便」就大晒,做每一件事都有原則要守。對A係做好心,但同時係影響緊好多其他人

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我小朋友細細粒,都試過比人叫讓座。我立即話:佢有比車錢的。
咁d人就唔出聲了。

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

人情味好重要,但要睇情況,有起事上嚟,全車無保險咁點計,班次唔夠,出車少,唔係應該搵運輸署咩?坐小巴要2個人坐三個位?六歲已經係要比全費,係法定付款年齡,16座連司機17個人,可以坐多一個咩!樓主,你啱!
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

我明你有你原則。

但都要睇實際情況,唔知你條小巴線係點,可能係舊區,好多老人家搭、路程又短唔會有咩 ...

唔同意。 如果係舊區,司機係有心既,可以預早留定一個位唔上客。司機一日揸咁多轉,佢最清楚,唔應該叫乘客讓一讓,超載喎!

子爵府

小巴係比左錢就等於一個位既錢,點解要讓?

我都試過有人上左車冇位,有人話有個位小朋友坐左,我理直氣壯同佢講比左錢架

珍珠宮

開心吸收勳章

我明你有你原則。

超載,萬一發生意外,保險唔賠喎。到時係唔係個老人家或司機包底先?遇到交警查車,D罰款,又使唔使樓主俾?

子爵府

回覆樓主:

比左錢係大晒。讓係人情唔讓係道理, 更何況小巴好似冇小童價, 不過如果係我, 我會同呀婆講小朋友照坐, 我讓我個位但我過來坐你大脾。你ok呀伯就上車。唔係就收嗲

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會讓!又不是巴士,小巴有座位先可以上車的,超載保險都唔賠,全車人都冇左保障!

首頁
12345...8

尾頁

跳至