【香港人出名冇禮貌?】

kk880
|
一個地方俾人最大印象,一定係同當地居民嘅人民質素有關。
近年報章雜誌經常出現香港人不禮貌事件,到底是香港人文明大倒退,定係其實本身香港人就已經有不禮貌嘅劣根性?
遲到、講粗口、太直接,其實對香港人來講,已經係日常生活,好多外地來的遊客,都會被這些無禮行為嚇一跳,當中,你又中咗幾多樣?
禮義之邦,一向禮數好多,打個譬如,以前兩個人結婚,要經過三書六禮,現代人一切從簡,又算唔算有失禮數?https://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20181020/58813289
choco_soup
|
呢代人無禮貌又係上一代教出黎
good_pig
|
kk880 發表於 18-10-20 11:30
一個地方俾人最大印象,一定係同當地居民嘅人民質素有關。
近年報章雜誌經常出現香港人不禮貌事件,到底是 ...

又咁,香港人特別留意香港人嘅新聞者
yurijm
|
good_pig 發表於 18-10-20 11:40
又咁,香港人特別留意香港人嘅新聞者

係囉,我都想講
香港傳媒唔係一定多報導香港人新聞咩?
咁相對上,所謂害群之馬既新聞頻率自然高啦
淨係本地新聞,都有獨立欄目
又點可以話香港人越來越差?

而家全民都可做記者爆相爆片
資訊又流通咗
以前不被人知果啲業主法團、傳銷之類新聞都越來越多報導
反映多咗市民報料
有部分新聞,冇行內人爆,街外人點會知
呢位筆者似乎冇乜分析過
JD930    發表於 18-10-22 17:17
good_pig
|
yurijm 發表於 18-10-20 11:46
係囉,我都想講
香港傳媒唔係一定多報導香港人新聞咩?
咁相對上,所謂害群之馬既新聞頻率自然高啦

d人成日話外國人好少點點點,問心,識左幾多個外國人,去旅行一頭半個月都未真正認識啦
emt1314
|
樓主, 請問你或你屋企人或朋友, 中咗几樣呢?
littlesister
|
唔知係咪出名,但就自己就覺得愈來愈少有禮貌既香港人,好彩自己個女唔係咁無禮貌啫,唔係又會俾人話而家既人無禮貌係上一代教出黎就弊啦
goat
|
choco_soup 發表於 18-10-20 11:37
呢代人無禮貌又係上一代教出黎
話香港人冇禮貌已經話左十幾廿年,
甚至再早D我都相信香港人從來未有禮貌過
Charlotte_mom
|
我朋友日本人,羨慕香港人可以咁直接
鐘意就鐘意,人地遲到就嬲
做日本人,連唔開心嘅權利都無,人地遲到仲要笑住話「無所謂我鐘意等」(唔係吹水我親眼睇住我朋友咁講)
呢d叫抑壓

choco_soup
|
goat 發表於 18-10-20 12:35
話香港人冇禮貌已經話左十幾廿年,
甚至再早D我都相信香港人從來未有禮貌過
...

唔好話禮貌,連公德心都差左。

我非常贊成有返公民教育科,以及學新加坡家長式統治,一亂丟垃圾就打藤,阿伯阿婆都要打。
ricecooking
|
都見過唔少在港西人在mtr爭位坐,車廂內食pizza麥記,坐地下,睇報紙時篤住前便個人
bdrescue
|
最無禮貌果d係全個世界要圍住佢轉, 覺得全個世界欠左佢, 當人情係老鳳, 人地唔想俾佢蝦, 就話人涼薄無同情心果d
Ashleycorina
|
littlesister 發表於 18-10-20 12:32
唔知係咪出名,但就自己就覺得愈來愈少有禮貌既香港人,好彩自己個女唔係咁無禮貌啫,唔係又會俾人話而家既 ...

我對仔女有無禮貌好重視,由細到大都要佢地慣講please 唔該,請問,thank you...
但我俾人話我教到小朋友咁樣,好虛偽唔似小朋友
試過响餐廳,我仔女講thank you mum,有個唔識女人話我仔女咁攪笑,個媽招呼小朋友食飯係正常,thank 乜you 又please 乜mum
minniemouse
|
重來唔覺得香港人無禮貌係上一代教出嚟,咁聽人教?!係先好講。
cissie    發表於 18-10-20 21:30
魚兒小寶貝    發表於 18-10-20 20:52
caryfox
|
無聊⋯⋯
littlesister
|
Ashleycorina 發表於 18-10-20 17:23
我對仔女有無禮貌好重視,由細到大都要佢地慣講please 唔該,請問,thank you...
但我俾人話我教到小朋友 ...

唔駛理人既,做好自己就得啦,個個覺得人地幫你係應份既,咪搞到而家既人咁唔識感恩囉
不過咁,個人覺得小朋友仲細就話父母唔教啫,但都成左年,自己都應知對錯啦,冇禮貌仲怪父母唔教就真係莫名其妙啦,大把野父母冇教佢地都會做啦,禮貌仲怪父母唔教,居然有人咁認為喎
pinky-peach
|
minniemouse 發表於 18-10-20 18:24
重來唔覺得香港人無禮貌係上一代教出嚟,咁聽人教?!係先好講。

同意!上一代香港人好守時,甚至早10-30分鐘到!反而宜家的朋友遲15分鐘係起碼!
仲有踩到人仍然都係望住部電話,好似feel唔到咁!
eliekim
|
樣樣都有做喔
Ashleycorina
|
littlesister 發表於 18-10-20 19:42
唔駛理人既,做好自己就得啦,個個覺得人地幫你係應份既,咪搞到而家既人咁唔識感恩囉
不過咁, ...

係啦,我有個cousin 兩姐弟,一齊大,同一個父母,個姐姐好有家教同禮貌,但個弟,由細到大都無禮貌,見到長輩唔叫,仲話人,你來我屋企,係都係你叫我啦個長輩就叫聲你好,細佬。佢父母笑笑口話細佬講下笑。笑?未見過佢叫人,新年俾利是至會多謝
BGCOME08
|
尋日先俾條港女撞埋身,條臭8仲妙吓你就行咗去,堅黑人憎! 其實講句唔好意思會死嗎???