自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Ashleycorina 發表於 18-10-20 20:34
係啦,我有個cousin 兩姐弟,一齊大,同一個父母,個姐姐好有家教同禮貌,但個弟,由細到大都無禮貌,見到 ...

其實Hi一句都ok,但冇反應真係冇禮貌,兼冇家教。好似我2個表妹,一年見幾次,廿幾年從來冇叫過人,完全0反應,幫咗佢唔該都冇一聲,淨係"哦"一聲……真係唔知係乜家教?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Charlotte_mom 發表於 18-10-20 12:35
我朋友日本人,羨慕香港人可以咁直接
鐘意就鐘意,人地遲到就嬲
做日本人,連唔開心嘅權利都無,人地遲到仲 ...

我家人既日本人老師都係,超鍾意香港,話香港好自由好舒服,日本太抑壓,長期在港工作,仲介紹朋友過埋黎

珍珠宮

王國教室勳章

BGCOME08 發表於 18-10-20 20:50
其實Hi一句都ok,但冇反應真係冇禮貌,兼冇家教。好似我2個表妹,一年見幾次,廿幾年從來冇叫過人,完全0 ...

一樣呀,長輩講你好細佬,佢哦乜都係哦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

冇睇內文

我覺得一dd 啦,都唔係特別多人冇禮貌,只係中國人性格內歛d冇咁易對陌生人主動親切

珍珠宮

kk880 發表於 18-10-20 11:30
一個地方俾人最大印象,一定係同當地居民嘅人民質素有關。
近年報章雜誌經常出現香港人不禮貌事件,到底是 ...

點define香港人?一口鄉音還是自細香港受敎育?
B K都有棚日日鬧香港人就排隊出嘅鄉講人

珍珠宮

可能現代人壓力大咗,所以禮貌差咗。
日本人都會好無禮貌推您。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有無禮貌係唔分國籍,年齡,性別。亦唔好全怪阿媽阿爸,話無家教,有時真係教極唔聽,聽咗唔做。
Minniemouse:-P

首頁

尾頁

跳至