產後憂鬱

Syanlee
|
現在坐月第8天,第一胎,bb昨天出院返到屋企,所有野零經驗,加好多野面對,身邊既老人家,屋企人,bb 飲奶飲得好小,我咩都好緊張唔放心俾人攪,自己落手攪埋一份,已經放棄坐月心態,老公會幫手,但要下下叫先做,我唔想咩都點老公做,但又怕唔叫佢就真係唔做,我唔想煩到佢,佢地幫手做我一定望實,請問應該點做?唉,好容易喊
musiccisum
|
Syanlee 發表於 18-10-20 13:15
現在坐月第8天,第一胎,bb昨天出院返到屋企,所有野零經驗,加好多野面對,身邊既老人家,屋企人,bb 飲奶 ...

我當時 都好緊張,BB咁細做媽媽緊張係正常,放心唔係抑鬱
一田花c9
|
第一次做媽媽係會緊張d,自己都要學識放鬆心情,有時放手比其他人幫下手都冇問題~你要加油呀!
|

回覆 Syanlee 的帖子

Hi Syanlee ,初為人母受荷爾蒙影、角色、身體上轉變的確會影響到媽媽情緒,加上照顧初生BB真係唔容易,唔少媽媽會感性/易喊左 感受到媽媽真係好庝錫BB,所以事事都想親力親為,身邊有先生和親友幫您好好呀,將湊BB時遇到嘅困難同感受向佢地傾訴,可以減少媽媽因為太過疲累、壓力太大所導致心情抑鬱。多D 諗D正面、開心事,做產後運動等,有助鬆弛緊張情緒,媽媽開始做產後運動未?
Syanlee
|
[email protected] 發表於 18-10-24 17:50
回覆 Syanlee 的帖子

Hi Syanlee ,初為人母受荷爾蒙影、角色、身體上轉變的確會影響到媽媽情緒,加上照 ...

食野都無胃口,做運動更加唔會
Syanlee
|
musiccisum 發表於 18-10-22 08:39
我當時 都好緊張,BB咁細做媽媽緊張係正常,放心唔係抑鬱
...

好容易就喊
Syanlee
|
一田花c9 發表於 18-10-24 14:57
第一次做媽媽係會緊張d,自己都要學識放鬆心情,有時放手比其他人幫下手都冇問題~你要加油呀! ...

知道
|
Syanlee 發表於 18-10-25 10:02
食野都無胃口,做運動更加唔會

媽媽上來搵JM 傾訴做得好好呀,正如JM們分享要盡量放鬆心情,當我們運動時,大腦會釋出大量安多酚(endorphin),依種激素能夠令人產生愉快感覺,建議媽媽每日做20-30分鐘運動,對胃口/睡眠質素都有幫助架,支持您,媽媽加油呀!

Syanlee
|
[email protected] 發表於 18-10-25 17:29
媽媽上來搵JM 傾訴做得好好呀,正如JM們分享要盡量放鬆心情,當我們運動時,大腦會釋出大量安多酚(endorph ...

可以做咩簡單運動?
|
Syanlee 發表於 18-10-25 17:36
可以做咩簡單運動?
產後2星期嘅媽媽,一般以靜態及低運動量為主,如會陰肌肉運動、簡單伸展、腰腹運動,媽媽可參考以下產後運動資料: http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/15658.html
支持您呀