有bb用緊chu chu奶樽嗎?有嘔奶情況嗎?

lamomw
|
本身用開pigeon, 好多時飲到訓著加飲半個鐘至一個鐘不等,加上最近有嘔奶情況,就轉左用chu chu 咀3日,但感覺bb飲得好急,唔洗5分鐘食左一半,同埋飲時想瀆親咁,不斷要換氣咁,同埋都有嘔奶情況。其實係咪chu chu咀唔適合佢定要有個適應期?
RubyYu07
|
係咪奶咀個窿太大啊?搞到bb飲得咁快
lamomw
|
RubyYu07 發表於 18-10-20 15:22
係咪奶咀個窿太大啊?搞到bb飲得咁快

我淨係買返黎用個時用佢支黃色棒篤過一次
我見說明書話要篤嘛,之後冇再篤了。會唔會我bb吸啜能力強左所以好大力啜
RubyYu07
|
lamomw 發表於 18-10-20 15:29
我淨係買返黎用個時用佢支黃色棒篤過一次
我見說明書話要篤嘛,之後冇再篤了。會唔會我bb吸啜能力強左所以 ...

你試下滴下你手背,係一滴一滴咁流,定係流水線咁
我要做媽媽
|
我覺得系個窿太大喇,你咪俾佢食得太快喇
lamomw
|
RubyYu07 發表於 18-10-20 15:36
你試下滴下你手背,係一滴一滴咁流,定係流水線咁

你有冇用過chu chu奶咀?係要啜先識流啲奶出黎架,滴唔到出黎
lamomw
|
我要做媽媽 發表於 18-10-20 16:03
我覺得系個窿太大喇,你咪俾佢食得太快喇

但chu chu 咀本身係十字窿,你指本身佢個窿太大?
ncfamily
|
lamomw 發表於 18-10-20 13:31
本身用開pigeon, 好多時飲到訓著加飲半個鐘至一個鐘不等,加上最近有嘔奶情況,就轉左用chu chu 咀3日,但 ...

我囡用chu chu無乜嘔奶,出奶快慢視乎bb啜嘅力度
lamomw
|
ncfamily 發表於 18-10-20 18:33
我囡用chu chu無乜嘔奶,出奶快慢視乎bb啜嘅力度

咁即係我bb啜得太大力了,但又控制唔到佢喎
freshrose
|
lamomw 發表於 18-10-20 19:46
咁即係我bb啜得太大力了,但又控制唔到佢喎

咁即係個奶嘴唔岩你個b
我要做媽媽
|
回覆 lamomw 的帖子

我系覺得有可能出奶太快,需要你自己留意下
RubyYu07
|
lamomw 發表於 18-10-20 18:12
你有冇用過chu chu奶咀?係要啜先識流啲奶出黎架,滴唔到出黎

原來如此,我確實未用過呢隻奶咀。不如買多個其他牌子既比佢試下
lamomw
|
RubyYu07 發表於 18-10-21 16:50
原來如此,我確實未用過呢隻奶咀。不如買多個其他牌子既比佢試下

好呀,你有好介紹嗎?
RubyYu07
|
lamomw 發表於 18-10-21 18:08
好呀,你有好介紹嗎?

我一直都係買開Pigeon架!覺得幾好,未轉過其他。
lamomw
|
RubyYu07 發表於 18-10-21 20:59
我一直都係買開Pigeon架!覺得幾好,未轉過其他。

我而家轉返用pigeon呀,因為唔想佢食得咁急。係咪4個月先轉m size 咀架?
Rurukuma
|
本身用開pigeon, 好多時飲到訓著加飲半個鐘至一個鐘不等,加上最近有嘔奶情況,就轉左用chu chu 咀3日,但 ...

我個仔出世到而家都係用Chu Chu 十字奶咀, 佢唔會瀆親, 因為唔啜啲奶唔會出的, 所以要用多啲力就真. 不過出世開始已用, 亞仔so far 冇問題.
lamomw
|
Rurukuma 發表於 18-10-22 12:24
我個仔出世到而家都係用Chu Chu 十字奶咀, 佢唔會瀆親, 因為唔啜啲奶唔會出的, 所以要用多啲力就真. 不過 ...

你阿仔幾耐食哂一支奶呀?
唔知係咪我b太心急,我見佢一啲都唔難啜,飲得超快,但就口有滲奶情況,似吞唔切咁
water_130
|
聽落好似阿b 飲奶好心急咁~

我大女都係一出世就用chu chu (寬咀)奶瓶飲開奶,貪佢有母乳咀可換,餵唔到人奶就轉普通十字咀,又唔會吸得多風落肚,好快就掃完風。 但一眼訓就有排至餵完枝奶
Jesstoto
|

我b由出世用到現在四個半月都是用chuchu,我仔厭佢流得太慢,因要吸大力先會出,可能我仔太心急,流太慢好憫,最終我要整大個十字流快d,佢先唔憫,同埋一直都冇嘔奶
lamomw
|
water_130 發表於 18-10-23 00:04
聽落好似阿b 飲奶好心急咁~

我大女都係一出世就用chu chu (寬咀)奶瓶飲開奶,貪佢有母乳咀可換,餵唔到 ...

我遲啲再比佢試下先
暫時用返pigeon 咀