2歲仲未肯放手行

Sophialiu
|
想請問我小朋友2歲喇 仲未識自己行 點算? 有無d咩訓練可以比佢學行 同埋去報做babygym有你幫助?
Sumyeema1
|
Sophialiu 發表於 18-10-20 16:22
想請問我小朋友2歲喇 仲未識自己行 點算? 有無d咩訓練可以比佢學行 同埋去報做babygym有你幫助?
...

健康院點講?
MrsPerthLiu
|
即係拖住佢佢會行?
Qeenietang
|
Sophialiu 發表於 18-10-20 16:22
...

大d就識, 不用擔心
emmmacyk
|
歲半打針健康院有冇follow up?
spikenard
|
拖著行識唔識?定只係唔夠膽放手自己行?
losttoa
|
有冇同健康院或家庭醫生講?兩歲真係要留意喎
Sumyeema1
|
losttoa 發表於 18-10-20 16:46
有冇同健康院或家庭醫生講?兩歲真係要留意喎

冇人答嘴問邊間 babygym...
Sophialiu
|
Sumyeema1 發表於 18-10-20 16:23
健康院點講?

健康院只係過發展唔同 要睇個小朋友自己
排左體能智力中心 就一年都未排到
Sophialiu
|
MrsPerthLiu 發表於 18-10-20 16:24
即係拖住佢佢會行?

拖住會行 但自己放手只行到一兩步就爬
Sophialiu
|
Qeenietang 發表於 18-10-20 16:28
大d就識, 不用擔心

而家都2歲仲未識行 好擔心
Sophialiu
|
emmmacyk 發表於 18-10-20 16:41
歲半打針健康院有冇follow up?

佢地見我排緊智力中心 都唔想理咁
至愛朱古力
|
Sophialiu 發表於 18-10-20 17:53

有冇搵兒科醫生睇下呀?兩歲正常應該識自己行喎,快手搵醫生睇下。
|
返去健康院見醫生,要求轉介睇醫生,智力評估係睇智能,小朋友似係另外問題,政府醫生要父母主動死纏先肯做野,2歲唔識行唔好太落觀,果時阿仔6個唔識坐,健康都話要轉介去睇物理治療,後來8個月覆診識坐先唔洗。
spikenard
|

咁就唔駛擔心,過多1排會識行
redhot
|

拖住行到多唔多?如果拖住好正常咁行,呀駛擔心,可能只係怕放手,不過當然比醫生檢查下好啲。
Moti
|
咁佢其實係可以自己行?你買啲嘢俾佢推住嚟行可唔可以?而家有啲迷你版超市手推車,又有啲玩具車可以俾小朋友推的。
Sophialiu
|
redhot 發表於 18-10-20 18:12
拖住行到多唔多?如果拖住好正常咁行,呀駛擔心,可能只係怕放手,不過當然比醫生檢查下好啲。
...

拖住行佢都肯行 但自己放手行就行到幾步
Moti
|
除咗呢個問題,仲有冇其他發展問題?

Sophialiu
|
Moti 發表於 18-10-20 18:14
咁佢其實係可以自己行?你買啲嘢俾佢推住嚟行可唔可以?而家有啲迷你版超市手推車,又有啲玩具車可以俾小朋 ...

我有買個拖住行既車 佢都會拖住行 但就仲未肯放手自己行 行得唔太好