自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

子爵府

移了民的你們, 有沒掛住HK的方便及食物?

珍珠宮

頭10 年比較掛住
之後都習慣了慢活,簡單食物,簡單生活
(我移了近30 年)

大宅

回覆樓主

有,移了近3年,超頂唔順。唔只生活上、還有價值觀的沖擊,舉目無親的寂莫。我移左之後對生活都無咩passion., 反正都係為仔仔們才留下來。

wcpcelia    發表於 18-10-22 12:11

侯爵府

duckmouth 發表於 18-10-20 16:47
移了民的你們, 有沒掛住HK的方便及食物?

頭一年會好掛住羅...慢慢習慣左依邊ge生活就冇啦我移民左5年

侯爵府

回覆樓主:

移民15年,冇咩點掛住香港,因為好近,上個月至返香港1次

男爵府

讀書時會。因同香港讀書生活有對比。
出來工作之後無掛住香港啦。人生進入另一階段,而自己無係香港工作過,所以無對比,能完全融入外國職場生活。
日常生活都好少掛住,澳洲好多好嘢食。平貴都有。咖啡比香港好飲好多。

象牙宮

2024年龍年勳章

sasa@uk 發表於 18-10-20 20:19
頭10 年比較掛住
之後都習慣了慢活,簡單食物,簡單生活
(我移了近30 年)

乜你移咗咁耐。

你D中文仲好好。

男爵府

回覆樓主:

間唔中有掛住D食物,之前返香港返而唔習慣太多人,搭地鐵好多人講國语...
我移咗民30年

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 18-10-20 21:12
乜你移咗咁耐。

你D中文仲好好。

我係電視精
近年睇得多國內劇,自學埋普通話 去北京溝通都無問題

大宅

litttle_o 發表於 18-10-20 20:48
有,移了近3年,超頂唔順。唔只生活上、還有價值觀的沖擊,舉目無親的寂莫。我移左之後對生活都無咩passion ...

可以講多d嗎? 見到仔仔開心咩都值得既

大宅

完全唔掛,如果唔係為見家人朋友,唔會一年返一次香港。

男爵府

回覆樓主:

移左廿幾年
細個會心絲絲想返去玩,覺得香港五光十色
越大越唔恨返,多人多車我唔太習慣
可能我呢度移民多,野食各樣同香港冇大分別。。唔駛特別掛野食添

大宅

nldc 發表於 18-10-20 22:07
可以講多d嗎? 見到仔仔開心咩都值得既

其實都好睇自己系咩性格,有d人中意成日同朋友去街,有d人有冇街去都得,我家就兩類人都有。就算唔講移民,系香港生活,有人中意返工而請工人湊仔,亦有人喜歡做全職媽咪

水晶宮

回覆樓主:

不如講埋移民左去邊?

伯爵府

回覆樓主:

掛住香港嘅食物

伯爵府

親子王國15週年勳章

移民廿幾年
頭十年可能仲細,好恨返香港,又掛住d小食

人大咗,食嘅可以自己煮,去玩就放眼世界,有假都去北美,歐洲,日本

去到日本都未必返香港,反而去台灣探朋友
返香港人又多,住又迫(住親人屋企,唔比住酒店),又要花好多時間見d三姑六婆,仲有好多是非

wcpcelia    發表於 18-10-22 12:12

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

初初都有,但其實我呢度好多港式餐廳好多中式食材,係唔一定好食又貴啫,所以自己學整,碗仔翅、燒賣、砵仔糕、生菜魚肉,甚至油炸鬼都整到,加上而家香港食嘢咁貴,要食真係唔駛特登返香港。我移民都十幾年,幾年前返過香港,人車比以前多好多,空氣天氣樣樣都已經唔習慣。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

回覆樓主:

頭三年好鍾意返香港,現在卻相反,只係間唔中掛住香港的小食,已沒有返香港的意慾,近幾年每次返香港都好唔習慣人多車多,所以明年經香港去日本都只係快閃一星期見下家人便算!

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

廿幾年了,都仲好掛住香港美食,每次返香港都會肥一兩磅
我喜歡這邊嘅屋住環境同教育,亦好鐘意香港嘅熱鬧,兩邊對我來講都係家。sorry 好貪心!

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁
12345...15

尾頁

跳至