自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Depends.

大宅

newme 發表於 18-10-24 03:05
移民係咪你杯茶?真係好個人,有辣有唔辣;我同老公比較喜歡大自然,空間,覺得移民生活比較適合我地(雖然 ...

無錯!不能單為小朋友,要成個家庭開心先得。

大宅

LittleRoxie 發表於 18-10-23 22:43

我前個weekend 去咗行龍脊

龍脊靚呀!
不過睇新聞話好多自由行而家霸d campsite 紥營又攪到鬼五馬6咁,真係多得佢地唔少!

FJmom    發表於 18-10-24 06:42

大宅

LittleRoxie 發表於 18-10-24 02:56

你search吓香港campsite

我冇覺得香港冇郊野喎,我都有去過浪茄。其他人都只係話移民唔係咁悶同唔方便而舉例,唔好咁敏感

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

lhyv 發表於 18-10-23 21:20
請問您在那城市,生活指數高嗎?例如買屋、日常生活。小朋友多大,是讀公立還是私立學校?
謝謝!
...

我住ontario. 我小朋友6 歲讀公立學校。日常生活買下餸咁,我覺得比香港平但稅高,我好少出街食飯日日自己煮我覺得ok. 一般townhouse 大約四佰萬港紙間屋同環境無得同香港比,呢邊好好多。計方便香港一定方便好多既。其實好睇個人。我係香港長大,女女都係香港出世,佢一番黎就讀jk school . 無係香港讀過書,初時頭一個月佢吾慣,但而家佢好鐘意呢度話好開心。所以我覺得有小朋友就算要適應咩都值得

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

jojodic 發表於 18-10-24 05:20
我冇覺得香港冇郊野喎,我都有去過浪茄。其他人都只係話移民唔係咁悶同唔方便而舉例,唔好咁敏感:fortunat ...

我都去過浪茄, 好靚! 我響港島同西貢總算留過有少少腳毛, 上次返香港都有帶仔女行左一陣山.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

MSAA 發表於 18-10-23 22:32
係喎!我好鍾意睇移民post,因為正在考慮移民,好想了解下移左民jm既生活係點,會面對咩困難,但每次都有 ...

有兩面意見冇問題既, 當多角度睇兩地生活既優劣.

如果你想參考移民生活的話, 除左睇港人移民既post, 亦可以睇fb 你心水地方既外國人既谷, d post 既可讀性係高好多.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

大將軍 發表於 18-10-23 22:37
今個weekend 無事做,一行幾人去咗睇恐龍同蘑菇石
行下望下好relax ,所費無幾
請問你係咪住CALGARY?

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jojodic 發表於 18-10-24 05:20
我冇覺得香港冇郊野喎,我都有去過浪茄。其他人都只係話移民唔係咁悶同唔方便而舉例,唔好咁敏感:fortunat ...

你咪理佢,根本就係搭錯線,我睇到個位JM原意係想表達「好多人話(外國)悶,其實佢地冇出去explore」個位JM本身鍾意camping

跟住話(外國)camping可以拖埋caravan去遠啲玩,香港無得咁玩,唔知點解變咗話香港無郊野

瑪瑙宮

stkyo 發表於 18-10-24 06:46
你咪理佢,根本就係搭錯線,我睇到個位JM原意係想表達「好多人話(外國)悶,其實佢地冇出去explore」個位 ...

馬後炮: 今朝我都想講 「好多人話(外國)悶,其實佢地冇出去explore」, 不過打左一半就delete 左, 因為估到呢d 移民舖會發展成點.

瑪瑙宮

大將軍 發表於 18-10-23 22:48
香港當然有地方可以去
但唱反調班人最強調外國悶,唔方便,去邊要楂車,冇好嘢食
如果富豪級,只怕冇地方 ...

我一向有睇香港人同外國人移民既post, 唔少香港人係比較負面, 被動, 唔想跳出個comfort zone, 住外國仲帶住港式傲氣, 踩外國差會踩得好盡, 上年紀果批人仲會有中式果種敦起個款黎教訓新人.

外國人移居到香港或我住既國家,都會遇到不如意既事, 例如搵唔到工, 佢地都會呻, 又會去搵解決辦法, 但好少見佢地明明係技不如人就賴落係人地國家既問題.

不論中港人士, 適應到既人多數都肯主動求變. 我響非英語國家, d 人唔識當地語言就去學, 之後讀書, 有人考番個牌後 keep 番去做專業人士, 有人轉型做其他工. 過程係漫長又痛苦, 但至少呢d 人肯去提升自己去迎合社會需要, 唔係一味等機會出現, 自己技不如人時就話人地唔好, 搵唔到身份認同. 如果語言唔掂又等錢就放下身段打份牛工, 或者日日辛苦d 由小鎮出城搵份國際公司打份工, 去唔到咁遠地方打工咪試下去創業. 唔知佢地人工有幾多, 但終年仲眷戀以前只會拖拖誇自己將來.

住外國悶唔悶, 除左要睇住邊度, 另外都要睇果個人主唔主動去搵活動. 肯主動出擊既話, 生活可以好忙好精彩.

食方面真係選擇少, 餐廳種類亦比較少. 而家有網購, 要買各國食材唔難, 睇人有冇心去煮野食.

水晶宮

你咪理佢,根本就係搭錯線,我睇到個位JM原意係想表達「好多人話(外國)悶,其實佢地冇出去explore」個位 ...

有位入佢就開行 turbo架喇

子爵府

好煩囉,我呢啲準備移民的人,想搵下同道中人,睇下大家的經驗
點知入到黎又係見到啲人踩移民,借啲咦又要講下自己在港生活幾富貴

好心啦,人各有志者,我地離開香港梗有我地的原因啦
做咩係要追住人challenge 人?

你地鍾意香港非常好,又無人叫你地走
自己開過個po 讚香港囉,可以開另一個po 講下自己香港有錢人生活都可以,做咩騎劫人地個Po 講咩香港教育好好,又要講香港camping ?

真係好老土呀大佬!

水晶宮

bosch 發表於 18-10-24 07:27
我一向有睇香港人同外國人移民既post, 唔少香港人係比較負面, 被動, 唔想跳出個comfort zone, 住外國仲帶 ...

外國生活悶唔悶亦都睇個人性格

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

初頭幾年都有掛住香港食物如車仔麵,魚肉燒賣,碗仔翅,煎釀三寶之類平民野食,呢個州少香港人無人整同賣所以有錢都食唔到,恨食到不得了時就上網搵食譜自己整止下咳咁。
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

男爵府

開心吸收勳章

jeanne1120 發表於 18-10-24 07:29
好煩囉,我呢啲準備移民的人,想搵下同道中人,睇下大家的經驗
點知入到黎又係見到啲人踩移民,借啲咦又要 ...

講得好啱

伯爵府

親子王國15週年勳章

FJmom 發表於 18-10-24 06:31
請問你係咪住CALGARY?

一半Calgary 一半 Edmonton
兩個地方都有住過

伯爵府

親子王國15週年勳章

可能我中文差掛
又或者冇乜認知,我冇朋友喺香港有旅行車
如果有,我都想見識下

我地plan 咗下年會買一架camping trailer 用車拖
可以住6個人
C6打算去玩一個月,去埋Disney world camp ground,上網見人去過好正

有d人太敏感了

首頁

尾頁

跳至