自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

伯爵府

rose-mag 發表於 18-10-21 02:19
初初都有,但其實我呢度好多港式餐廳好多中式食材,係唔一定好食又貴啫,所以自己學整,碗仔翅、燒賣、砵仔 ...

香港食野真係貴

水晶宮

日日面包冇得行街shopping食嘢對我完全冇問題,即然來到就好好享受好山好水的清靜
少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

回覆樓主:

有,HK真係超方便,不過我都移左十幾年啦,唔慣都要慣啦

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jeanne1120 發表於 18-10-22 13:03
我自己未移民,但移民申請已批,即將移民
所以見到呢個topic 就即入黎睇下啦

你會移民去邊?

我住英國,呢度shopping好方便,講shopping我勁鍾意係呢度買野,好多野比香港平,成日久唔久做D優惠,同埋買完野唔鍾意可以有得退錢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

choleba_by 發表於 18-10-22 11:52
咁其實大家總結覺得移民係好定唔好???還是覺得都係香港好啲?

各有各好.

伯爵府

stkyo 發表於 18-10-23 03:24
你會移民去邊?

我住英國,呢度shopping好方便,講shopping我勁鍾意係呢度買野,好多野比香港平,成日久 ...

我嫂住英國,佢話買衫平過香港好多,特別是 M&S 減價時好平,佢話香港的Mark up 左好多

wcpcelia    發表於 18-10-23 10:47

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我黎左加拿大岩岩一年,如果吾係雙親係香港我諗我未必想返香港。小朋友係呢邊讀書好開心無壓力見到佢開心完全無後悔過返黎,如果佢而家係香港讀書第一個吐血一定係我。呢邊空氣環境都好理想,只要有車牌去邊到好方便,呢邊既茶記講真好食過香港好多

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

vanessamom 發表於 18-10-23 05:57
我嫂住英國,佢話買衫平過香港好多,特別是 M&S 減價時好平,佢話香港的Mark up 左好多
...

唔係講笑,英國成日做減價,新貨好常打8-9折,清貨係3-4折,幾鎊銀就有件有牌子嘅衫,講緊係幾十蚊港紙

任試任換任退,我鍾意買番屋企慢慢試慢慢襯,唔啱就拎番去退錢,又唔會黑口黑面,通常只係問件貨係咪有問題

我舊年10月係馬莎買咗8件特價夏天貨,總共港紙兩舊幾水咋!平到你唔信

唔止買衫,好多日用品護膚品都係英國平,我啲香港朋友好常搭我買護膚品

早幾日我係Clarins買唇膏,因為斷色,比我揀到1枝$110-我女揀咗枝Sisley,貴$50-

珍珠宮

choleba_by 發表於 18-10-22 11:52
咁其實大家總結覺得移民係好定唔好???還是覺得都係香港好啲?

人離鄉賤 ,寄人籬下
表面上可以生活得好好,但其實是沒有家的感覺

CACACAROL    發表於 18-10-24 10:11

男爵府

BK Milk勳章

一個忠告, 移咗唔好再同香港朋友比較事業or 人工. 無論你在外國起薪點or稅前年薪幾高, 香港嘅同事都好快會ko你,香港稅後收入加bonus真係無得頂, 機會又多, 公司又多.
要學會享受生活, 優悠自在地生活, 有小朋友亦唔好copy香港個套, 俾佢o地融入外國生活.

職業無分尊卑, 我真係在外國見識到. 人之間嘅平等真係好舒服.
又放假!!!

伯爵府

stkyo 發表於 18-10-23 06:22
唔係講笑,英國成日做減價,新貨好常打8-9折,清貨係3-4折,幾鎊銀就有件有牌子嘅衫,講緊係幾十蚊港紙

...

超抵呀 又幾靚喎
我嫂都好似你咁講,執到平野的話,幾磅銀可以買到件質料同款式都唔錯的衫,佢返香港行街話樣樣都貴過英國,買唔落手

我廿幾年前都係 Derby 住左幾年,我嫂間唔中就同我出 Birmingham 飲茶,果時我同我嫂都係 shopping 精

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

luckybaby2011 發表於 18-10-22 09:39

一直糾結、為左下一代自己要咁辛苦犧牲好大、我真係 ...

我真是不明白,很多人移民說是為了下一代?

子女在香港長大,受教育有什麼不好呢?

如果計算機會成本,條數完全不化算~

子爵府

little_chamo 發表於 18-10-23 06:36
一個忠告, 移咗唔好再同香港朋友比較事業or 人工. 無論你在外國起薪點or稅前年薪幾高, 香港嘅同事都好快會k ...

講得好,香港交税真係好少。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sasa@uk 發表於 18-10-23 06:32
人離鄉賤 ,寄人籬下
表面上可以生活得好好,但其實是沒有家的感覺

你去左30年都無嗎?

我最掛住係香港親朋好友,每次返香港都唔捨得佢地。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

vanessamom 發表於 18-10-23 06:46
嘩 超抵呀 又幾靚喎
我嫂都好似你咁講,執到平野的話,幾磅銀可以買到件質料同款式都 ...

Birmingham 去中英飲茶嗎?

伯爵府

我愛Corina 發表於 18-10-23 07:07
Birmingham 去中英飲茶嗎?

我唔記得啦,廿幾年前了
但記得每次我嫂話出 Birmingham 我都好似出城咁好開心架,又得飲茶跟著直落 shopping

瑪瑙宮

vanessamom 發表於 18-10-23 07:14
我唔記得啦,廿幾年前了
但記得每次我嫂話出 Birmingham 我都好似出城咁好開心架,又得飲茶跟著 ...

我都鍾意去bham, 佢個market仲正過香港街市
又開左大商場

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

tell-me-y 發表於 18-10-22 14:21
試過將香港果套搬去外國咁做, 即係例如乜嘢呢?

例如買野, 我要買bb 芝士, bb 用既洗潔精, 某d 食物等, 搵完一大輪 (我初黎報到時係唔識當地語言, 正宗盲聾跛啞, 買好少野都要搵資料先), 原來人地係冇呢d 野.

講到某d 湊b 方式時, 醫生同親友個反應真頭覺得我係無知婦孺咁.

以前d 人好興同小朋友玩flash card, 我同個仔玩左幾次就覺得根本係同自己解悶多d.

仲有做家務, 住屋同住單位係好唔同, 仲有屋企設計都影響我做家務既安排.

我未試過出街戴口罩, 全部手洗或分機洗bb 衫, 呢d 唔駛試都知我照做都唔會有好結果.

男爵府

BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-10-23 07:00

我真是不明白,很多人移民說是為了下一代?

因為香港只會用錢及階級去衡量人.
下一代會更勢利.

開口埋口都係錢.

人o地分享旅行, 香港人第一句一定係用咗幾錢.
話俾人聽買咗樓, 又係第一句幾錢.

又放假!!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

callmebabe 發表於 18-10-23 01:29
香港食野真係貴

雖然而家我住呢度食嘢都貴咗,但自己買食材唔貴,係有冇時間煮,同埋有時放假想嘆下。衫一定呢度平,一兩蚊件衫都買過,而且呢邊著得唔靚或老套都冇咩所謂。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁
34567...15

尾頁

跳至