移了民的你們

我愛Corina
|
[email protected] 發表於 18-10-23 08:00
我已經係家人朋友都在英國
但間唔中會有不屬於這個地方的感覺

但返到香港有家的感覺嗎?

MSAA
|
bluetulip 發表於 18-10-23 20:28
其實次次有移民舖,黎黎去去都係某幾個將外國生活講到一文不值,再吹噓自己係香港過著神仙一樣的生 ...

係喎!我好鍾意睇移民post,因為正在考慮移民,好想了解下移左民jm既生活係點,會面對咩困難,但每次都有人出黎話佢係香港生活有幾好,暗踩移左民既人,好煩囉!其實佢地可以skip呢d posts唔入黎架!阻住晒!
我愛Corina
|
Rabbit-horse 發表於 18-10-23 22:28
其實適唔適應係好睇個人心態
如困吓吓都同香港比較
其實不如留返係香港

講tvb 笑左...

遲d要同佢地講late night toy show 了
我愛Corina
|
jojodic 發表於 18-10-23 22:02
有次我都諗點解嗰位JM 會不停講自己嘅富豪級生活,好用力不停講香港幾好幾好,其他地方幾差。可能佢原意係 ...

我反而覺得佢好笑,淨係識香港有幾好囉,其實每個地方都有優點。
香港去東南亞國家便宜方便,但住歐洲都大把國家好食好玩,美洲亦如是啦。

再講移左民難道唔可以返香港吃喝玩樂咩?
大將軍
|
今個weekend 無事做,一行幾人去咗睇恐龍同蘑菇石
行下望下好relax ,所費無幾

好多人話悶,其實佢地冇出去explore

香港人多車多,好辛苦,但最方便係去東南亞玩

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
bosch    發表於 18-10-24 06:27
stkyo
|
brother4 發表於 18-10-23 20:18
連BK掛著來上網,果心在香港但身體在外國

呢個神纙緝你唔係第一個講,想請問下你,你身在香港,但有無睇英/美/日/韓/中劇?有無睇過內地微博?有無曾經睇過非香港嘅論壇

我愛Corina
|
stkyo 發表於 18-10-23 22:39
呢個神纙緝你唔係第一個講,想請問下你,你身在香港,但有無睇英/美/日/韓/中劇?有無睇過內地微博?有無 ...

可能佢連網購都無呢

你睇下隔離selfridges個post,就知幾個人人在香港,心在英國啦
LittleRoxie
|
大將軍 發表於 18-10-23 22:37
今個weekend 無事做,一行幾人去咗睇恐龍同蘑菇石
行下望下好relax ,所費無幾

我前個weekend 去咗行龍脊
坐巴士就到入口
冇咪人,都係所費無幾
好多人話香港係石屎森林
其實他們冇出去explore 吓
只是一個西貢上山,下海,打golf都有
MTR站轉程小巴就到

大將軍
|
我愛Corina 發表於 18-10-23 22:36
我反而覺得佢好笑,淨係識香港有幾好囉,其實每個地方都有優點。
香港去東南亞國家便宜方便,但住歐洲都大 ...

香港當然有地方可以去
但唱反調班人最強調外國悶,唔方便,去邊要楂車,冇好嘢食
如果富豪級,只怕冇地方曬命
有錢又點怕冇娛樂
stkyo
|
bluetulip 發表於 18-10-23 20:28
其實次次有移民舖,黎黎去去都係某幾個將外國生活講到一文不值,再吹噓自己係香港過著神仙一樣的生 ...

佢好笑在以為可以代表哂中產有錢個班人發言,每次移民post都會不厭其煩咁走出嚟講自己同佢身邊嘅人過得有幾好

幸好我識個啲有錢人唔鍾意show off,點解我會知人哋有錢?睇佢住邊區,間屋仲要係一堆人爭咁bid番嚟,一炮過比哂錢!嚟咗年半個老公都係進修緊無做野,無收入,一家四口日日係咁燒錢,個老婆鍾意畫畫,一幅畫可以用半年時間去畫我好佩服佢可以生活得咁簡單
brother4
|
stkyo 發表於 18-10-23 22:39

呢個神纙緝你唔係第一個講,想請問下你,你身在香港,但有無 ...

日日有看家中看,公司看!内地微博較少,但有少少!非香港論壇有多但是講留學 ,在外旅行會每日上香港绸
我愛Corina
|
大將軍 發表於 18-10-23 22:48
香港當然有地方可以去
但唱反調班人最強調外國悶,唔方便,去邊要楂車,冇好嘢食
如果富豪級,只怕冇地方 ...

要睇下住邊,好似紐約咁,應該好玩過香港,但實會有人走出黎話,美國有槍又點點點

富豪我唔識呀,但富貴興趣應該唔會上bk掛
大將軍
|
我愛Corina 發表於 18-10-23 22:54
要睇下住邊,好似紐約咁,應該好玩過香港,但實會有人走出黎話,美國有槍又點點點

富豪 ...

利申,我唔知佢有幾多身家
但上市公司CEO
平凡過唔平凡,笑我地飲Starbucks 貴
冇所謂豪宅,但住郊區,好大塊地,又養馬
有架大巴遊行車,幾百萬港元
得閒去下歐洲玩船
但佢平日用架平車

有錢人開心好多方法
唔係個個扮上流社會去ball 先開心

可能香港TBB膠劇太多,有工人,有司機,咁先叫開心富豪生活
appledai
|
因為男會員和女會員在香港掙到錢,自然有舒服的生活。他們也是基於自己的感受覺得相對來說香港生活好。每個人的機遇不同。我覺得人生中事業重要。當然每個人想法不同
jojodic
|
我愛Corina 發表於 18-10-23 22:36
香港去東南亞國家便宜方便,但住歐洲都大 ...

記得佢話香港係世界中心嘛。諗起古代中國未接觸過西方國家時都以為自己喺世界中心架
|
我愛Corina 發表於 18-10-23 22:30
但返到香港有家的感覺嗎?

香港有家的感覺,覺得是自己人自己的地方
其實我只在香港住十幾年
生娘同養娘的分別吧,想尋根掛

Heisenberg
|
stkyo 發表於 18-10-23 22:48
佢好笑在以為可以代表哂中產有錢個班人發言,每次移民post都會不厭其煩咁走出嚟講自己同佢身邊嘅人過得有 ...

其實佢係咪有D心理病?! Jm們分享外國生活點滴,但佢好似跳咗制咁係咁講我喺香港都可以xyz,精神病一樣,無人有興趣知你D香港生活呀,企開D啦

Oh oh btw 佢D生活真係普通到無倫,老老實實,你可以好滿意自己生活又好喜歡自己生活方式,根本無問題,人人有佢選擇與喜惡,但唔好吹噓自己生活高人一等,講乜都係我睇嘢最準最啱,你感受都唔啱你要聽我感受先啱,我想嘔呀,都係嗰句,企開D啦

大將軍
|
LittleRoxie 發表於 18-10-23 22:43

我前個weekend 去咗行龍脊

你嗰日好彩冇乜自由人,唔知香港仲有幾多個呢d地方冇乜人

我平日有時間就去camping
Campsite 乾淨冇人爭
再唔係拖架旅行車又可以去遠d
呢d香港一定冇得玩

LittleRoxie
|
大將軍 發表於 18-10-24 02:48

你嗰日好彩冇乜自由人,唔知香港仲有幾多個呢d地方冇乜人

你search吓香港campsite
基本上book 定就ok
有d仲唔駛book
我去過其中兩個
而且都好乾浄,冇人爭
所以學你們已移民JM話頭
末熟悉一個地方,就唔好亂講
這地圖顯示,只是香港campsite的一部份
我自己一search 都驚訝
香港彈丸之地,都咁多campsite
未計私人的大浪西,浪茄
而且大部分交通方便
有d camp site 仲可以摸蜆,鈎魚
玩都累,咪call的士回家
都係有限錢
你又知唔知道,香港有一間官立中學
有自己的CampSite?
其實你們已移民JM,就唔好覺得香港冇郊野
冇戶外活動,其實我們上山下海都有
再附上香港冇人驚艷沙灘-浪茄
可以從西貢山路過
想慳d力水,咪坐遊艇入

newme
|
移民係咪你杯茶?真係好個人,有辣有唔辣;我同老公比較喜歡大自然,空間,覺得移民生活比較適合我地(雖然老公移民後,工作搵錢無以前咁高,講真這邊的環境,空氣,就算香港有錢都買唔到)
我唔鼓勵單單只係為子女才移民,人生係自己,當然仔女係好重要,但我覺得都應該要自己接受到才行
FJmom    發表於 18-10-24 06:42