家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔夠膽用煤氣
今日係我做左37年人第一次用煤氣沖涼,之前一直都係用電熱水爐
新屋係一隻叫simpa 既爐,上手留低,都幾新下
今日下午已經towngas師父上黎炒錶開返,佢著一著個火爐,幾分鐘就走左,仲諗住好大工程。

有冇啲咩要注意,例如一定要開抽氣扇,或者個煤氣熱水爐入面啲火會唔會太大咁

侯爵府

BootBootCar 發表於 18-10-20 18:11
唔夠膽用煤氣
今日係我做左37年人第一次用煤氣沖涼,之前一直都係用電熱水爐
新屋係一隻叫simpa 既爐,上手 ...

希望你唔係講笑, 37 歲大男人問呢 d 問題?

BTW, 點解你不問煤氣師傅?

複式洋房

crshk 發表於 18-10-20 18:18
希望你唔係講笑, 37 歲大男人問呢 d 問題?

BTW, 點解你不問煤氣師傅?
我講真wor, 好多人住公屋都係用熱水爐
個cfu急急腳就走了

侯爵府

BootBootCar 發表於 18-10-20 18:34
我講真wor, 好多人住公屋都係用熱水爐
個cfu急急腳就走了

https://www.towngas.com/tc/Home

複式洋房

等我今晚開細火,沖個暖粒粒既涼先
我果隻見唔到火
其實我今日都問過個cfu
但佢聽完,唔太想理我 
可能佢覺得我玩野,6呎高大大隻男人冇理由唔曉,但唔俾人真係未用既
等於我一樣怕甲由道理一樣

複式洋房

crshk 發表於 18-10-20 18:36
https://www.towngas.com/tc/Home

搵過晒啦,冇manual 乜都冇

侯爵府

BootBootCar 發表於 18-10-20 18:50
搵過晒啦,冇manual 乜都冇

打去熱線電話,專人教你

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要爆炸, 其實儲水式電熱水爐都會爆, 前排先有間警署熱水爐爆炸.
https://hk.news.yahoo.com/%E7%B4 ... 1%93-153703640.html

呢隻爐煤氣公司應該唔再賣, 網上搵到既簡介.

外形纖巧,適合安裝於廚房或露台
全自動打火,操作容易
顏色:白色
物料:聚碳酸酯
系列:簡約系列
整體尺寸 (高 x 闊 x 深):
520 x 320 x 115 毫米
20.5 x 12.6 x 4.5 吋
排氣方法 :強排式
用氣量 (最高 - 最低) :78.5 (21.8) - 24.1 (6.7) 兆焦耳/小時(千瓦)
熱水供應量:(25°C 升溫) 10 公升/分鐘
熱水爐管道接駁(B.S.P):3/4'',1/2'',1/2'' 燃氣,冷水,熱水
最低操作水壓差:35 千帕 / 5 磅/平方吋
重量:13 千克 / 28.7 磅
電源供應:220伏特50赫交流電

爐本身已有排氣扇, 所以可以唔開抽氣, 但爐所在位置可能要開窗因為開爐要用室內空氣. 開窗呢點最好同煤氣公司確認下.

呢隻唔係恆溫爐, 即係水壓變化會影響水溫.

唔可以裝浴室, 即係要較好熱力先, 入到浴室只可以用冷水大細來調節水溫, 初用要適應下.

男爵府

BootBootCar 發表於 18-10-20 18:11
唔夠膽用煤氣
新屋係一隻叫simpa 既爐,上手 ...
今年都系我用gas爐沖涼第37年,但仲好好地喎
簡簡單單,開開心心!

複式洋房

clpapa 發表於 18-10-20 21:52
要爆炸, 其實儲水式電熱水爐都會爆, 前排先有間警署熱水爐爆炸.
https://hk.news.yahoo.com/%E7%B4 ... 1%9 ...
thx晒,又知多一樣野!

男爵府

陪月勳章

以前未有用電著既煤氣熱水爐, 即係要撻火種o個隻, 呢o的我反而有陰影覺得佢會爆炸, 夏天個火會調細o的, 但冬天凍就會調返大, 有時咁岩廚房又開緊水唔係太夠水壓時, 一開就"轟"一聲, o個下真係嚇親, 到個爐壞壞地call煤氣公司黎整, 個cfu拆開個蓋, 點火個真係會燒到附近既位置黑晒同爛爛地, 所以一有得換我用我份double pay貢獻左部當時新出電子點火衡溫o個隻熱水爐......

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

上一級係tgc,s應該係平價系列,如果同媒氣買,有跟開就唔使太驚,用電都可以漏電既

師傅話唔怕整濕,我唔係好信,用完晒,會用乾布抹乾淨,抽氣扇就開多十零分鐘

首頁

尾頁

跳至