自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-10-21 12:45
名校教書女強人?
有幾唔平凡?可以係其他原因,想唔想生唔關職業事。
我有朋友好普通,無返工,無生小朋 ...

-

水晶宮

教師都係女強人

子爵府

bbc2018 發表於 18-10-21 10:37
其實我吾明的是老公吾想生,為何吾同阿媽講,因為奶奶會入新抱數,之後夫妻不和
如果是男的生吾到,我覺得 ...

事實係個新抱真係唔想生,咁又點? 生唔生,生唔生得,邊個無得生,都係兩公婆嘅事,點解一定要交待? 有理說不清,不獨對「屋企人」,樓主都只是路人甲乙丙,咪又係堅持加入別人的家事討論啦!唔見得同「家人」講出原因,會體諒,甚至不會理解。老人家要數要呻,佢有佢嘅權利,因為,欲加之罪……

珍珠宮

bbc2018 發表於 18-10-21 12:42
老公肯講,奶奶心態一變,就家庭和睦。其實老公角色好緊要,吾可以吾理,由得老婆给奶奶誤會,除非佢想離婚 ...

其實仲有乜好理? 成件事同離婚又有乜關係? 大把人有個麻煩奶奶, 兩公婆亦不見得關係差, 反而仲一致對外。
一個人做左咁多年人, 佢性格(影響心態)會咁易變咩?
如果佢心態係識體諒後輩, 就唔會周圍同人唱新抱,
對付呢D人最佳辦法就係唔理佢,
而樓主真係想幫個男人兩公婆的話, 就係唔好加把口

珍珠宮

没有當面講啊!才上網講下。因為佢有些行動是想拆散佢2公婆。不方便這裏講。希望佢地2公婆感情深,可以渡過。

大宅

bbc2018 發表於 18-10-20 18:11
我識得有個60幾歳婆婆,初頭讃個新抱好叻,在名校教書。識耐咗,就開始數新抱,話佢吾生。現在已40幾,吾會 ...

婆姿咁諗心態好正常

珍珠宮

這個年代

公爵府

bbc2018 發表於 18-10-21 13:52
這個年代,真是好大比例的奶奶還是會干預佢個仔2公婆生吾生。無論有錢,没有錢的。如果末湊過或者不用佢凑 ...

唔係嘛。我奶奶無理過。
好多自給自足嘅都唔會太concern 其他長輩諗法。只可以講,世上太多3 姑6 婆 八來八去。
樓主你講嘅case, 九成九只係個奶奶周圍同人八,無資格去到干涉佢仔或新抱。

珍珠宮

王國教室勳章

bbc2018 發表於 18-10-21 13:19
佢初頭在我地幾個FTM 面前説話有骨,讚佢新抱教名校幾叻幾叻。

老人家想威,由佢啦。聽下笑下算。
我有朋友教傳統名校,佢奶奶最初都好崇拜佢㗎。後來佢老公個哥同一個做ibank的高層結婚佢又去話大新抱最叻,教書都唔多錢
大新抱後來轉做FTM,個奶奶根本無辦法接受到
攞佢命呀,有錢唔賺做師奶
我朋友所以由佢奶奶講飽佢

男爵府

我的育兒心得勳章

bbc2018 發表於 18-10-21 10:37
其實我吾明的是老公吾想生,為何吾同阿媽講,因為奶奶會入新抱數,之後夫妻不和
如果是男的生吾到,我覺得 ...

Jm,係你未結婚定你奶奶太好,你唔知世途險惡?仔點會講出來自己無得生?男人最要面!就算個仔唔打算生,有幾多奶奶真係願意相信係個仔唔想生,而唔係個新抱教唆個仔呢?

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

生唔生, 人地2公婆有共識咪得囉, 阿婆都唔化!!!

珍珠宮

hhz 發表於 18-10-21 14:24
Jm,係你未結婚定你奶奶太好,你唔知世途險惡?仔點會講出來自己無得生?男人最要面!就算個仔唔打算生,有 ...

我是结咗婚,我有一個小朋友。

子爵府

bbc2018 發表於 18-10-20 18:11
我識得有個60幾歳婆婆,初頭讃個新抱好叻,在名校教書。識耐咗,就開始數新抱,話佢吾生。現在已40幾,吾會 ...

我識得個教名校嘅生左3個喔

象牙宮

回覆樓主:

可能個仔覺得壓力大負擔重,咪唔生囉!我唔知我係咪女強人,但我係有返工,又要照顧屋企,唔覺意生左1個

珍珠宮

love2talk 發表於 18-10-20 18:58
麻煩99

同意,我都係平凡女人而且又唔生,佢做我99大鑊都得

伯爵府

回覆樓主:

生唔生小朋友同學歷職業無關,可能係佢地兩公婆有共識唔生,呢啲事要個仔同阿媽解釋

子爵府

bbc2018 發表於 18-10-20 20:45
乜年代?咁做可能連仔都無埋。

我只可以講,我認識也真實發生。5 年內既事

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

6O歲唔算係老,估唔到D思想噤守舊,佢扎腳架?……第一,女人晤生仔同係咪女強人無關係,第二,女人唔生仔同女人本身亦無必然關係……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

回覆 bbc2018 的帖子

好典型上一代老人家嘅諗法,生唔生係兩公婆嘅選擇

首頁

尾頁

跳至