新抱是女強人

bbc2018
|
cscsmlkyh 發表於 18-10-20 20:24
生唔出真係未必講。迷信既家庭講左會叫個仔離婚甚至包二奶只為傳宗接代。唔好講話個女生唔出,大把生女生 ...

個仔生吾出可以講,化解誤會,因為離婚再娶都是生吾出

如果男的愛老婆,就算是女的生吾出佢都可以話是自己問題。可能男的想乘機離婚,就無話可説。可能女的離婚可以有一段更好的婚姻
mandychan1611
|
鬼叫生仔冇幾億幾億收啫,睇下9姑娘即结婚就已經話要生4件啦……
bbc2018
|
cy101 發表於 18-10-21 14:32
生唔生, 人地2公婆有共識咪得囉, 阿婆都唔化!!!

我有幾個朋友,大學畢業都不用做,養下狗,養下貓。兩公婆好恩爱。

Engpo
|
有皇位繼承咩,生唔生當事人自己決定啦
bbc2018
|
吾明生吾生要講出來!其實是不是現代人喜歡给人評頭品足
anna59
|
一句講晒,個亞婆乜都入晒新抱數,正一“八婆”一個
healthymimi
|
good_pig 發表於 18-10-20 19:28
都係尷尬嘛..

可能明知個媽又周圍唱
good_pig
|
healthymimi 發表於 18-10-21 21:33
可能明知個媽又周圍唱

呢d野....自己知就算啦
happybebebe
|
有些跟本不想生小朋友出嚟受苦(即係環境污染、讀書壓力等等....)
anna59
|
就系教書日日見到小朋友先吾生bb
MrsPerthLiu
|
生唔生都係兩公婆嘅事啦

咁鍾意生叫亞婆自己生啦,台灣有case係60幾歲女人生b ,印度有case係70歲女人生b呀,仲要呢兩個case都係生仔呀

叫亞婆加油啦!
mocha20150323
|
到平凡些肯生又有不滿的地方
bbc2018
|
MrsPerthLiu 發表於 18-10-22 00:19
生唔生都係兩公婆嘅事啦

咁鍾意生叫亞婆自己生啦,台灣有case係60幾歲女人生b ,印度有case係70歲女人生b ...

現代的新抱生完都末必肯给她抱或見。
我真是見過吾少身邊例子是小朋友去到小學,尤其2個小朋友那些,一年加埋只會見3,4次。
LEE-Baby
|
bbc2018 發表於 18-10-20 20:23
咁就要問佢孝順仔才知。其實就算個新抱吾去,個仔可以同父母去。

咁咪係囉!咁關新抱咩事?
Fishqqma
|
good_pig 發表於 18-10-20 18:43
生唔生, 同教育水平冇關的...

又可能個仔冇得生..邊個知

LEE-Baby
|
good_pig 發表於 18-10-20 21:42
我覺得樓主就係99

直情啦!唔係都同類人
suetfunglui
|
bbc2018 發表於 18-10-20 18:51
個仔買咗個名錶袋給老婆,佢問阿仔,個仔吾話價錢給她聽,佢都要吾開心

好明顯佢係醋奶奶喎!
teresayan07
|
bbc2018 發表於 18-10-20 19:21
生吾出一家人吾會講?

點解要講.. 比我都唔會講啦..
miniyan
|
teresayan07 發表於 18-10-22 09:14
點解要講.. 比我都唔會講啦..
男人要面子點會講
自己阿媽都講吾出口
女人就吾同,細個黎月經都係問阿媽
MGM_DRAGON
|
bbc2018 發表於 18-10-20 18:11
我識得有個60幾歳婆婆,初頭讃個新抱好叻,在名校教書。識耐咗,就開始數新抱,話佢吾生。現在已40幾,吾會 ...

兩公婆唔生下一代未必會清楚同老一輩交代
究竟係男定個女嘅唔想/唔得/養唔起
都只係個奶奶片面之詞
就咁一口咬定係個「女強人」新抱唔肯生
未免有點兒武斷
就算係新抱唔肯生亦未必關高唔高學歷/收入事
低學歷/收入就一定要生仔做亞媽?