能為個女準備青春期,好感恩!

butduck
|
喺度睇教子女心得都睇咗好多年,亦獲益良多!我女12歲,差不多10歲開始就有反叛行為,有時冇原因黑面,態度同心情反覆。 我有時都好 mung, 好激氣! 不過回心想,可以同到佢一齊準備,教佢面對,陪佢渡過呢段時期,其實我好幸福,好感恩的! 致 有青春期子女嘅父母,努力保持良好心態! 努力忍耐! 子女終有一天能明白父母心!
missshasha
|
butduck 發表於 18-10-20 19:43
喺度睇教子女心得都睇咗好多年,亦獲益良多!我女12歲,差不多10歲開始就有反叛行為,有時冇原因黑面,態度 ...

我都家有12歲,態度好差,冇禮貌,我唔介意陪伴佢渡過青春期丶但係怕佢唔會變返乖丶知道媽媽的苦心啫
PTMCYS
|
喺度睇教子女心得都睇咗好多年,亦獲益良多!我女12歲,差不多10歲開始就有反叛行為,有時冇原因黑面,態度 ...
我個仔13歲,可能好細個已經超反叛,入了中學暂時覺得成熟左,起碼有溝通。。生理問題更主動問我,比我看,高小係唔比的。。
butduck
|
升中後會好D? 希望唔會惡化(emoji)
mikehappy
|
回覆 butduck 的帖子

我女已10歲, 態度有時好差又黑面. 佢算乖女, 考試前比佢做卷佢都願意做.只係見佢時時蝦細佬, 佢成日以為我錫細佬多過佢.. 真煩.
Minnie2010
|
阿女9歲,應該未青春期,不過 態度差丶無禮貌. 昨天她欺負弟弟,打到弟弟塊面有血痕!
butduck
|
Minnie2010 發表於 18-10-25 03:27
阿女9歲,應該未青春期,不過 態度差丶無禮貌. 昨天她欺負弟弟,打到弟弟塊面有血痕! ...

有冇了解下事件?
cake05
|

高小大了,真的禮貌少了,朝早管理員說早晨,只有我回應,我都話過佢好多次,我話人地講早晨,做乜你冇反應咁冇禮貌? 都是唔聽,係有次心情好好就有說,仲要笑住說,我心唸日日都是就幾美好呢
wolimo
|

剛激氣完,好彩有你正能力分享,學吓感恩先,有機會可以陪她迎接青春期好彩我未到更年期