踏上人奶這條路.......

kmbb519
|

我生完之後一直比bb埋身,第三日胸硬,第四日有奶但好少,今日第六日,但吱佢就流出來,未係奶柱......

阿b有時好肯啜,有時啜幾分鐘就停或訓著,咁唔啜果次駛唔駛自己吱出黎?但而家個胸無乜硬,係鍊落去有d痛.....

而家有補奶粉,但佢埋身完之後好倦咁,補果支都食好慢....

暫時每餐keep住比佢啜每邊15分鐘,之後補奶粉(醫院姑娘教的)唔知到幾時先唔駛補奶粉呢,有冇媽媽都係努力緊,一齊傾下

或者有經驗的媽媽比下意見,萬分感謝

helenaki17
|
我都係手揸奶+補奶粉 左2個月
接近第3個月bb大d先識埋身食
先至容易上奶到夠全人奶
Bb愈大會愈叻埋身食
所以補粉前俾佢練習下好重要
俾bb啜完你就盡力手揸出黎
補粉屋企人幫你補
補完同bb一齊休息啦
Kwan0215
|

Bb肯啜就唔洗補奶粉,密啲啜就得。
你話佢補果支奶食得慢可能係埋身已經飽,最緊要夠濕片。

Kwan0215
|
同埋飲多啲炒米茶或者水
bosch
|
kmbb519 發表於 18-10-20 19:53
我生完之後一直比bb埋身,第三日胸硬,第四日有奶但好少,今日第六日,但吱佢就流出來,未係奶柱......

阿 ...

如果冇補奶粉, BB 夠濕尿片既話就唔駛補奶粉.

你肯定佢啜到奶有15分鐘 (下顎至耳珠會郁, 你聽到吞奶聲等), 果餐亦唔駛補奶粉. 如果bb 當你係人肉奶咀, 咁佢只係咀唇郁, 梅梅下咁, 咁樣你要摷醒bb 要佢真係啜奶.

佢肯啜就埋身餵, 唔好動不動就補奶粉. 佢慣左用樽既就話就會懶得啜.

佢得幾分鐘既話, 就要試下r 佢手, r 腳板, r 面珠等, 要整醒佢啜. 最好飲15分鐘奶, 不過一般冇咁完美. 係咁就算, 唔駛自己吱出黎, 2個鐘後或佢早左喊再餵. 一餐係先左後右邊咁餵, 下一次係先右後左邊咁餵, 預求bb 飲到後奶.

就算係bb 啜奶, 對bb 黎講都係好消耗體力, 所乆佢會好倦, 同埋要成日瞓.

Wingwing1223
|
恭喜你生左呀!
時間過得好快呀!
我下星期都生啦!
我都希望可以餵到人奶啦!
一齊努力

Korala
|
helenaki17 發表於 18-10-21 20:55
我都係手揸奶+補奶粉 左2個月
接近第3個月bb大d先識埋身食
先至容易上奶到夠全人奶

請問你頭兩個月無埋身時係用咩餵bb ?
我bb 個半月,唔鍾意埋身,我泵出嚟奶樽餵,但醫院姑娘教用匙餵以免bb 慣左奶樽易啜更加唔識埋身。
helenaki17
|
Korala 發表於 18-10-24 04:13
請問你頭兩個月無埋身時係用咩餵bb ?
我bb 個半月,唔鍾意埋身,我泵出嚟奶樽餵,但醫院姑娘教用匙餵以免b ...

我餵奶樽咋
Avent natural 配0+咀
我隻b冇乳頭混淆
因為我一直俾屋企人餵樽
我抱就埋身食,佢可能認得我陣味
其實bb會好依戀媽媽乳頭
你既體溫 skin to skin 心跳同呼吸頻率會令佢好安心
所以我覺得你只要堅持俾佢啜下你
總有一日佢會啜得好叻

Korala
|
helenaki17 發表於 18-10-24 08:41

我餵奶樽咋

avent natural 個咀係仿母乳咀嗎?

我埋身bb 無耐就勁喊驚動成家,我之前都有比佢練習下,但佢一勁喊我就停止

helenaki17
|
Korala 發表於 18-10-24 12:48
avent natural 個咀係仿母乳咀嗎?

我埋身bb 無耐就勁喊驚動成家,我之前都有比佢練習下,但佢一勁喊我就 ...

Avent natural 係仿母乳的,我覺得都幾似
我會滾水恰軟d再用

Bb喊應該係啜唔出奶
你有冇返健康院俾母乳姑娘睇過佢係未含乳正確?
Korala
|
helenaki17 發表於 18-10-24 12:58
Avent natural 係仿母乳的,我覺得都幾似
我會滾水恰軟d再用

有,上次bb 都係喊得勁,姑娘放棄左我(emoji)(emoji)
helenaki17
|
Korala 發表於 18-10-24 16:48
有,上次bb 都係喊得勁,姑娘放棄左我(emoji)(emoji)

放棄左你咁慘

會唔會次次你試既時候阿b都太肚餓啊?
你不如餵到佢67成飽再試下得唔得?
唔好灰心,bb啜媽媽係本能,你一定有方法令佢識啜你架,慢慢逐d逐d試

我當初乳頭陷入都好灰心架,堅持住慢慢黎
Korala
|
helenaki17 發表於 18-10-24 22:01
放棄左你咁慘

會唔會次次你試既時候阿b都太肚餓啊?

多謝你鼓勵!我會再試下!

我係乳頭短平所以bb 難啜。

freshrose
|
Korala 發表於 18-10-25 00:33

我都係,所以我要用奶泵泵到乳頭出黎有奶先俾bb 啜,bb 啜唔到好容易就會放棄
helenaki17
|
Korala 發表於 18-10-25 00:33

如果乳頭平,試既時候留意

個胸唔好太谷,谷住更難啜
Bb唔好太肚餓
手揸奶揸到有奶柱再試
Bb含之前個口要mak得夠大,條脷仔係下面
含住左後下唇冇反出來就輕輕力拉返個下唇反出黎
佢含唔到可以2隻手指夾住自己乳頭送埋去
啜到奶係冇任何痛楚的