女強人身邊的都是顧家男嗎?

貓頭雀
|
隔壁鋪講女強人,我身邊也有幾位。
我身邊的例子是:
女強人的另一半,都是 family man, 好顧家,仔女的瑣事都由他打理,包括細時打針,大個的學業,也會同仔女講道理,關心情緒的。

另一點是,那幾位 family man 都是大大隻,肥肥地,穩重型的

大家身邊有相同例子嗎?
louisamamami
|
女強人又結咗婚我識的通常男的都頗廢,
無咩主見,個男有錢的話都係父母畀,
通常生一個以上但係又唔多理仔女。

可能就係個男咩都畀女強人話事先夾到,
外人個個覺得女既好辛苦,但女既又好似樂在其中。
heilok
|
點為之女強人?
竇漪房
|
我識嘅多數都無結婚只同居,就算結左都唔生bb

至於family man又真係大部分都圓圓地喎!不過識一個例外,佢係消防員,6舊腹肌嗰種!
lymchau
|
哈哈哈,我女小時候說媽媽像爸爸,但是爸爸像媽媽!
brindlewin
|
貓頭雀 發表於 18-10-20 20:29
我身邊的例子是:
女強人的另一半,都是 family man, 好顧家,仔女的瑣 ...

做得強人,無論男女,對另一半自然有要求,唔會一無所長。
wcpcelia    發表於 18-10-21 17:13
|
我都應該算是女強
我 c6 唔算family man, 但佢唯一好處係佢識煮食,我由我仔出世我就唔擔心佢會餓親我個仔

btw 我c6 係高瘦

c9c9c9
|
我識嘅女强人,另一半刀係廢人
bbc2018
|
怕老婆多
MeowMuiMui123
|
唔覺喎。見好多女強男強一齊。
我自己都算係女強,老公都係事業型。
屋企睇頭睇尾都多數係我
minna_minna
|
我身邊的例子是:
女強人的另一半,都是 family man, 好顧家,仔女的瑣 ...

何謂女強?
現在個個事業女性都說自己是女強。。
好難界定另一半是廢人或男強。
其實不用介意別人的眼光,只要大家相處到,夾到,老來有個伴,縱使對方不無是處,都可以生活得很開心。人生只是短短冇幾多個十年。。
tsung
|
minna_minna 發表於 18-10-20 23:08

何謂女強?

Well said
luckybaby2011
|
我身邊的例子是:

一剛一柔先配合到、前阿姐一至日都係公司、成日出差、屋企阿女大小事務都係老公睇
blackypurin
|
我公司d女強人直頭係單身
vivibabyvivi
|
首先要界定何謂女強人
Myluckybaby
|
heilok 發表於 18-10-20 21:00
點為之女強人?

第一時間諗到是特首、葉劉、律政司司長、恆生一姐、中電女董事、港交所一姐。