自由講場

跳至

首頁
56789...13

尾頁

大宅

回覆樓主:

我個囡現在全港頭十的中學讀中一,她5歲10個月入普通津校小學,當時她已識所有中文字,但當啲字組成四字成語或詞語,她就很多都不明,而剛上小一兩個月就考第一次試,個試係要做三篇閱讀理解,串句,重組……,她的成績係中上,當時幾個同學滿分,很多同學只有幾分,仲要係6年前的程度,所以只可以話樓主個小朋友上小學會讀的舒服啲。
同期朋友仔囡,小學一個入女拔一個男拔,兩個小朋友幼稚園已6級鋼琴,其他樂器3級,識自己做閱讀報告,識日文,法文,流利普通話和英文。
樓主唔使咁快去想小朋友有冇資質,只要盡力培養就好,好似阿囡個校長話係資優老師一定會發現。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

mastermama 發表於 18-10-20 22:08
初黎報到,自問係怪獸家長,想小朋友入到直私,所以想請教過來人,點先睇到小朋友資質?

因得一個仔,身邊 ...

分分鐘叻過我小一女

男爵府

牛年勳章

玩drama, 學做小演員丶朗誦比賽

子爵府

birdbird 發表於 18-10-21 11:36
國際學校d 細路 好少好似樓主個小朋友咁 , 4歲就識咁多字 + 加減數。
我見过year2 (6歲), 出field trip 做 ...

國際學校好多5,6歲都吾識字,因為學校同屋企都吾會谷

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

bbgitau 發表於 18-10-21 12:24
我個囡現在全港頭十的中學讀中一,她5歲10個月入普通津校小學,當時她已識所有中文字,但當啲字組成四字成 ...

睇完你咁講,覺得我個仔好差好差

子爵府

回覆樓主:

我個仔讀普通村幼,K2嘅時候,幼稚園老師發現佢當老師發問嘅問題都有特別嘅答案,跟住推薦佢去大學做評估,評估内容完全冇學術,淨係check推理邏輯、解難同技能。之後Check到係資優(IQ140左右),但一年級嘅時候學術仍然係麻麻地,教佢英文教到我嘔幾車血,數學又係,加減數都成日搞亂,學琴學咗一年,一級都考唔到,小提琴又學唔成。我不禁諗「又話係資優,因乜事咁鬼死喳」
但到咗三年級上學期,突然開竅,中英數常識全部97分以上,又考第一,運動音樂和藝術又係突然間自己捉到條路,學得快又做得好好。 而家五年級,我仍然覺得佢唔係天才,但佢係咪真係資優要小朋友再大個啲先睇到。

大宅

回覆樓主:

睇完樓主嘅情況,我覺得樓主係一個盡責媽媽。

阿仔係慢熱咪由得佢,唔好太期望能改變佢性格。只係多參加群體活動,多d同同齡細路一齊,例如足球班呢d,等佢平衡發展。學習方面跟學校和目前進度已經夠。

考直私真係隨緣,反而我覺得你仔仔好適合一線津,或者試下神津。入到邊間都好,做好自己,不要去比較。

考直私suggest SFA, APS, KTS, DBS,頭3間多一點做卷,而DBS 就能發掘小朋友獨特一面。樓主考慮下。加油呀。

子爵府

sunnymama2 發表於 18-10-21 12:54
睇完你咁講,覺得我個仔好差好差

唔使驚細仔小一前連how are you 都唔識啦,小學之後咪又係科科8、90分,數學冇溫書冇操題都九十幾添,優點只係留心聽書。
但So what?佢生活處事上反而冇成績比佢差極多嘅阿哥勁,解難能力同抗逆能力亦不及呀哥咁高,例如阿哥係只要去過一次嗰個地方就會認得,小三就自己一個搭飛機去其他國家而保証唔迷路嘅人,仲有領導能力等等,咁究竟邊個叻啲?
天生我才必有用,何必細時就用盡?

伯爵府

spikenard 發表於 18-10-21 10:52
例如去公園同小朋友玩,透過玩你可以知佢的創意思維,簡單的東西佢會唔會變化很多方式玩? 一大群細路中佢 ...

Yes
呢d能力更重要,出黎工作識做人好重要。

子爵府

cattz288 發表於 18-10-21 11:27
樓主都自認係怪獸咯!可能亞仔接受到呢!

都還好, 起碼知道自己係怪獸家長

子爵府

IloveJJ 發表於 18-10-20 22:48
你預K3讀到stage 9就ok。
小朋友有閱讀能力,睇下卡通,上phonic班,好快可睇得好快,唔需要擔心。

我囡幼稚園時期都係睇到stage 5左右. K3 stage 9 不能想像. 我實在太out

公爵府

jasprincess 發表於 18-10-21 13:53
我囡幼稚園時期都係睇到stage 5左右. K3 stage 9 不能想像. 我實在太out

唔需要太上心。老師話L6至L9其實差不多。我女學校都係用ORT教,一般開始認字至到L6-L9 大概一年至一年半時間

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-10-20 23:42

太誇張吧。

我都覺得睇性格,有好多朋友讀名校
都係無second in
唔係識得多野就會收,要全面

珍珠宮

hokabb 發表於 18-10-21 13:33
唔使驚細仔小一前連how are you 都唔識啦,小學之後咪又係科科8、90分,數學冇溫書冇操題都九十幾添,優點 ...

同意,個個叻既地方都唔同
書無讀完既一日囉

禁止訪問

子爵府

andyan324 發表於 18-10-21 14:23
同意,個個叻既地方都唔同
書無讀完既一日囉

我成日同佢哋講佢哋要互相幫助先係一塊完美嘅拼圖,一個認唔到寫唔到但可以畫畫,一個認到到寫唔到畫唔到,一個就認唔唔到畫唔到但寫到,真係缺一不可
講返正題,睇依啲post當長知識就好,太認真好容易會睇到懷疑人生
曾經有個阿媽話自己個k3小朋友已經要準備考8级鋼琴,我口快快講咗咁咪勁過朗朗,之後佢以為我串佢嬲到我依家

珍珠宮

hokabb 發表於 18-10-21 14:52
我成日同佢哋講佢哋要互相幫助先係一塊完美嘅拼圖,一個認唔到寫唔到但可以畫畫,一個認到到寫唔到畫唔到 ...

長知識呀,其實谷唔谷完全係家長既選擇
所以我好同意人地谷就谷到尾要hea就hea到尾
唔好要谷唔谷甘,
我呢d懶媽媽小朋友谷唔到就梗係培養下佢長處啦

子爵府

MC媽 發表於 18-10-21 12:54
我個仔讀普通村幼,K2嘅時候,幼稚園老師發現佢當老師發問嘅問題都有特別嘅答案,跟住推薦佢去大學做評估, ...

咁鼓舞

別墅

真心感謝各位過來人意見,我都好想阿仔可更平衡發展,我會努力(emoji)(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

自己讀書差25十才會考,冇可能做怪獸家長

首頁
56789...13

尾頁

跳至