自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

浩霆豬豬 發表於 18-10-22 06:10
再續
因為我唔知點幫佢,到後嚟報告出咗,佢係資優,幾個範疇裏面,記憶係最強,所以佢背嘢勁快,無疑可以 ...

其實我想講,個個小朋友都唔同,只有你知自己小朋友係點,有啲小朋友受谷嘅,你可以俾多啲佢學,有啲真係拉牛上樹咁,就無謂勉強揾一套適合佢嘅方法,你同佢都舒服。人哋講乜由佢講,自己知小朋友可以去到邊,只要佢真係開心就得,旁人總會話你學得多係怪獸,我夠可以話佢成日咁hea係怪獸啦,無一定標準,亦唔係話早教就係資優,教育學家話資優係先天,唔會因爲學得早就變資優,資優亦唔一定成續好,你多留意佢強項係邊,用心栽培,同時留意小朋友情緒,開心成長係最重要加油呀,媽媽
我要記得幸福......

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

浩霆豬豬 發表於 18-10-22 06:21
其實我想講,個個小朋友都唔同,只有你知自己小朋友係點,有啲小朋友受谷嘅,你可以俾多啲佢學,有啲真係 ...

講得啱呀。仔細個時都有覺得仔資優,幾個月人仔識分左右手,好早識講野,歲幾識哂ABC(冇乜點教,自己攞書睇自己識),作為新手父母,初時覺得佢天資好好,但慢慢越大越平凡,平凡到個點點解自己的仔唔可以叻d。

而家學識左接納自己 小朋友係多麽平凡,只要佢上學開心,身心健康,我就覺足夠了。

回應樓主,資質(唔講資優)呢樣野,在我黎睇,K1初小睇到的未必準,有好多小朋友,特別男仔,後期才爆發。

伯爵府

Sumyeema1 發表於 18-10-21 19:01
k3 考八級琴……超乎想像……

K3有琴嘅技巧8級水準,呢樣我信。
但一個K3考到8級琴 , 有啲窄。
即佢佢細K3已經考到5級樂理。
5級樂理份卷,對一個4,5歲細路嚟講,會唔會有啲難
講梗嘅係閱寫能力一定超班,要識計吓數

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

mastermama 發表於 18-10-22 00:11
見到話挾著小朋友睇書真係有啲悲哀,親子伴讀不是最好的親子時間嗎?能從小陪養小朋友對書的興趣,不是每 ...
睇你係為咩目的
親子伴讀係為咗教佢野
啲書係你揀唔係佢揀既
唔完全算係親子時間啦

能從小培養對書興趣
呢個亦唔係我希望範圍之內

你怪獸我同意有怪獸谷法
你睇得出佢受教但朋輩唔好
不如boost佢讀個方面再揀谷成績學校
但唔好講到每個家長都希望做怪獸
希望仔女自細就讀書再讀書

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

伴讀是過程,有興趣同能力的好快變自動波!

到時想親子伴讀都唔使,佢自己睇得仲快.

男爵府

先k1, 或者再睇定d。去下直資學校既open day了解下。
我自己都贊成伴讀。覺得樓主無問題。
我女女2歲半,都係學嘢快嗰類。我女係數學較強,做緊4歳kumon練習。
我唔心急,繼續觀察。

男爵府

見到話挾著小朋友睇書真係有啲悲哀,親子伴讀不是最好的親子時間嗎?能從小陪養小朋友對書的興趣,不是每 ...

伴讀認漢字書喎

象牙宮

2024年龍年勳章

Bloomberg 發表於 18-10-22 07:17
K3有琴嘅技巧8級水準,呢樣我信。
但一個K3考到8級琴 , 有啲窄。
即佢佢細K3已經 ...

k3 不到7歲,3歲學琴,3年幾內可以練到有8級技巧……對我嚟講,除了 ,俾唔到其它表情。

子爵府

ivycwl 發表於 18-10-21 21:12
淨讀書冇用,要睇埋社交,報多d活動班。
我表弟4歲已背晒唐詩三百,又如何。。。。社交有問題,冇朋友,冇 ...

係,出到黎做野,從來都係識人好過識字。
不過入到名校嘅好處就係識好多上流社會嘅人,咁對將來發展都有好處。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

Del

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

lingfu 發表於 18-10-22 07:22
睇你係為咩目的
親子伴讀係為咗教佢野
啲書係你揀唔係佢揀既

有啲人上來只求取暖,以退為進,實際搵人認同啫,嘥氣啦,講真,資質係點、如何因材施教,父母同老師應該最清楚,K1剛開學,老師都話要觀察下的時候,點解仲要上網問啲39547的人去比較?

剛K1已認哂基礎漢字同趕去考GAPSK,又教加數都話小朋友係數理「麻麻」,相信樓主其實都好有方向
請勿打招呼~

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

melody228 發表於 18-10-22 08:41
有啲人上來只求取暖,以退為進,實際搵人認同啫,嘥氣啦,講真,資質係點、如何因材施教,父母同老師應該 ...
因為怪獸通常都比較心急
同比較迷惘
老師話要觀察下
但樓主個心未必等得

而且又係第一個仔女
身邊冇咩可以直接比較
就好似打個機都要睇攻略咁
簡單講就係入直私呢個比賽唔可以輸

不過以直私既人口同攻略來講
應該以EK比較多?

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

2024年龍年勳章

其實學習是一生的事,教育亦都是好漫長好漫長的過程,放鬆心情,童年應有童年的樂趣,多玩多運動,保持身體健康,心情愉悅,對學習對親子關係都最有好處,每個小朋友性格唔同,學習接受能力唔同,家長教育方式唔同,只要你認為孩子學習時是快樂的,有興趣的,不排斥的,你可以按自己方式教,其他人都只是建議,加油🙏

男爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

除咗學術仲有好多要兼顧,身體協調(運動)、社交、膽量、想像力、幽默感……

男爵府

tell-me-y 發表於 18-10-20 22:45
坦白講
做你個仔真係慘
我都覺........
除非個仔自願,

如果唔係好多人迫到仔女有情緒病,

好多阿媽都愈踩愈深................

子爵府

Pink_Cake 發表於 18-10-22 09:09
我都覺........
除非個仔自願,

唔好見怪,講得難聽d, 上A1果d 咪分分鐘係呢d 囉

凡事都要適可而止

別墅

浩霆豬豬 發表於 18-10-22 06:21
其實我想講,個個小朋友都唔同,只有你知自己小朋友係點,有啲小朋友受谷嘅,你可以俾多啲佢學,有啲真係 ...

多謝你咁用心嘅分享,無錯係湊小朋友過程中真係會有好多不同嘅意見,小朋友情緒開心成長最緊要!

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

想知道小朋友有什麼資質,必需要的是家長親自投放時間落去發掘
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

算啦,啲人見你仔叻,就話肯定係啊媽死谷爛谷,再延伸就話你仔好慘,怪獸家長無快樂童年。。。。下刪一千

大宅

早學早識唔代表係資優,我女K1時乜都未學,但佢極聰明,小學成績全名列前茅,其實,點解要咁早迫小朋友?

首頁

尾頁

跳至