自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

chillimom 發表於 18-10-22 07:36

伴讀認漢字書喎:sweatin ...

係喎, 唔係繪本

大宅

andyan324 發表於 18-10-20 22:32
我仔k3都無佢識甘多
日日玩同玩

我件又係K3,好你仔少少,佢日日玩同食

珍珠宮

ebhaaoff 發表於 18-10-22 20:19
我件又係K3,好你仔少少,佢日日玩同食

仲有痾同訓

水晶宮

IloveJJ 發表於 18-10-22 18:37
有兩種說法。
一種話提升孩子強既地方,讓佢有信心,咁就會解決埋弱既地方。
另一種說法係主張補底,解決 ...

好深 我冇諗咁多呀,我覺得佢鍾意睇英文書多過中文,只係捨難取易,中文要識字量夠先睇到內容豐富d嘅書,咁我唯有用中文漫畫吸引佢,再慢慢引導佢睇多字嘅橋樑書。英文書我由佢自己揀。

禁止訪問

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Elenalan 的帖子

我做法同你一樣,之前俾呀女上英文興趣班,睇英文卡通,發現佢英文識好多生字~點知中文1隻字都唔識認,我即刻買番幾本中文圖書同佢睇,平衡番

伯爵府

mastermama 發表於 18-10-22 13:03
唔明點解大家咁一面倒覺得我小朋友無時間去玩,佢每日放學訓醒都有去公園玩,六日都有出去約朋友仔玩,無 ...

一日有咁多個鐘、玩一個鐘學一個鐘、休息一個鐘其實持之以恆都會學到好多知識!

既然樓主願意花錢的,搵專業人士評估相信比係呢度問實際的多!

再者樓主比外人更清楚小朋友需要,讀到的可以繼續,其他方面的可以試下發展,直私都比較注重個人品德、小朋友的獨立思考能力、自理能力等等......
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

性格慢熱被動,唔啱直資,反而傳統名校啱佢,可以坐定定聽書

男爵府

mastermama 發表於 18-10-22 00:11
見到話挾著小朋友睇書真係有啲悲哀,親子伴讀不是最好的親子時間嗎?能從小陪養小朋友對書的興趣,不是每 ...

請問樓主同小朋友伴讀係講故事形式,定係逐隻字讀架?

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆 mastermama 的帖子

小朋友學野可以好快, ORT由 stage 3 去到8, 9只需年半以內可做到, 今年學埋串字, 5歲左右考埋 starters, 考YLE係可以TRAIN埋聆聽理解答題, 對面試有幫助, 直資喜歡陽光形的開朗小孩, 如果你仔內向, 其實學樂器搭夠都唔錯, 好多內向仔鐘意樂器, 仲有機會入神校添.

別墅

hilaryashley 發表於 18-10-23 00:00
請問樓主同小朋友伴讀係講故事形式,定係逐隻字讀架?

從小到大,我會照書面讀一次,再加少少口語解釋令到故事吸引啲,如遇不明白的書面語,就讀完再解釋番睇書係會用呢啲書面語,就好似日常生活我地講嘅口語意思

就好似睇書一輛車,口語一架車呢啲例子咁

侯爵府

mastermama 發表於 18-10-22 00:11
見到話挾著小朋友睇書真係有啲悲哀,親子伴讀不是最好的親子時間嗎?能從小陪養小朋友對書的興趣,不是每 ...

其實我見你自認係怪獸家長,而且標榜認字(漢字500同埋ORT ),也認定佢去直私讀書形小學,所以有此聯想,全沒有惡意,只提提小朋友生活學習上是否完整。

首頁

尾頁

跳至