點先知小朋友資質?

BABA124
|
其實啲人成日以為人地叻就一定係谷,自己嗰個冇書缘就話自己仔女(emoji)️快樂童年.... 伴讀不知幾happy! 其實Ort stage 6 後真係超悶脫離佢地現實, 好多early readers 生活化又有趣, 我仔K1 已放棄了ORT. 仲有Cambridge starter mover 真係冇需要出面上,你閲讀量夠做兩份past paper 已經可以考, 4歲已經可以考,屈喺啲center 邊個會鍾意,係諗住考就早,現在好多K2 已有movers. 我唔贊成操,但如果佢本身已經有呢個程度,考咗叩門冇壞,但直私好少睇,SFA 可能有用。
Nomos
|
tell-me-y 發表於 18-10-20 22:45
坦白講
做你個仔真係慘

乜你甘話人,可能人第谷得呢
smiletigger
|
以前一直睇過資優家長寫的文章,佢地都話所謂gifted,其實唔係真係gifted. 通常一個銀有兩面,學術係特出,但社交或課堂秩序較難處理。文章多數話小朋友上堂覺得好悶,於是攪事或唔聽老師話,或唔合作,無咩朋友,令家長好頭痛。
樓主,要多留意小朋友社交及紀律。
sunnymama2
|
鴨鴨比 發表於 18-10-20 23:15
藝術,音樂,運動?
間間直私一定考畫畫
音樂琴就基本

畫畫係真。 一直以我都比好大自由度比仔畫畫,但佢d畢卡索式的畫風唔係個個都領略到,所以直資中畫畫佔較大比例的,即reject

如果有早知,我會教佢畫好d
miffyumiffy
|
mastermama 發表於 18-10-20 23:10
我唔介意別人話我谷,因我自己知道唔係,我無安排全天候興趣班俾佢,只係上緊畫班同剛開始上phonic ,只係 ...

我贊成因材施教,我仔讀私幼讀得好輕鬆, 係佢自己好想學更多更深嘅野
miffyumiffy
|
iamlazy 發表於 18-10-20 23:04
我會想死,一個小朋友谷到咁

你嘅角度就係

我仔細個最鍾意就係叫我讀中英文圖書佢聽, 讀讀下佢自己識睇就日日書不離手

k2時我買了張乘數表貼在佢間房,佢轉頭就背晒,去超級市場計比我聽一個蘋果咁多錢,三個又幾多錢,四個就幾多錢, 仲問埋我小數位,番去自己計

佢不知幾開心
洋洋
|
我細仔幾歲時好靜講嘢唔正,健康院轉介評為資優,要言語治療。
佢冇你仔學咁多嘢咁叻,我都冇乜理佢,但佢上堂吸收,不太用功,成績都好好亦考到入名校,現在大學讀很理想嘅科
tell-me-y
|
Nomos 發表於 18-10-20 23:29
乜你甘話人,可能人第谷得呢

哦⋯⋯見谷得就要谷架拿?
可能香港文化係咁啦!
我會祝佢同佢個仔好運囉

sunnymama2
|
Elenalan 發表於 18-10-20 23:20
坦白講你仔4歲嘅閱讀能力真係好普通,而英文亦比較弱,加上你話佢數理一般,而GAPSK係幾乎個個都考到卓越 ...

太誇張吧。

我仔上年考小一時5歲都唔識閱讀理解,冇考starter 或GAPSk, 因為我知佢唔掂。但阿仔都有幾間直私收。只要識普通加減,識簡單認讀,就合佢地學術要求了。

符合基本學術要求後,就係睇性格,反應和表達能力。
sunnymama2
|
miffyumiffy 發表於 18-10-20 23:37
你嘅角度就係

我仔細個最鍾意就係叫我讀中英文圖書佢聽, 讀讀下佢自己識睇就日日書不離手

你仔係天才
~緣~
|

Elenalan
|
sunnymama2 發表於 18-10-20 23:42

太誇張吧。

唔誇張,你去d學店睇下GAPSK, cambridge係K1已經排住隊上,上面亦有jm講K2考movers係基本(仲要係裸考)。

我重點係果d certs真係一街都係,考直私睇重面試表現,性格唔主動真係冇優勢。
miffyumiffy
|
sunnymama2 發表於 18-10-20 23:43
你仔係天才

佢距離天才嘅車尾燈都未見到啦

但佢係有啲小聰明,依家16歲,日日打機都未洗考第尾
Elenalan
|
IloveJJ 發表於 18-10-20 22:46
我估朗誦會大膽啲卦?不過大膽都唔等於主動。

呢方面我就唔識,因為我仔就係咁既性格,我都無偈。 :thinki ...

你講得啱,大膽唔代表主動,因為唔主動未必因為細膽冇信心,只係唔想表現自己,佢地有自己想法,係唔想做就唔想做,迫唔到,因為我女都係咁
IloveJJ
|
Elenalan 發表於 18-10-21 00:00
你講得啱,大膽唔代表主動,因為唔主動未必因為細膽冇信心,只係唔想表現自己,佢地有自己想法,係唔想做 ...

我都覺得你女係同我仔同一類,我仔都係睡寶寶嚟架
我其實覺得都唔緊要,世界唔係剩係需要同一類型既人。佢哋呢種性格有佢哋既優點,只係考小學就肯定蝕底架啦!咁咪讀津校囉!
IloveJJ
|
sunnymama2 發表於 18-10-20 23:42

太誇張吧。

所以我建議樓主著手响性格方面,學術唔係鬥高,夠就得。
IloveJJ
|
洋洋 發表於 18-10-20 23:38
我細仔幾歲時好靜講嘢唔正,健康院轉介評為資優,要言語治療。
佢冇你仔學咁多嘢咁叻,我都冇乜理佢,但佢 ...

考入名校,係指小學定中學呢?
cara.mak
|
redhot 發表於 18-10-20 22:43
你睇下佢平時識唔識舉一反三

例如
jojojojom
|
Elenalan 發表於 18-10-20 23:20
坦白講你仔4歲嘅閱讀能力真係好普通,而英文亦比較弱,加上你話佢數理一般,而GAPSK係幾乎個個都考到卓越 ...

咪係
洋洋
|
IloveJJ 發表於 18-10-21 00:05
考入名校,係指小學定中學呢?

中學