自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

別墅

多謝大家意見,講講下大家都以為我自以為我仔係資優,我知道一定唔肯,我只係問小朋友資質....not 資優

好明白態度性格最難搞,亦唔係教左佢就一定做到,講真入到直私當然開心,但我想知佢學術程度去到咩程度,我就知我仔性格難搞,考唔到直私都希望去叩官津時機會大啲,就係咁簡單

我係在職媽媽,一日對佢時間只得2-3小時,扣埋食飯家務其實只有一個鐘多啲教佢野或伴讀,日間就長老照顧,玩下訓下覺

依家考學校真係好難,做阿媽嘅只想為佢做足準備,就算考唔到嘅,我理念係想係幼稚園時期趁仲可以輕鬆學習時打好基礎,上小一時唔洗適應新環境又環追課程咁辛苦

伯爵府

我小朋友係學野快,鐘意自學
不過社交差,運動差
我地主力幫助佢弱個方面
而家社會要求人all round 發展
我諗你知佢做人唔自動
更加唔好比咁多spoon fed佢
同佢玩多d等佢個腦用多d仲好

水晶宮

bluetulip 發表於 18-10-21 09:26
有興趣知多 d。可否講幾個例子?

例如去公園同小朋友玩,透過玩你可以知佢的創意思維,簡單的東西佢會唔會變化很多方式玩? 一大群細路中佢係唔係經常可以做主導做帶領?一大群細路中佢係咪跑得最快嗰個?一大群唔識的細路中佢係咪有親和力唔駛做任何野都有人同佢玩? 係玩的過程中出現難題紛爭佢的應變能力係咪比其他人多強? see 別小看玩,幼兒階段玩好重要

透過玩可以知佢叻邊方面,領導才能,羅輯思維,創造思維,運動強項,說服能力,政治家能力…………

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

miffyumiffy 發表於 18-10-21 10:29

同我一齊閱讀。。。去到k2, k3乜都自己睇,佢小一開始 ...

打機真係....好毒
我仔都係咁,不過佢睇書就唔會查字典,佢話唔洗理,照睇落去,就會明。咁事實,我有時睇電視,有d生字我都唔識,問親佢,佢又真係好清楚解到出黎,佢話自己唔知幾時識,唔係學校老師教。

不過,我而家仲控制到佢打機、電腦時間,大d真係唔清楚了!

別墅

IloveJJ 發表於 18-10-21 11:09
我覺得性格既改變只係微調。
我仔係怕羞被動內向型,我由bb時期已經常帶佢出去,又參加好多活動,要到小三 ...

我仔都好似係咁,我已經評周末外出去玩,見多啲人俾多啲機會佢買野/俾錢,接觸多啲陌生人,大左係好少少,但同一般嘅小朋友比,都係被動

SFA 我都知考學術好深,佢英文唔好都唔敢諗入到,唯有希望學術係叩門時可幫到手

珍珠宮

mastermama 發表於 18-10-21 10:50
多謝大家意見,講講下大家都以為我自以為我仔係資優,我知道一定唔肯,我只係問小朋友資質....not 資優

好 ...

資質好的小朋友,如一目十行,過目不忘,輕鬆取好成績!例子朋友孩子是港大law,佢話見同學不用溫書取第一名!

wcpcelia    發表於 18-10-21 16:35

公爵府

回覆樓主:

樓主有心機同仔仔閱讀非常好,起碼會專注。

我兩個仔中文都衹係3、4歲陪睇一段時間已經不用我再陪,自己學字,從來不用我擔心,上小學更得心應手。

識字多對上小學後幫助好大,但未必對成績成正比,小學考試係考小心。建議樓主多方面引導仔仔,運動或art或音樂,以不強逼為本,亦要多面對人,但最緊要係多去大自然或公園玩,保持健康。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

禁止訪問

珍珠宮

王國教室勳章

starry_night 發表於 18-10-21 08:05
其實性格唔會變得到幾多,家長只可以盡量做多d
你諗下,你一星期俾左幾多時間佢spoon feed先可以做到呢d學 ...

That’s the point

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tell-me-y 發表於 18-10-20 22:45
坦白講
做你個仔真係慘

樓主都自認係怪獸咯!可能亞仔接受到呢!
放下自在

伯爵府

mastermama 發表於 18-10-20 22:08
初黎報到,自問係怪獸家長,想小朋友入到直私,所以想請教過來人,點先睇到小朋友資質?

因得一個仔,身邊 ...
He is definitely smart and possibly gifted.
You should expose him to more things that are not academic.

珍珠宮

olkan 發表於 18-10-20 22:43
如果只係讀書寫功課叻,對入直資私校,唔覺有多大幫助。入呢類學校,校方應該著重小朋友對事物嘅反應,禮貌 ...

非常同意,大把勁人爭入名校、凈文叻冇乜用. 社交同運動都唔得就有啲難.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

水晶宮

Mrs.Luckycat 發表於 18-10-20 22:49
既然係超班馬,一於谷盡佢,搵私補單對單,上埋小一面試班,雙管齊下,目標是國際學校或神校,否則浪費咗 ...

國際學校d 細路 好少好似樓主個小朋友咁 , 4歲就識咁多字 + 加減數。
我見过year2 (6歲), 出field trip 做 worksheet 係唔識字!!!

珍珠宮

mastermama 發表於 18-10-20 22:08
初黎報到,自問係怪獸家長,想小朋友入到直私,所以想請教過來人,點先睇到小朋友資質?

因得一個仔,身邊 ...

簡單小朋友有一間私人書房,平時書房活動,冇電腦冇玩具'成績好獎品也是書(朋友真係咁)不過好似不平均發展

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

mastermama 發表於 18-10-21 10:50

好 ...

你小朋友學術好強,再多兩年考會更叻,學術冇問題。

考直資(基於阿仔考過的學校)學術夠就ok, 唔需要好勁。不過直資睇完你學術,下一步係睇小朋友性格,願唔願意講野同反應能力。樓主好好向呢方面埋手,仲有兩年,仲有好多進步空間

珍珠宮

bigbighei 發表於 18-10-21 11:31
非常同意,大把勁人爭入名校、凈文叻冇乜用. 社交同運動都唔得就有啲難.
...

不少小朋友在家好活躍,人見人愛,但一見陌生人就怕羞,唔出聲。所以帶佢見多啲人,去吓香港不同地方玩吓(係小朋友玩嘅地方),去吓公園同多啲小朋友玩或多約小朋友,增強社交能力。
迷面試時,老師問起,平日做啲嘜,佢答功課,再問爸媽平時同佢去邊處玩,入面有嘜野玩,冇去過,冇玩過,一樣答唔出。

伯爵府

tell-me-y 發表於 18-10-20 22:45
坦白講
做你個仔真係慘

agree

男爵府

回覆樓主

睇完樓主咁大篇野,只係睇到你花好多精神時間去教小朋友,並唔係小朋友有咩「資質」可言。你知道小朋友邊方面比較弱,應該多點幫助佢。

首頁
45678...13

尾頁

跳至