自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

mastermama 發表於 18-10-21 10:50
多謝大家意見,講講下大家都以為我自以為我仔係資優,我知道一定唔肯,我只係問小朋友資質....not 資優

好 ...

同意樓主理念,加油

象牙宮

2024年龍年勳章

hokabb 發表於 18-10-21 14:52
我成日同佢哋講佢哋要互相幫助先係一塊完美嘅拼圖,一個認唔到寫唔到但可以畫畫,一個認到到寫唔到畫唔到 ...

k3 考八級琴……超乎想像……

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

Sumyeema1 發表於 18-10-21 19:01

預備啫,無話邊年考;又或者考trinity,咁就連樂理都慳返

聽過有一兩個神(經)媽特登咁樣考張高級cert去報學校,佢地仲覺得自己好醒;學音樂又要食快餐,都唔知攪乜
請勿打招呼~

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

你小朋友學習能力應該幾好,學術上未必要太擔心;試下發掘佢學術以外的潛能和興趣,身心均衡發展會好啲

子爵府

咁係咪勁過朗朗先?我當時真係咁唸先講,不過,當我了解完啲家長完來為考試可以叫小朋友成年只係學同練考試歌,我依家唔會再出聲

伯爵府

回覆樓主

淨讀書冇用,要睇埋社交,報多d活動班。
我表弟4歲已背晒唐詩三百,又如何。。。。社交有問題,冇朋友,冇工作

男爵府

IloveJJ 發表於 18-10-21 14:44
我仔係我自己教,佢睇到stage 6。
我朋友既仔女,一個讀SC,係讀到stage 9,另一個媽咪自己教,都係stage 9 ...

我朋友囡囡就係小一睇Harry Porter, 同埋年年考第一

水晶宮

機能上k3隻手咁細點掔八度,仲要考5級樂理

我唔太信囉

子爵府

miffyumiffy 發表於 18-10-21 21:48

我唔太信囉

佢小朋友應該都叻嘅,真係十項全能咁,父母又肯使錢,見佢啲活動滿到嘔,教嘅老師都唔平問就梗係話小朋友自己enjoy 啦。
不過,聽講升中學之後有次同阿媽嘈定點,親手喺佢父母面前撕爛啲證書,仲話以後都唔掂琴唔讀書咁希望佢係一時之氣啦

侯爵府

回覆樓主:

我估樓主好勤力,挾著個仔睇好多書。佢哋短暫記憶强,你比乜,佢收乜,但這過程係被動,如果佢習慣了又如何要佢改變?我見而家好多家長放學後係帶小朋友去補習、公文之類而唔再係公園(學習社交)。我覺得可憐。

大宅

miffyumiffy 發表於 18-10-21 21:48

我唔太信囉

唔考皇家音樂學院,考聖三一不用考樂理,很多走捷徑的都咁做,聖三一只要調幾首歌,所以很多人唔知,以為小學演奏級係神童,其實……

別墅

tutik 發表於 18-10-21 23:39
我估樓主好勤力,挾著個仔睇好多書。佢哋短暫記憶强,你比乜,佢收乜,但這過程係被動,如果佢習慣了又如何 ...

見到話挾著小朋友睇書真係有啲悲哀,親子伴讀不是最好的親子時間嗎?能從小陪養小朋友對書的興趣,不是每個父母都希望的嗎?而且如小朋友不感興趣,相信絕不能強迫他們

我想伴讀過程不會只是spoon feed 吧!過程中除認字、訓練小朋友多觀察多發問,從書本中長知識,我想不是很多人眼中的被動吧!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

再多點畫畫 ,玩Lego,砌圖,天文地理都滲小小教下 ,考直私唔係只考學術咖,夠胆答問題又要有創意,要前文後理完整句子 加油啦

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

另外英文oral ,可考Trinity GESE ,約考到Gd 3簡單對答都大致包涵.

公爵府

水晶宮

hokabb 發表於 18-10-21 22:24
佢小朋友應該都叻嘅,真係十項全能咁,父母又肯使錢,見佢啲活動滿到嘔,教嘅老師都唔平:money$$ ...

出名如沈靖蹈都6歲8級啦

公爵府

回覆樓主:

係澳洲,我地可以用milestones睇下小朋友self skill達唔達標。
如佢可以用語言表達自己的意思。
同朋友仔玩,角色扮演等。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

講我自己嘅經歷你知,大家分享吓
我仔小學前都一舊飯咁,兩歲返健康院講嘢唔合格,差啲要語言治療K2開始學珠心算,佢係同級最細嗰個,比賽結果都係中規中矩,當時開始上埋phonics ,普通話拼音,畫畫,游泳,個時都有人話我怪獸,我心諗又唔使你俾錢,又唔使你湊,關你乜事先?至於我仔,佢真係學得好開心喎,當然又會有人話係小朋友想媽咪開心,咪話自己開囉一直到一年級都平平無奇,到咗二年級,佢第一次測驗由全級43名,突然考第六,到下學期考級三班主任教咗佢兩年,有一次同我講懷疑我仔係資優,當時我唔了解咩係資優,仲同班主任講,覺得佢曳可以直接講,我好接受

我要記得幸福......

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

浩霆豬豬 發表於 18-10-22 05:45
講我自己嘅經歷你知,大家分享吓
我仔小學前都一舊飯咁,兩歲返健康院講嘢唔合格,差啲要語言治療:s ...

因為無論佢係點,都係我個仔,當時班主任話佢有啲行為上疑似過度活躍,但同其他科仼老師傾,覺得佢偏向資優多啲,叫我考慮幫佢評估,我就開始揾資料同留意佢,發覺佢好好記性,背書係可以三,四分鐘內,背熟70.80字連標點但佢又無特別專長喎,不過學每樣嘢都算中上成績,都好猶疑做唔做評估,點知佢突然對人嘅死亡產生興趣每日重覆問有關人死後嘅問題,佢唔係問死後去邊個啲喎,係討論骨頭火葬要幾高温度先變灰呢啲學術性問題,每日都出啲難題考我,到最後佢竟然有焦慮症,三年級開學日日喊,好似啲啱啱返學嘅bb咁,當時已做資優評估,不過報告未出,兩仔乸日日喊

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

浩霆豬豬 發表於 18-10-22 06:00

因為無論佢係點,都係我個仔,當時班主任話佢有啲行為上疑似過度活躍,但同其他科仼老師傾,覺得佢偏向 ...

再續
因為我唔知點幫佢,到後嚟報告出咗,佢係資優,幾個範疇裏面,記憶係最強,所以佢背嘢勁快,無疑可以幫到成績,不過都要佢努力,當時教育學家話可以係科學個度栽培吓佢,咁我就俾佢考中大資優課程,佢都學得好開心,不過又唔係最有興趣,原來佢最叻講嘢,所以小學時佢係金牌司儀,學校乜活動都有佢份,佢最鍾意自己爆肚,跟住司儀班老師推薦佢去viu tv試鏡,我又俾佢去玩吓,做咗一輯節目小主持,又玩過電視現場直播做司儀到而家上咗地區名中學,好老實,個個同學都超班,加上佢本身貪玩唔努力,成續已大不如前,我都唔敢期望佢會名列前茅,只要入到大學我都心滿意足

首頁

尾頁

跳至