自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jumphigh 發表於 18-10-22 11:58
要need唔要want, 幾多和尚修道人都做唔到! 呢度講嘅人自己都唔會做到, 佢自己上bk係 ...

呢個POST 係想收集大家意見, 和平討論. 唔想又見到一D圍人既POST. 好冇營養又奄悶.....

公爵府

回覆樓主

如果係升左小學後性情大變,我第一件事係搵班主任了解下佢學校生活開唔開心,同埋關心下亞仔學校日常。事出必有因,小朋友唔會無啦啦變得暴躁的,你要搵出原因先可解決。
會唔會佢學校同同學關係差,情緒無處發洩所以變得暴力?無端端想要錢(小一咋),係咪同學間有比較,自卑所以先想有錢?

禁止訪問

子爵府

回覆 naigai 的帖子

可能哥哥呷妹妹醋. 所以先對妹妹有呢個舉動, 又可以得到你地既注意.同意其他JM 講, 試下多D安排同哥哥單獨相處既時間, 俾到哥哥感覺你地都CARE 佢

至於偷錢, 會唔會佢之前想買零食但你拒絕左. 所以忍唔到偷錢想偷偷去買呢.
其實可以每星期俾少少錢佢, 係學校買下自己中意既食物, 同朋友分享, 又可以自己決定買咩食物.
對小朋友黎講好開心架.

水晶宮

jumphigh 發表於 18-10-22 11:58
要need唔要want, 幾多和尚修道人都做唔到! 呢度講嘅人自己都唔會做到, 佢自己上bk係 ...

要need唔要want, 「生存」唔需要追求「生活」, 做人乜野物慾都冇, 咁為乜?

子爵府

jumphigh 發表於 18-10-22 11:49
買野要need,唔要want.....求学不是求分数……

呢啲就係好聽而唔等驶嘅說話。

咁你咪繼續無限量供應金錢囉。冇嘢架。不過如果身教都做唔到又真係幾麻煩。

不過我哋個政府咪又係咁!無限量送錢出街!啲醫療教育咪自己攪掂囉!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

jumphigh 發表於 18-10-22 13:17
又扯去政府做乜?
搞事破壞社會安定嘅人, 根本唔配討論教育下一代

自困牢籠不思進取更不配有下一代

不分對錯只教下一代盲目服從,不如做個機械人出嚟啦。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

其實,有媽媽提到need和want很正常,也不什麼道德高地。
可能我地太兩極化,但教養時係可思想下,單滿足need不是代表要修行,每個家庭的need也不同。

我家看重親子愉快時光,一年去一次旅行。我又想小朋友有健康快樂的童年,一星期去下買零食,一年去下迪士尼。呢d都可以係need.

記起亞仔小二時話要買部iphone6, 因為個個同學都有手機,咁我覺得呢個係want 囉。所以我無買。

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章

我也好無助.我大囡成日蝦個妹,無啦啦會整喊拒.又成日頂嘴.最近成日躲在廁所兩個鐘唔出來...鬧又鬧過打又打過都無用,真唔知道點教.....

子爵府

事出必有因,當前你一定要先知道了解為何小朋友做出如此行為。你說偷100蚊的事件,其實已處理得很好,知道是因為想買小食而沒錢買,所以偷。咁問題在於為何小朋友選擇"偷"而不選擇問你/商量有零用錢﹖是不是他說了但你忽悠他,又或者每次他提出要求你都說NO!
他常常講大話,你一定要先了解為何他常講大話,是不是平時你們缺乏溝通﹖偏愛細妹而忽略哥哥﹖覺得講真話會沒希望﹖等等。

首頁

尾頁

跳至