自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

naigai 發表於 18-10-20 22:45
背景:大仔今年小一,細女3歲。女好愛哥哥,直頭當佢係偶像,哥哥都會同佢玩,但有時會蝦佢鬧佢。我一直覺 ...

小食可以同仔仔去買,讓他選擇返學零食,同埋每天給五元零用錢回校!因小朋友需要去學習用錢去買東西這方面的體驗!加油!

子爵府

https://www.spicemami.com/thread-13229-1-1.html
https://www.sundaykiss.com/14583 ... 4%BA%86%EF%BC%9F/4/
原來小朋友有分3個反叛期,得閒可上網睇下。近期我都努力緊,媽媽唔係天生識做的,都係要努力學習,正所謂活到老,學到老。加油!

珍珠宮

王國教室勳章

好好了解下仔上小學之後係咪有乜心理上,學校上係有壓力(emoji)⋯⋯
學校小朋友有無俾人bully ,或left out?

加油媽媽

大宅

其實由亞仔第一日做哥哥開始,你同先生會唔會有意無意之間開口埋口都「你做哥哥啦,大個仔啦,要點點點呀,妹妹細呀,你讓下佢啦⋯⋯」

咁嘅話,亞仔一路都會好大壓力。

我同我細佬相差兩年,我細個覺得屋企人極偏心,乜都要我讓細佬,所以諗緊會唔會爸爸媽媽無意間做左啲嘢令仔仔覺得被忽略?

男爵府

回覆 naigai 的帖子

我仔學校係無小食部,亦係剛剛小一,週末daddy有發零用錢俾佢。有一次星期日去完飲茶,經過一田,佢好想用自己既零用錢買零食,我無阻止。感覺佢好似覺得自己用錢買東西,自己已經大個仔。

水晶宮

naigai 發表於 18-10-21 00:00
其實我每日也會準備食物小息食,生果、燕麥餅、果仁、乾果,如果同零食去比較,食物是不及引,所以佢話有 ...

以小朋友黎講, 你d食物唔係太吸引。 $5/日實在太少。

而且, 有時未必係食物問題, 係佢地想排隊買學校零食, 自己決定食乜野, 又可以同同學一路排隊一路傾計。

就因為偷左$100, 但知道錯無用到, 又怕被發現, 所以就好驚, 心情一直係惶恐中。

所以, 佢突然話好驚, 係事實。而妹妹去安慰佢, 佢可能唔識控制情緒, 咬妹妹發泄心中惶恐, 相信別無特別惡意。
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主:

我仔上小一時我都成日發癲,就算而家小二都係~~過渡期慢慢教

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

naigai 發表於 18-10-20 22:48
我呢幾個星期真的好攰,好無助,唔知點解個仔上小學後點解會甘大轉變,更加唔知我應該從咩方向教佢有冇jm有 ...

我覺得你己經處理得好好,同佢講道理,冇鬧佢。教而冇罰。你好冷靜。

小一唔小,真係可以講下道理。
但你要有心理準備哥哥唔會一教就乖,如果個個小朋友都一點就明,何需父母呢??

父母係要不斷教,不停教,教完又錯,錯完再教。教到自己好失望都唔可以放棄。。。總有日哥哥就會突然叮一聲乖返。

大宅

回覆樓主:

去圖書館借啲哲學書得閒就同佢地講下道理

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

樓主已處理得好好,俾多d耐性和時間,加油

水晶宮

回覆樓主:

每星期五蚊太少la!除開每日得1蚊唔合羅輯!1蚊可以買到咩?你需然有預備零食,但佢係實際同佢同學小息相處間係冇可能買到野食,比同學知都好于

佢實在冇錢就唯有去偷,到佢再大d又遇見好想要的野就唔係偷咁簡單,教佢用存錢的方式買心愛的野的方法好好但你所比的錢都要合理d用到

子爵府

我小朋友的其中一位同學每天小息都會四處問其他同學討零食,初時我和我家小朋友都覺得這行為不當。 但後來卻發現原來這同學是因為父母沒有給零食帶回校,他早上7點幾吃過早餐後要到12點午餐時段才再有食物,小息時段因為肚餓難耐才四處討食物,於是我每天都會多給自己孩子一點零食回校跟這同學一起食....久而久之,其他同學才照做,現在這同學已經沒有需要向別人討食物,其他小朋友也學會分享/照顧.........所以事出必有因,好好處理就會好,不用擔心。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

你好叻呀!
又有個好姐姐幫手,
個情况同你差不多,
唯有自己同自己講,
忍、忍、忍……
耐性、耐性、耐性……

公爵府

回覆樓主:

原來小一學生已經有咁多零用錢,每日都要幾蚊 我仔小一小二老師都叫我地唔好俾錢帶返學,怕佢地玩到跌錢冇記認/慢吞吞去排隊買左都食唔切/俾完錢找幾多都唔知,建議自己帶小食

珍珠宮

回覆樓主:

我仔今年也上小一
初期情緒起伏都大
俾d時間適應吧

男爵府

naigai 發表於 18-10-20 22:45
背景:大仔今年小一,細女3歲。女好愛哥哥,直頭當佢係偶像,哥哥都會同佢玩,但有時會蝦佢鬧佢。我一直覺 ...

你已經處理得好好,亦明白點解你會咁沮喪
但育兒之路好漫長,慢慢教啦
你會發覺呢幾年你會重複又重複做緊同一樣野
起初進度好慢
但當小朋友大d,你又會發覺你教佢既一套觀念已經根深蒂固咁入左佢腦
教小朋友,尤其係仔,唔會一步登天架

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

唔好介意我咁講,你屋企成個法庭咁,又cctv,又姐姐人肉監控,又大盤問,講真,其實呢啲行為都係細路仔既心魔,係必經階段,會唔會你家教太嚴,加上你小朋友有少少反叛,你不妨睇下佢有咩需要到要偷錢,或可以比少少零用錢佢,再了解下佢啲同學仔,有時唔駛太緊張既

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

naigai 發表於 18-10-21 00:00
其實我每日也會準備食物小息食,生果、燕麥餅、果仁、乾果,如果同零食去比較,食物是不及引,所以佢話有 ...

其實好多小朋友帶啲好吸引零食,如果仔仔帶你講呢啲,的確好悶唔吸引,說真的,燕麥餅呢啲,我大人都唔想食 。我會俾仔仔帶啲鐘意食既餅,如紫菜動物餅,花塔餅呢類,芝士餅。有時帶啲非油炸蝦條,有啲出得好細包的。逢星期五,happy fri, 會俾佢食朱古力餅或朱古力棒之類。可能你覺得好唔健康,不過我發覺我俾到再健康都好,佢個小食袋,最後係有各式各樣零食,因同學們都愛分享或交換,如果帶啲太悶既小食,可能冇人同佢換....
Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,希望你不要因為此次錯誤(偷錢),而隨便加他零用,要知道錯了之後還得到獎賞,之後會更難教。

可以同佢講父母賺錢不容易, 要佢也要付出,例如幫忙做家務可得星星,一粒星星可換五蚊。 跟住可以問佢五蚊可以用黎做咩,再同佢講世上有小朋友咩都無, 佢可以儲起d錢幫助其他人。 種下爱人既種子, 比你加零用更重要,無得去買零食而去偷,是價值观出了問题。

教小朋友不易,有d原則不要放棄。

子爵府

點解樓主已經為個仔準備咗食物/
仍然要比佢每日$5零用錢?
我覺得鍾意食魚蛋燒賣唔係原因
依家又唔係冇得食
我覺得小朋友要學識佢要嘅嘢唔一定即刻有
佢想要就要努力儲錢

首頁
12345...7

尾頁

跳至