自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

其實我覺得哥哥都乖嘅,男仔係易啲衝動,佢偷左一百蚊都無講大話又唔敢用證明佢都仲識分啱定唔啱,可能想你地多啲關心。
唔好太氣餒,加油呀!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我真係覺得你處理得唔錯架,不過我都覺得可以搵學校社工幫手

子爵府

回覆樓主:

唔好氣餒,小朋友唔同階段都有唔同嘅表現!

我覺得你都做得好好喎,唔係淨係鬧同罰,有用唔同嘅方法去幫仔仔。

零用錢方面,你可以試下五日裏面有兩日畀錢佢返去買零食,另外日子又自己提供零食畀佢, 咁又可以畀佢有理財嘅機會,但又唔會帶一開始太放鬆哂任佢買, 因為我怕就開始放得太鬆,你之後想收返就比較困難。 但係我覺得比較重要嘅係,點解佢要零用錢唔係開口同你商量而係自己去偷?定係佢之前有同你提出要求但被你拒絕咗?

升小一對佢嚟講係好大嘅轉變,認識新嘅學校新嘅朋友所有嘢都需要時間適應,唔好太擔心多啲同仔仔溝通你睇下佢諗緊乜嘢。

互勉之 !

子爵府

回覆樓主:

其實小一$5係好合理,但唔好一次俾$5,要逐日俾,想買嘢食請自己儲。

水晶宮

happybebebe 發表於 18-10-20 23:28
我小朋友小五都未有零用錢
從來沒有帶零食
我諗增加零用錢可能未咁適合(年紀小,好易以零用錢同同學比較、 ...

小朋友真係超期待小息時有零食吃,見身邊人都有得吃,自己無得吃,真係超大心理陰影。
自己無零食,小息時會搶會問同學拿零食。

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

chillimom 發表於 18-10-20 23:33
唔贊成!我有九十後朋友仔到成年後都深深記得嘅童年不快,就是小息無得買零食,係個大異類,而且佢話堅肚 ...

呢個我明白,我贊成俾零用錢,仲教埋理財。最好一星期咁俾20-30蚊。話俾佢聽用曬就無,下星期先有錢。而且仲每星期都問有冇錢游放銀箱。一蚊都好。

大宅

回覆樓主:

我諗樓主是個好有原則的人。但萬一小朋友唔buy這套原則,得黎是個恨,恨恨下可能會偷會搶,或放在心掛住一世。零食應該是冰山一角,應該仲有其他的。我是過來人,我呀媽是好有原則做人,唔係壞事,但只覺得有啲嘢唔洗咁執著。

公爵府

回覆樓主:

我都覺得你處理得好好,你姐姐都幫到你手,所以ok的。
哥哥可能適應小一生活有d情緒,加上可能積壓咗d妒忌妹妹嘅感情,你考慮吓會唔會揾專業人士幫吓手啦

珍珠宮

回覆樓主:

俾零用錢係長遠之策,眼前攞咗 $100,一定要有後果,唔係佢有錯覺攞咗人錢會無事就大件事

另外樓主,平時有無俾開阿仔喺你手袋銀包/放貴重嘢櫃桶攞嘢? 自細就算我袋住我仔架車仔返黎,佢要攞番都唔可以巢我袋,一定係我攞俾佢。總之人地袋/銀包/櫃桶就係唔搞得。如果平時俾攞某 d 嘢,而家又話唔得,佢會好 confused。小一對錢嘅重要性同特別性未必完全了解

水晶宮

回覆樓主:

一星期$5真係唔夠。我女都係小一,我每星期俾$30~50左右零用錢,一開學我已經叫佢搵定小賣部位置,約同學仔小息一齊去買小食。我個係獨女,我想佢快d識到朋友仔,小息分享零食係社交一部份。我從來唔擔心佢無節制咁食零食,因為由佢細細過已教佢食得多無益,所以如果好想食,每次食一啖起2啖止,其餘分俾朋友仔,大家可一齊食又唔會食得多。而且佢有零用錢,都學識儲起買心愛文具和書,當佢有其他目標,為了儲$,亦唔會日日花$買零食,佢會建立自己消費和儲蓄習慣。

水晶宮

馬爾太 發表於 18-10-21 08:54
其實小一$5係好合理,但唔好一次俾$5,要逐日俾,想買嘢食請自己儲。

我女小一開始我都每日比$5,我唔會規限佢買什麼,佢自己決定。

大宅

回覆樓主:

樓主加油,你處理得好呀,好了解仔性格。
慢慢嚟啦,升小一對仔對你同全家都係好大挑戰,每日都係趕趕趕。。。
我已經係第二個小朋友升小一,但我都預備要一年時間去適應,急唔嚟。
其實升小呢個轉變對你仔嚟講係好大衝擊,佢需要急速成長但其實佢仍然係得6歲人仔咋,最緊要心平氣和,所有野慢慢會好,加油

男爵府

naigai 發表於 18-10-20 22:48
我呢幾個星期真的好攰,好無助,唔知點解個仔上小學後點解會甘大轉變,更加唔知我應該從咩方向教佢有冇jm有 ...

你咁已經好有耐性做得好好!我都有個小一仔!佢學校要三年班先可以帶$!所以佢每日係屋企拎零食去!但佢成績好差!英文默書全部〇分!我唸緊係咪應該叫佢去補習定請補習人仕上門教佢!係咪我唔識教!佢對任何事都三分鍾熱度!已經係冇學課外活動!

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

naigai 發表於 18-10-20 23:55
我都覺得溝通的確出現左問題,上小學後,時間少左好多,傾計也比以前少。

其實我每日也會準備食物小息食 ...

我好明白你。

我仔都係好喜歡學校買野食。有d人唔鐘意買但有人成日都想。

我仔無係我銀包攞但自己用8逹通(我唔比)

理財重要。但我只可以講你唔比,你最怕佢用其他更唔正確的方法。

我小三初時比一星期買兩次的錢。(小三至可以買)。今年再多少少。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

呀紫CANDY 發表於 18-10-21 10:15
你咁已經好有耐性做得好好!我都有個小一仔!佢學校要三年班先可以帶$!所以佢每日係屋企拎零食去!但佢成 ...

有時有一樣課外活動係好事,你睇下仔仔最有興趣係咩,俾佢投入下,專注力會有改善。

公爵府

naigai 發表於 18-10-20 22:47
然後,再處理偷$,我盡力控制自己,平心靜氣問佢張$100點得來,佢無講大話,話上星期喺我手袋拎,想小息買 ...

每星期才5蚊真是不夠用wo ? 買一份小食就無左啦 ? (小息時其他同學仔有野買,但自己無錢買,好慘]e) 每天5蚊就差不多啦!

男爵府

blee427 發表於 18-10-21 09:08
呢個我明白,我贊成俾零用錢,仲教埋理財。最好一星期咁俾20-30蚊。話俾佢聽用曬就無,下星期先有錢。而 ...

社交係小朋友一個大壓力來源,其實不能輕視。

wcpcelia    發表於 18-10-21 16:38

公爵府

一日比5蚊會好D!我仔學校冇小食部的!

珍珠宮

好媽媽勳章

naigai 發表於 18-10-21 00:20
一開始俾過佢揀,全部糖、糖丶糖,我唔會俾佢甘做,但已經盡量多款式,希望無咁悶
...

樓主,
我仔小學全程小息茶點帶麵包一類茶點佢冇投訴。但女到二年級咁上下就要求帶其他零食。我初時唔俾,但原來小息時佢會食其他同學的零食。所以最後我會偶爾俾佢帶相對冇咁健康的零食(如朱古力百力枝)。有時零食都可幫助小朋友在同學期的社交。
樓主可考慮同仔定點樣乖時就那天有一粒糖,儲埋幾粒可帶返學小息跟同學分享。

首頁
23456...7

尾頁

跳至