自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

做法上來講真係冇咩問題
除咗CCTV做證據..
對一個小朋友來講我覺得太嚴肅
而且睇你個仔唔算係大壞型

但樓主你準備個啲野食...
真係被人恥笑類型
唔知以為你冇做過小朋友
定你做小朋友時已經咁養生
(好老實堅果我都係廿幾歲先識欣賞
燕麥餅更加唔係冇野食都唔會想食)
小朋友
好簡單如野食有幾吸引已經足以影響社交
如果俾$5一星期,係零食上好應該俾啲更加吸引既佢
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

chillimom 發表於 18-10-20 23:33
唔贊成!我有九十後朋友仔到成年後都深深記得嘅童年不快,就是小息無得買零食,係個大異類,而且佢話堅肚 ...

唔使90後,我係80前,我小息都冇得買零食,老實講嗰段日子,永遠都唔會忘記,嗰陣時我小二, 睇住D同學仔不停買零食,自己冇份,成日好肚餓,但阿媽唔會畀錢我買零食( 有食早餐,亦係放半晝返屋企食lunch),但細路仔總係為食嘛! 有時同學會請我食嘢(一塊紫菜or牛仔片),點知有一日小息時,有個同學仔話我係乞衣,靠痴先有嘢食,我呢一世都記得,成班同學仔指住我話我係乞衣嗰個畫面。

而家大個咗諗番起都係得啖笑,但我永遠唔會忘記畀人話係乞衣嗰種羞辱感,所以我個仔而家讀咗五年小學,我成日都比足夠嘅錢佢喺小息買嘢食,多咗錢都叫佢keep起儲起佢,算係彌補下我自己嘅童年陰影。

yiu_mimi    發表於 18-10-22 14:08

男爵府

回覆樓主:

我又吾覺得甘嚴重,你要冷靜處理。
1。偷錢-一星期五元少了一點,試下問下哥哥,是否想小息買野食,問佢想要多少,合理可以配合,但同佢講以後偷錢要罰。
2。蝦妹妹,好多兩個小孩都會有呢個問題,我會搵啲同哥哥獨自時間,攬住佢同佢傾計,講下古仔,要佢代入主角講下佢既感受同你既正確理念,希望幫到你。

禁止訪問

大宅

馬爾太 發表於 18-10-21 13:29
俾得太易,唔識儲錢都係問題。買嘢係要買need,唔係買want。

非常同意

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

flyinsky 發表於 18-10-21 01:04
樓主準備既零食對小朋友點會吸引,大人都未必鐘意啦,如果同學有得食魚蛋燒賣自己要食燕麥餅,應該會唔開心
...

樓主,唔好介意,真係聽到都唔想食
當仔仔上左小一,學校又有小食部,同學又有錢過手。仔仔渴望自主權係正常
你試下唔好no佢,而係坐低,同佢傾傾,認同知道佢大個仔,媽媽可以放手,在有限範圍內俾佢決定一d事。呢個表態係好緊要,隨住年齡增長,小朋友係需要成長同認同。有d仔,你越高壓佢越反抗,唔敢當面反,咪範以為聰明咁做埋d蠢事以為無人知囉(例如咬左人以為人地會唔知)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

罰我都會,但要小心唔好俾佢覺得:做咩都係錯咁我咁努力做咩
我仔係sen仔,衝動,試過有排俾人罰到,社工話佢簡直擔住舊烏雲走路,彷彿欠債100萬,再欠多2萬都無分別。咁就弊,佢都唔在乎了,你咪罰囉!
係時候心平氣和,同仔仔傾下喇

大宅

回覆樓主:

1. 亞仔學校唔建議初小有零用錢。理由係未識管錢。

2. $5 點解要平均除? 我聽樓主的做法係每天已有足夠零食(當然,零食種類要改變下)。這$5應該是讓小朋友學習有管錢的概念,是額外的獎賞,可儲起幾天才買一次。從前我仔小三時,我話佢管理得好,我下學期會再加,以示對他的信任和讚賞。

3. 樓主願意同仔傾,已非常非常好了。
在教養上,如能分開2次傾,讓小朋友牢記住一點會更好。
如: 先處理咬妹和偷錢問題。 (先道理再處罸,如3天沒得看tv)~ 做錯要付代價
過兩天再交待零用錢問題 ~ 理財概念

4. 其實,香港小朋友太幸福了。唔給零用錢會有童年陰影或社交出問題? 我不太認同

侯爵府

陪月勳章

naigai 發表於 18-10-20 22:48
我呢幾個星期真的好攰,好無助,唔知點解個仔上小學後點解會甘大轉變,更加唔知我應該從咩方向教佢有冇jm有 ...

其實上小一的小朋友﹐
情緒唔係一時三刻就處理到﹐
你以為佢好似無咩﹐
但其實佢心底可能二萬個不安;

我女也是剛上小一﹐
也有唔同情度的情緒問題﹐
我早個零星期都好似你咁﹐
成日問點解咁唔生性;

因為同幼稚園老師有些交情﹐
我帶女返去同老師傾計﹐
同時又見到一些已上小二甚至小三的家長(佢地細B仍在幼稚園)﹐
佢地也開解我﹐
之後的二星期我自己情緒又好小小﹐
又體諒多女小小;

俾心機啦﹐
起碼小一上學期係好多哩D古怪o野架﹐
要耐心呀﹐一齊加油。

大宅

回覆樓主:

零食種類參考

我一兩星期就帶仔去d數字屋限度掃貨,讓佢間中帶喜歡零食回校。

男爵府

2024年龍年勳章

你做的已經好好了,加油💪🏽,教育孩子的過程也是我們父母學習的過程,路途漫漫,放鬆心情,一齊努力🙏

用戶要求終止服務

諾媽媽2007 發表於 18-10-22 08:57
1. 亞仔學校唔建議初小有零用錢。理由係未識管錢。

2. $5 點解要平均除? 我聽樓主的做法係每天已有足夠零 ...

我認同你的說話
我小朋友學校係無小賣部
而且我的小朋友都無時間食零食
屋企買了一大堆百力滋、蝦餅、糖等都唔會話帶返學

我見好多學生為了食曬自己帶的零食,唔食午餐,本末倒置

我兩個小朋友,人緣甚好,一個年年做班長,一個全級頭三名,跟本就是要從小學習以個人品德去建立友誼

伯爵府

jumphigh 發表於 18-10-22 08:11
細路仔覺得最開心就係可以食糖。
人大咗, 再食幾多糖都唔會覺得係一件開心事。
如果永遠只考慮道德/健康 ...

如果小朋友唔鐘意食就話,好明顯佢個仔鐘意食好味既零食,但樓主就揀晒d無乜味既健康小食,我覺得小朋友有d慘

禁止訪問

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

jumphigh 發表於 18-10-22 11:49
買野要need,唔要want.....求学不是求分数……

呢啲就係好聽而唔等驶嘅說話。
個人見到呢句
只係覺得女人大部分化妝品都可以扔哂
尤其是唔使化妝返工既jm同FTM
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

小一係有一個反叛期
而3歲又進入左一個比較穩定的時期

所以有個錯覺,一個曳一個乖

盡量持平客觀少少去處理每一件事
持平唔到就用愛去處理
媽媽不用一直都咁強勢丶講道理
媽媽的懷抱也不是乖小孩才有
可以讓小孩感到愛丶依靠丶開心,才開始講道理都未遲

我知道好難
但盡量做
反叛期會過去的

禁止訪問

男爵府

其實哥哥已經好乖
坦白講自己攞錢想買小食
咬阿妹應該係有D野想發洩而發唔到
之後仲會內疚眼濕濕
你諗深一層,其實哥哥内心有D野kick住左

媽媽的角色係嘗試協助佢渡過呢個難關
無論你比唔比零用佢
都可以教佢應該點做好,比如小息點自處,想食某D野可以講比父母知為佢準備之類
同時了解佢內心想法
同哥哥兩人再協商,到底比唔比丶幾多錢丶點樣用

如果哥哥用左你教左佢嘅方法,在學校自處到,小一順利過渡,以後哥哥會繼續聽你講,讓你做「軍師」。

水晶宮

naigai 發表於 18-10-20 22:48
我呢幾個星期真的好攰,好無助,唔知點解個仔上小學後點解會甘大轉變,更加唔知我應該從咩方向教佢有冇jm有 ...

你自己睇緊d!一唔啱即刻講道理,冇一次鬆懈,否則真係後患無窮!

伯爵府

naigai 發表於 18-10-21 00:26
頭先哥哥幫妹貼膠布時含住泡眼涙,我感覺佢係內疚,因為妹妹的反應的確令佢好慚愧,但能否維持就唔知

如 ...

做大既係咁。 佢獨霸你地多年, 已經慣左。

掉轉公平d咁講, 做大既又要負起照顧細既責任同期望。 如果個女係阿哥面前玩刀仔, 你會唔會話阿哥唔停止佢?!

Be fair, 個大既都有佢既負擔同壓力, 教係要教, 但唔好怪佢太多。

首頁

尾頁

跳至