有無小朋友無學游水?

chkkkkk567
|
好似係必需品咁,我小朋友學左幾年,半桶水,都有試過轉泳會,唔知仲繼唔繼續好?
我係小紅帽
|
我地無學
紫色線
|
無學
sandydy
|
幾年應該學哂四式,應該要轉會啦
小鈴鐺
|
我D細路報康文署
winy629
|
要學識晒四式?
我自己都唔係識晒四式...
但求小朋友識基本兩式,當求生本能就算.
IloveJJ
|
chkkkkk567 發表於 18-10-20 23:26
好似係必需品咁,我小朋友學左幾年,半桶水,都有試過轉泳會,唔知仲繼唔繼續好?
...

我大仔學咗8年先識,試過泳會,又試過私人教。
我覺得男仔一定要識游水,第時參加水上活動都方便啲。
chkkkkk567
|
IloveJJ 發表於 18-10-20 23:39
我大仔學咗8年先識,試過泳會,又試過私人教。
我覺得男仔一定要識游水,第時參加水上活動都方便啲。
...

而家大果個深水唔怕,游到下,不過無咩興趣學,細果個仲未識!
cherrywong05
|
無學
happybebebe
|

我自己無學
喺沙灘長大都唔識游水
點知廿幾歲唔識游泳走去學潛水就識了
我小朋友,一個暑假只上八課游泳課,能游自由式喇。
如果想小朋友學好泳式、參加水運會就最好去學,因為學咗,會識正確泳式同埋點樣游得快些
,而家啲小學、高年級可能會有一年兩三堂游泳堂、仲有水運會,如果體能好、活潑,不妨學吓,發展吓多樣運動技能。
如果興趣一般,學下游水都係好,因為而家啲小朋友好多都游泳好叻,自己到五六年班仲用水泡都幾難受

IloveJJ
|
chkkkkk567 發表於 18-10-20 23:41
而家大果個深水唔怕,游到下,不過無咩興趣學,細果個仲未識!

興趣就無架啦!學識咪算囉!
eggcarol
|
chkkkkk567 發表於 18-10-20 23:26
...

我2個小朋友找私人教練,18堂學識。我成日覺得去泳會1對5、6、7浪費時間
Amy1974
|
eggcarol 發表於 18-10-21 00:12
我2個小朋友找私人教練,18堂學識。我成日覺得去泳會1對5、6、7浪費時間
...

都有啲咁嘅感覺,不過好難確定。如果天份唔夠,可能真係要花錢 搵個好啲嘅私人教練去教。

主要係睇下個小朋友 有無天份,同係咪有主動去學嘅願望。見到 一齊學游水嘅同學 可以好快升級。

泳會 一對六,無可能會一對一咁修正啲游水姿勢,資質差嘅好難跟得上。

有啲泳會要賺錢,唔係請專業教練,成日轉教練,有啲好似係 part time 新仔教練 真係幾 hea 下,揼波鐘。
yokulami
|
游水係求生本能,而且強身健體呀!
大個去玩都多樣野玩,而且感覺安全同放心d啊
加上呢個年代怕唔識游水或者仲用水泡會俾朋友笑