14月大bb和狗狗相處

Jamingau
|
bb14月大,出世時狗狗已在,識爬開始對狗狗好奇,而家大大下成日追住狗狗想同佢玩咁,但可能唔識用力,成日變成打隻狗,又成日成份擇落去,但狗狗好乖從來唔會反擊,只會避開佢,而家狗狗已經怕左佢,己經成日教佢輕輕摸,見佢襲擊狗狗會阻止,但完全無改善,覺得狗狗好慘,求如何教導bb愛護狗狗方法
Justforyouss
|
我都煩惱緊呢個問題
Cc9~
|

我屋企有貓,bb之前情況同你家差不多
後來我每次見bb準備摸(其實係meet/打)貓時,我就走埋去一齊摸,同bb講: 我摸貓貓,手勢要輕而溫柔地示範; 摸完貓貓幾吓就用同一力度去摸bb隻前臂,並同bb講: 我摸bb。重覆多幾次,我摸貓貓,我摸bb。。。慢慢佢會get到應該點樣摸貓貓,如果偶然有一兩次比較大力嘅,要語氣重啲同佢講唔可以咁㗎,跟著再示範點樣摸貓貓、摸bb 我由bb10-11個月開始教,而家貓貓已經唔驚bb仲好老友tim
wcpcelia    發表於 18-10-23 12:33
ivyko
|
Jamingau 發表於 18-10-21 00:57
bb14月大,出世時狗狗已在,識爬開始對狗狗好奇,而家大大下成日追住狗狗想同佢玩咁,但可能唔識用力,成日 ...
我諗只可以不停重覆教bb同捉住手仔教佢輕輕力摸狗狗,bb仲細,只要肯教應該會改善到
cy101
|
不斷教佢, 但唔好俾佢地單獨相處!! 試下玩下角色扮演, 等佢明狗狗會痛會唔開心怕咗佢!
Jamingau
|
Cc9~ 發表於 18-10-21 12:25
我屋企有貓,bb之前情況同你家差不多
後來我每次見bb準備摸(其實係meet/打)貓時,我就走埋去一齊 ...

謝謝,等我試下先
pixelskin
|
要不斷教,不斷重覆温柔摸,等bb 模仿。再大d教bb 請狗狗食小食,狗狗自然會鐘意返bb
JD930    發表於 18-10-23 12:09
123blow
|
Bb 吾識就住用力, 所以要不斷好似樓上網友咁教bb!
當狗狗單獨時, 又贊佢叻, 肯照顧bb ! 有嘢食開兩份: 狗仔同bb 一人一份一齊食茶點, 放心, 正常狗狗會明白bb 細吾識嘢!
JD930
|
pixelskin 發表於 18-10-21 16:50
要不斷教,不斷重覆温柔摸,等bb 模仿。再大d教bb 請狗狗食小食,狗狗自然會鐘意返bb
...
試下先
babynia
|
Jamingau 發表於 18-10-21 00:57
bb14月大,出世時狗狗已在,識爬開始對狗狗好奇,而家大大下成日追住狗狗想同佢玩咁,但可能唔識用力,成日 ...

多D講要輕輕力摸, 拎住手仔一齊摸, 同BB講太大力狗狗會痛.
慢慢黎, 我仔就黎3歲, 細個都有呢個階段, 依家佢超錫隻狗, 成日無啦啦去摸佢抱佢, 又餵野佢食.
有時爸爸大聲D鬧下隻狗, 我仔都會去呵返佢
leungszeon
|
我之前也有這個問題,家有兩隻松鼠狗,仔仔出世時已有。後來兩隻松鼠狗都怕左仔仔,佢地一見勢式不對,就立即捐入梳化底,點教個仔溫柔對待都唔得,因一來理解能力有限,二來小朋友跟本自己也控制不了力道。到仔仔幾歲時開始懂事了,就慢慢懂得撫摸狗狗,之後感情一直很好。
babynetnet
|
狗難搞D,我屋企d貓見到我女,好似見到鬼咁走晒!