用咩潔面用品洗面可以乾淨d?

hellomiki
|
阿女青春期生左好多暗瘡 見佢平時洗面唔多乾淨好求奇過水,塊面周邊位都有泡泡就以為乾淨 後來用清潔海棉過水就好好多,起碼可以去到邊邊位,其實用海棉好唔好呢?有咩清潔用品推介? 唔該各位!
ChoMan
|
我仔用Kxxx's 都唔錯
hellomiki
|
ChoMan 發表於 18-10-21 03:32
我仔用Kxxx's 都唔錯

洗面奶? thx for sharing..但我想知除了用手用水洗面,有無咩潔面用品如清潔海棉,矽膠,毛巾之類方便過水又乾淨
hellomiki
|
類似呢d

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
spikenard
|
洗面奶唔太啱油性的皮膚,唔夠力
good_pig
|
hellomiki 發表於 18-10-21 11:28
洗面奶? thx for sharing..但我想知除了用手用水洗面,有無咩潔面用品如清潔海棉,矽膠,毛巾之類方便過水 ...

用泡泡洗面會fit 青春期油多
csy_0101
|
La Roche Posay 有條line for oily skin, 好多後生用.... 前排我敏感+體質,暗瘡一發不可收拾,中西醫試過晒,最後係朋友介紹,用左隻叫日本醫美牌子ad+ 好番晒
hellomiki
|
csy_0101 發表於 18-10-21 11:56
La Roche Posay 有條line for oily skin, 好多後生用.... 前排我敏感+體質,暗瘡一發不可收拾,中西醫試過 ...

今日去睇下先,thx
sharon26788
|
我仔用呢支,專門對付青春痘

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sharon26788
|
仲要俾D清內熱湯水佢地飲
hellomiki
|
sharon26788 發表於 18-10-21 14:15
仲要俾D清內熱湯水佢地飲

有無推介?唔識
cy101
|
買多幾塊海棉替換用, 用完過清水, 榨乾, 放係空氣流通地方吹乾, 長期濕住容易有細菌!
sharon26788
|
hellomiki 發表於 18-10-21 14:16
有無推介?唔識

去涼茶鋪買類似野葛菜水丶五花茶果D都可以,我有時會煲咸魚頭芥菜膽湯,芥菜肉片湯又得
ava_va
|
有時d洗面膏清潔力太強,洗晒d油份,塊面缺水都好易生暗瘡
Fion_Chan
|
ava_va 發表於 18-10-21 14:25
有時d洗面膏清潔力太強,洗晒d油份,塊面缺水都好易生暗瘡

我都係咁話,我仔嫌煩成日洗完臉唔搽返D lotion ,暗瘡仲多咗,我轉買隻for 中性/乾性嘅洗臉奶給他,反而暗瘡少咗。
wcandtt
|

如果太多暗瘡,真係要睇醫生,因為係失調,我之前晤知,個大仔額頭好多好多,我都以為佢洗唔乾淨,每星期又比佢做facial(1千蚊1次機做),都唔得。

終於睇皮膚科醫生,食左3個幾月月A酸,好左9成,都可以話係差不多好哂。佢9月回校,d同學問佢點解好左咁多,問佢取醫生電話。

susumi123
|
hellomiki 發表於 18-10-21 14:16
有無推介?唔識

女仔唔好飲咁多涼茶,好似話會令到子宮太寒,將來難有BB.
試吓茶樹油,可以搽暗瘡
hellomiki
|
cy101 發表於 18-10-21 14:19
買多幾塊海棉替換用, 用完過清水, 榨乾, 放係空氣流通地方吹乾, 長期濕住容易有細菌! ...

好,謝提點
hellomiki
|
susumi123 發表於 18-10-21 15:19
女仔唔好飲咁多涼茶,好似話會令到子宮太寒,將來難有BB.
試吓茶樹油,可以搽暗瘡
...

ok
hellomiki
|
wcandtt 發表於 18-10-21 14:37
如果太多暗瘡,真係要睇醫生,因為係失調,我之前晤知,個大仔額頭好多好多,我都以為佢洗唔乾淨,每星期又 ...

我都想問你拿醫生電話 備用