自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

生鐵鍋,有冇深鍋?傳統生鐵鍋好大隻,易潔好好用但危險,黑金剛又多油先煮到
求推介,用開26cm深鍋

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你想要鑊定係深鍋?

禁止訪問

侯爵府

bosch 發表於 18-10-21 03:08
你想要鑊定係深鍋?

深鍋呀

侯爵府

moerror404 發表於 18-10-21 03:25
點解危險呢?

易潔容易對人體有害

公爵府

2023年兔年勳章

moerror404 發表於 18-10-21 03:25
點解危險呢?

歐盟 EFSA 話 PFOA possibly 會引致生殖問題,絕子絕孫?

High exposure to PFOS and PFOA can have a harmful impact on health and can damage the liver, cause developmental and possibly reproductive problems. Certain laboratory experiments on rats have indicated some potential to promote cancer but it is not clear if these results have implications for human health.

EFSA opinion on two environmental pollutants (PFOS and PFOA) present in food
https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/080721

What are Teflon and PFOA? Where are they found?
https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/teflon-and-perfluorooctanoic-acid-pfoa.html

侯爵府

ifcsir 發表於 18-10-21 02:01
生鐵鍋,有冇深鍋?傳統生鐵鍋好大隻,易潔好好用但危險,黑金剛又多油先煮到
求推介,用開26cm深鍋
...

我都想知用咩鑊好?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

不銹鋼無易潔塗層

大宅

我用LC鑄鐵鍋…媽咪鑊

男爵府

回覆樓主:

我有隻de buyer mineral b 28cm深鍋,熟鐵,都重,但好夠鑊氣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

考慮不銹鋼,我都係用開26鍋,基本上煎魚/炒菜/湯粉 都用佢,夠百搭

不銹鋼揀厚身夠存熱,熱得平均就唔會痴,重點係要有耐性,唔可以大火熱佢,用中高火邊熱邊搖勻,等全鍋熱力均勻,出白煙落肉/魚,咁就唔痴底

侯爵府

MM2H 發表於 18-10-21 11:04
考慮不銹鋼,我都係用開26鍋,基本上煎魚/炒菜/湯粉 都用佢,夠百搭

不銹鋼揀厚身夠存熱,熱得平均就唔會 ...

咩牌子?

翡翠宮

ckfamily 發表於 18-10-21 21:59
咩牌子?

Lagostina, 買左差不多十年

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ifcsir 發表於 18-10-21 05:35
深鍋呀

一定要生鐵?

要26cm 既話, 用咩物料造既煲都係大架喎... 傳統生鐵深鍋同新款深鍋都係一樣?

生鐵有lc, staub, 冇琺瑯既生鐵有 lodge. 見有jm 用雜嘜都ok 丫, 不過唔知有冇你想要既深鍋.....

de buyer 係熟鐵, 都重, 比生鐵輕. 我剛學用佢平底鑊, 算ok.

聽人講不鏽鋼好, 用法好似唔同生熟鐵鑊咁, 我驚我記錯晒d 方法... d 人話 Demeyere, fissler, wmf, 孖人都好用, d 人話貴買平用, 我仲係爬緊文研究緊, 因為大部份牌子都被人講到天上有地下無咁誇張..... 我見阿媽用個牛頭牌5層鑊都好用, 唔駛養鑊好方便, 呢個係我考慮不鏽鋼廚具既原因.

侯爵府

MM2H 發表於 18-10-21 11:04

不銹鋼揀厚身夠存熱,熱得平均就唔會 ...

原來用中火

翡翠宮

ifcsir 發表於 18-10-27 07:48
原來用中火

係呀,大火唔得,用中高比多少少時間預熱佢。附圖煎銀鱈魚,下圖係煎完再爆葱段加豉油、糖,隻鍋都唔會痴底
不銹鋼要花時間捉摸同爐頭火力配合,一做到就好好用,我新姐姐示範左比佢睇幾次,2個月左右已掌握到,唔難的

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至