想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我最近一直搵關於王家瑋診所既資料,都打左電話去問,但我有D疑問。。。

我問佢地駛唔駛做曬檢查抽曬血,知道情況後先開針,
但姑娘話唔駛,基本上初診就可以即時開針。。。

因為我之前已經做過4次IUI,有少少經驗,
我之前做果時要驗好多野,
要CHECK 好多野,
醫生覺得OK覺可以做。。。

但王家瑋佢地反而咩都唔駛?
覺得好奇怪。。。

姑娘係電話就一直話:你可以先預約左見醫生先。。。不停講左好幾次。

好似只係想你個人去,見醫生 (收診金)?

我唔係唔信王家瑋,

但由於個人身體狀況,我都唔知適唔適合做。。。

個姑娘講到好似"係人都做得"咁樣。。。。

有無人可以分享下經驗?

麻煩曬~

大宅

我當時係第一次ivf,咩都唔識,咩都冇驗過就去初診同拎針藥番香港。
王醫師係以陰超照到幾多粒卵泡為基礎,只要有卵泡,都會俾機會病人試。
如果你想check,你可以自己check左先。
其實個個醫生做法唔一樣,如果你到時真係揀王醫師,就放心跟王醫師既做法,放鬆心情比靚既驗血結果更重要。
BTW,你都識講個人身體狀況唔同,咁王醫師未見過你,又點可以俾啲咩建議你驗咩呢?

大宅

bubujew 發表於 18-10-21 04:47
我最近一直搵關於王家瑋診所既資料,都打左電話去問,但我有D疑問。。。

我問佢地駛唔駛做曬檢查抽曬血, ...

我係瑋哥度做ivf 陀緊對孖女。
我覺得瑋哥係一個好專業既醫生,
佢團隊既每一位都好好。

其實當時我初診真係連針都無拎,也沒有人迫我一定要開針。見完瑋哥,抽左支血驗AMH 我就返香港。合共收左我$500 港幣咁大把。支血香港抽都唔止$500。

初診果時,如果你有香港既報告可以拎埋過去。
不過我覺得瑋哥其實信自己經驗多過你手上既報告。
去到初診會照超聲波加問診同埋抽血。
基本上佢都會計劃比你知療程係點,幾時回診,大約費用多少。

之後幾次覆診都一定會再照超聲波同接近次次抽血。

不過醫生既野,我覺得如果你一開始已唔太信佢既話,咁應該搵另一位醫生。

祝你成功。加油。

禁止訪問

男爵府

fafa123 發表於 18-10-21 13:28
我當時係第一次ivf,咩都唔識,咩都冇驗過就去初診同拎針藥番香港。
王醫師係以陰超照到幾多粒卵泡為基礎, ...

請問初診係咪幾時去都得?使唔使一定要day2,3就去?
但我見佢網頁預約日子好full...好難就到時間。謝謝

大宅

回覆 fafa123 的帖子

我都明白個個人唔同,但我之前實在驗左太多野,
浪費左好多時間,
今次唔想再浪費時間,
想去之前已經驗好曬要曬既野

大宅

回覆 pkh0207 的帖子

其實我係信佢的,只係覺得好似咩都唔駛做咁。。。
如果好似無咁講,初診果日會 驗血照超聲波,
但都正常D,
我以為唔理三七廿一,見完醫生就可以開針!

BTW,祝你大小平安! 健健康康喲!

大宅

回覆 Fatbigball 的帖子

唔駛DAY 2,3,但如果你想就下時間俾佢驗血,
就DAY 2,3啦~(我覺得)
但因為我會自已驗曬要驗既野先過去,
所以唔係 DAY 2,3 初診。

大宅

Fatbigball 發表於 18-10-22 01:08
請問初診係咪幾時去都得?使唔使一定要day2,3就去?
但我見佢網頁預約日子好full...好難就到時間。謝謝
...

係full架,王醫師要一個月前book
想早啲睇的話,有jm會初診謝醫師先,然後回診睇番王醫師
我經期唔準,所以是旦一日去初診,然後拎針藥番香港下個cycle自己開針
有jm就到Day2/3,見完醫師隨即開始療程

男爵府

fafa123 發表於 18-10-22 12:02
係full架,王醫師要一個月前book
想早啲睇的話,有jm會初診謝醫師先,然後回診睇番王醫師
我經期唔準,所 ...

謝謝回覆呀,其實我喺政府都做緊第二次IUI,但c6精子形態得2% ,擔心今次都會失敗,所以都睇定啲ivf 資料,時間唔等人,由2字頭開始到3字頭都未成功

見王醫師口碑幾好,價錢又唔貨,所以都想去台灣試下。

大宅

bubujew 發表於 18-10-22 04:53

其實我係信佢的,只係覺得好似咩都唔駛做咁。。。

放心啦。瑋哥唔會咁既。
同埋佢真係每個case 都度身訂造療程。
價錢仲要唔貴。

希望好快聽到你既好消息。加油呀。

複式洋房

bubujew 發表於 18-10-21 04:47

我問佢地駛唔駛做曬檢查抽曬血, ...

我都係咩都唔諗,約咗去初診,跟住佢話要點就點,我係搵謝醫師初診,因為幾日前都約到,而王醫生就要早好多約,最後我都冇轉返王醫生,謝醫生一路跟,去覆診又唔使等咁耐,其實佢哋有做很多case,好有經驗,你放心吧,相信他們就ok,但我初約去問都覺得同香港有唔同,香港會叫你day2,day3去抽血,但台灣嗰邊又唔使咁,好似冇咩所謂咁,我起初都會疑惑,但睇完就覺得比起喺香港睇,醫生姑娘都相對友善親切,睇完心情愉快,你都快去啦,加油

大宅

Fatbigball 發表於 18-10-22 14:43
謝謝回覆呀,其實我喺政府都做緊第二次IUI,但c6精子形態得2% ,擔心今次都會失敗,所以都睇定啲ivf 資料, ...

祝你今次iui成功!
如果未能成功,ivf會幫到手,我先生都係得1%
多啲運動、休息多啲,好快好成功

男爵府

fafa123 發表於 18-10-22 19:06
祝你今次iui成功!
如果未能成功,ivf會幫到手,我先生都係得1%
多啲運動、休息多啲,好快好成功

多謝!我都希望今次能成功!

大宅

我已經無咩期望。。。希望越大失望越大。。。
4年黎既"期望"已經令我好心淡!

BTW,你已經係王家瑋做左?

大宅

回覆 memechris 的帖子

希望真係一切順利啦! 你覺得謝醫生點樣?
我都有考慮過佢,
但睇左 2個醫生既相。。。
哈哈!(以貌取人地 )覺得王家瑋容易D 溝通。

大宅

回覆 Louisho1990 的帖子

所以你係經王家瑋成功的 ?恭喜你!
希望小朋友健康成長!

複式洋房

bubujew 發表於 18-10-23 04:56
回覆 memechris 的帖子

希望真係一切順利啦! 你覺得謝醫生點樣?

其實我覺得謝醫師幾好,唔使等咁耐,睇佢就覺得心情放鬆,好有信心,所以就冇轉返王醫師,你不妨初診謝醫師先,再睇下感覺點再睇使唔使轉王醫師,人夾人緣,佢2個都係有成功有失敗,最緊要係你睇得安心舒服

大宅

bubujew 發表於 18-10-23 04:54

我已經無咩期望。。。希望越大失望越大。。。

係呀。係瑋哥度做架。
唔好咁灰心住啦。
我之前都努力左好多年又試過宮外孕,
瑋哥度做一次就成功左。

而家未過去前,你有時間就調理下身體。做下運動同埋唔好飲凍野,都會有幫助架。

複式洋房

memechris 發表於 18-10-22 17:03
我都係咩都唔諗,約咗去初診,跟住佢話要點就點,我係搵謝醫師初診,因為幾日前都約到,而王醫生就要早好 ...

咁你整個療程有無見過王醫師呀?

首頁

尾頁

跳至