時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

snowshine1357 發表於 18-10-21 11:13
佢比我感覺係有新聞聲音嘅先會走出嚟做,好似你地成日講嘅引人新葯個啲,個無新聞價值嘅佢就唔多理,例如癌 ...
平心而論,佢係執緊好多前任留落的屎,乜都入曬佢數唔多公道。

欣賞佢夠硬凈,乜都試吓肯做,算叫做有d同理心,會聽吓人講。

大宅

回覆樓主:

林鄭好過前任

侯爵府

冇乜所胃,邊個做都總有好與吾好

禁止訪問

子爵府

八婆仔@ 發表於 18-10-21 08:38
我認為當一個地方領導,每次所做施政決策係睇長遠發展,分分鐘係10年8年,甚至幾十年後先見到成果同好處, ...

唔鍾意佢嗰啲都係短視嘅人, 淨係睇目前同自己嘅利益, 長遠嘅發展同社會利益一概唔理, 因為自己受益唔到(可能)

珍珠宮

mickeyeva 發表於 18-10-21 08:29
林鄭勞心勞力,只少肯提出意見,唔通好似貪曾咁唔做唔錯咩,乜都唔做,其實邊個做特首都死,有啲人為反而反 ...

同意提出意見,琴日睇新聞見佢講基層學生入大學嘅機會,好體恤基層家庭,可能始終係女性比較細心兼會講出嚟,雖然唔知佢係咪只係得把口講,但至少呢個特首比我嘅感覺好貼地~
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

peonica 發表於 18-10-21 13:36
平心而論,佢係執緊好多前任留落的屎,乜都入曬佢數唔多公道。

欣賞佢夠硬凈,乜都試吓肯做,算叫做有d同 ...

見我上一個貼,就係想講佢同理心
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

回覆樓主:

港豬如此之多,香港又點會有希望

子爵府

snowshine1357 發表於 18-10-21 11:13
佢比我感覺係有新聞聲音嘅先會走出嚟做,好似你地成日講嘅引人新葯個啲,個無新聞價值嘅佢就唔多理,例如癌 ...

我同你只係一個普通市民, 當然可以只係用自己角度去睇所有嘢, 諗到所有嘅解決方法都係favorite自己。
但作為一個地方嘅特首, 策劃嘅所有解決辦法都唔可以只顧一方面, 要平衡社會各方。
以上你所講嘅問題, 你覺得你會比林鄭做得更好? 記住以上要解決嘅社會問題唔係一個人可以做得到,係一個又一個嘅團隊要合作, 將所有嘢blame落一個人到, 實在有公允。

伯爵府

fsforth 發表於 18-10-21 11:16
不懷疑她的工作能力,但是跟錯老闆。

X2

我覺得邊個坐呢個位都係死
應該唔會有人為港服務而唔係為黨服務

男爵府

我支持她,世上沒有人是完美的。反對派什麼都反,他們唔反邊有存在價值,邊有錢收。

伯爵府

dyl 發表於 18-10-21 11:26
我覺得佢好好呀, 我朋友係政府入面做 佢話之前啲撥款好難通過但佢想上場之後啲撥款好快通過,佢哋都做到氣咳 ...

當然,反對嘅可以DQ都DQ 左
依家連入閘都玩DQ
遲下立法會得番建制派仲好,乜都贊成乜都過

伯爵府

kavenzou 發表於 18-10-21 11:32
競選時同薯片叔叔辯論,有佢講無人講,薯片叔叔係完全講吾到嘢,由此開始對佢反感。
...

咪同佢而家風格吻合,唔啱聽既ko晒,成個極權國咁

伯爵府

A_lcy 發表於 18-10-21 14:03
當然,反對嘅可以DQ都DQ 左
依家連入閘都玩DQ
遲下立法會得番建制派仲好,乜都贊成乜都過

其實有d人明唔明立法會有乜用?唔係要黎做舉手機器,政府要乜都say yes,佢夠膽死提出用晒香港儲備填海,做過乜好嘢都無用

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

A_lcy 發表於 18-10-21 14:01
X2

我覺得邊個坐呢個位都係死

美國民主共和兩黨,他們的議員/總統都不是為黨服務嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

大力大力 發表於 18-10-21 14:15
美國民主共和兩黨,他們的議員/總統都不是為黨服務嗎?

其實點解你咁鐘意拉埋美國嚟講架呢?
中國唔係好鐘意叫人唔好干涉自己內政咩?
我又唔係住美國關我咩事?
成日提住美國美國好似係你唔係咩黃人

大宅

Sisyan 發表於 18-10-21 09:42
咁大力推個人工島,正因為大陸同美國打緊貿易戰,用人工島做藉口俾錢大陸其一!
其二就係用晒香港積蓄,到 ...

前2日,我女做LS功課,先問完我呢個睇法。

我同你想法有d類似,不過我睇法是:
1. 唔係藉機俾錢大陸,而係外匯問題,因為人民幣扁值再加上關稅問題,外匯對大陸好重要,而港幣又同美元掛勾,所以大陸是要藉香港調動美金。
2. 現今因貿易戰,香港踏入衰退期,大家都知道週期前後大概10年。大型建設,將可以製造就業,減少衰退時市民失業情況。
3. 人工島需時10年,就如林鄭講攤分,而每年政府都有稅收,所以唔會用哂儲備。
4. 市民反對聲音大,迫使果d反交宗地,反郊野公園起樓,反對私樓附近起公屋⋯讓一小步俾政府起公屋。

RelaxHippo    發表於 18-10-21 15:05

子爵府

大力大力 發表於 18-10-21 11:01
x 2

以前我一直都支持泛民的, 但近十年見他們什麼都是反對,而沒有其他建設性 ,更看到他們目的只是想拖 ...
唔只拖死政府,所以香港人一起找数。
心盲最可怕。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

loklok286 發表於 18-10-21 07:32
我唔覺佢好

好嘅定義如何?深信無一位領袖能夠盡得民心,個人暫時覺得佢唔錯

子爵府

tester5 發表於 18-10-21 11:05
林鄭有佢優點又有缺點,冇話好唔好。其實,當時選邊個做特首,我覺得都差不多吧。特首都唔係為香港人,中 ...

我觉得有分别,特首肯不肯做对香港有好大影响。虽然在中央的框架下,但特首在香港事物和发展应该有大责任。
心盲最可怕。

首頁

尾頁

跳至