自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我在等姊妹分享大麻的好處。I am waiting, I am listening.

jpwy    發表於 18-10-21 14:28

珍珠宮

Poyau 發表於 18-10-21 13:12
合法化不等如普及化 不一定出亂子
要睇政府點做 荷蘭合法咗四十幾年
利申, 我都覺得大麻會有問題, 荷蘭呢個例子的確好值得參考, 我亦想知多D荷蘭、加拿大情況。
可惜我見唔少人東拉西扯講美國, 究竟佢地係真心關心大麻問題, 定係承機鬧美國?
其實鬧美國都冇問題, 但我相信唔少人係真心想知大麻實際執行狀況, 話晒唔少香港人係加拿大住、將會去升學,
而家搞到離晒題

大宅

回覆樓主:

下!咁都得

珍珠宮

littlesister 發表於 18-10-21 13:39
大麻影響下犯法係咪就唔駛負責任?咁藥駕、性侵個d點計?
純粹用香港去推論,
香港即使醫生處方藥物(i.e合法), 但藥後駕駛都係犯法,
同樣情況, 大麻亦唔會例外, 因為重點係藥後駕駛, 而唔係隻藥本身合唔合法。
不過最好有熟悉加拿大JM分享

wcpcelia    發表於 18-10-21 16:31

男爵府

goat 發表於 18-10-21 13:44
利申, 我都覺得大麻會有問題, 荷蘭呢個例子的確好值得參考, 我亦想知多D荷蘭、加拿大情況。
可惜我見唔少人 ...

是,個人來説,荷蘭只是去旅遊,去荷蘭的機會不多。但加拿大不同,大多香港人都有親戚朋友在那邊,也有機會小朋友在那邊䜖書。

珍珠宮

Pura_milk 發表於 18-10-21 13:48
是,個人來説,荷蘭只是去旅遊,去荷蘭的機會不多。但加拿大不同,大多香港人都有親戚朋友在那邊,也有機 ...

去荷蘭機會唔多, 但佢地大麻合法已多年, 相信加國亦有參考過先去做、執行。
所以我真心希望各位講返正題,
除左荷蘭, 美國亦有部份洲係大麻合法,
鬧美國對成個主題冇幫助,
當然, 要鬧亦係各位自由, 不過入左時政就冇意思

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Poyau 發表於 18-10-21 13:12
合法化不等如普及化 不一定出亂子
要睇政府點做 荷蘭合法咗四十幾年

荷蘭並不是合法的。而且叫做有限制地方吸食

https://medium.com/@dorothee.cheung/我所知道的荷蘭大麻二三事-bcf5d0112a01

而加拿大是自由而且合法的
加拿大今次勁呀!係全球第二名!
第一名係烏拉圭!大家想像一下烏拉圭先

https://news.tvbs.com.tw/focus/1012383

男爵府

goat 發表於 18-10-21 13:52
去荷蘭機會唔多, 但佢地大麻合法已多年, 相信加國亦有參考過先去做、執行。
所以我真心希望各位講返正題, ...

我初初出post有提美國,因為身邊,什至自己都想過因為美國太多槍擊案,所以朋友會考慮加拿大或身邊朋友從美國移民加拿大。現在我們會再三思去加拿大的可能性。

禁止訪問

珍珠宮

Pura_milk 發表於 18-10-21 14:07
我初初出post有提美國,因為身邊,什至自己都想過因為美國太多槍擊案,所以朋友會考慮加拿大或身邊朋友從 ...

乜原來你講緊移民,唔係討論大麻問題咁唔好意思,入錯post ,不過都建議你update 返標題及內容,我同好多人都被誤導左

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

嘩正!入去行個圈都high爆

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

apelok 發表於 18-10-21 11:54
大麻其實對病人都有幫助, 可以止痛

醫情緒病我諗都得.

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 Pura_milk 的帖子

真遺憾@UBC

珍珠宮

回覆樓主:

大麻party 離晒譜!

伯爵府

2018復活節勳章

Pura_milk 發表於 18-10-21 09:53
美國有校園槍擊,加拿大明正言順抽大麻。
風景如畫下食大麻.......

男爵府

回覆樓主:

大麻合法,最大得益者係有關商人及政府税收。

寶石宮

2023年兔年勳章

foggyao 發表於 18-10-21 14:02

荷蘭並不是合法的。而且叫做有限制地方吸食

見報導 加拿大有省份仲嚴格過荷蘭

https://tw.mobi.yahoo.com/news/%E5%85%A8%E7%90%83%E7%AC%AC%E4%BA%8C-%E5%8A%A0%E6%8B%BF%E5%A4%A7%E5%A8%9B%E6%A8%82%E7%94%A8%E5%A4%A7%E9%BA%BB%E7%B5%82%E6%96%BC%E5%90%88%E6%B3%95%E5%8C%96-%E8%81%AF%E9%82%A6-%E5%9C%B0%E6%96%B9%E8%A6%8F%E5%AE%9A%E5%A4%A7%E4%B8%8D%E5%90%8C-075200263.html

男爵府

foggyao 發表於 18-10-21 13:38
其實睇睇下,英、美、澳、加,呢幾個香港人熱門國家。雖然澳洲成日比人話歧視勁,但而家美、加都唔多正常, ...

澳洲歧視近年弱咗好多啦。
我女呢個generation好多mixed小朋友,我身邊好多mixed couples, 所以我覺得歧視會越來越弱。不過公司高層位bamboo ceilings 都仲算嚴重。
而澳洲係一直好嚴禁毒,槍同難民。
我大學part time 過migration agency, 難民攞PR係天方夜譚。搞大個肚嫁鬼佬易d。

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至