嘔到冇晒心機

fafafish
|
有左6w, 嘔到七彩,食唔到野,訓唔到覺,仲要返工,真係好辛苦,感覺好無助,唔知點捱過

想問下大家,如果嘔得太勁,應否入醫院吊鹽水?
wingchan1128
|
fafafish 發表於 18-10-21 11:34
有左6w, 嘔到七彩,食唔到野,訓唔到覺,仲要返工,真係好辛苦,感覺好無助,唔知點捱過

...

我同你一樣6週開始嘔到咁,無入院,慢慢捱過,到12週會好d,食自己想食既野
sakurayan
|

...

如果你連飲水都嘔,成日都飲唔到水,小心缺入,我就係嘔到缺水入左兩次醫院吊左15支鹽水
carson1128
|

...

慢慢就會捱過。加片 Lemon 響水入面試吓!
RubyYu07
|
如果係嘔到缺水,要去醫院問下醫生點處理好
holidaywife
|
我剛有左 5w,又係成日胃頂,肚脹,一日keep住嘔兩三次,瞓又瞓唔lum, 成個人都唔舒服唔知點咁 (emoji)
如果你嘔得勁去睇醫生 叫佢開止嘔藥 (我上個禮拜同醫生講有左 因我鼻都嘔埋 好辛苦 佢話大肚婆食得 同醫生講左就可以)
加油呀JM

貝貝大人
|

...

我宜家10w, 嘔得仲勁左,咩野都唔想食,飲奶食生果食餅乾食面包叫好d, 點都好,嘔完就飲返d水,加油
CHANYINTING
|
wingchan1128 發表於 18-10-21 13:18
我同你一樣6週開始嘔到咁,無入院,慢慢捱過,到12週會好d,食自己想食既野
...
我24W,都係不停嘔,醫生話我黃體素過多,好大可能會嘔到生
我最頭痛係 BB 開始壓住膀胱,嘔到上又出下又出
freshrose
|
止嘔藥幫到你,我由5w 食止嘔藥食到16w先可以訓到覺
CAROL87
|
少食多餐,飲檸水,食materna 都有幫助
捱過左就ok
bchuma
|

...

如果真係太辛苦可以考慮睇睇醫生。

雲妮mum
|

...

6W開始嘔,最近朝早一起身嘔黃膽水,嘔到一餐3次。。。醫生開咗止嘔藥唔嚴重都止到,有時藥都嘔埋出嚟。。。宜家常備寶礦力怕會脫水
醫生都建議過太嚴重入院吊鹽水,但心諗無可能一直留醫只能頂硬上
一齊加油!
紫色線
|
我兩胎都嘔到14wks.
kaman0617
|

...

我個陣都由6w開始嘔⋯第8-9W嘔得最勁,嘔到見到血絲⋯去急診室安排我入院吊鹽水&同check下BB心跳咁!

訓多D會無嘔得咁利害⋯睇下公司批唔批你請無薪假在家休息一段時間,懷孕初期番工真係好辛苦,由坐車番工嘔到收工番屋企
haha748494
|
懷孕初期系咁,如果見唔舒服,就唯有請假,唔好死頂。訓覺,飲檸檬水可以舒服D。
RubyYu07
|
不過好似醫生有得開止嘔藥,有無效就睇個人
RubyYu07
|
haha748494 發表於 18-10-24 16:37
懷孕初期系咁,如果見唔舒服,就唯有請假,唔好死頂。訓覺,飲檸檬水可以舒服D。 ...

我初期都係猛飲檸檬水架~
haha748494
|
回覆 RubyYu07 的帖子

我就飲小小,止嘔就OK喇,初期無胃口,食好少嘢,飲檸檬水好肚餓。
RubyYu07
|
haha748494 發表於 18-10-28 16:14
回覆 RubyYu07 的帖子

我就飲小小,止嘔就OK喇,初期無胃口,食好少嘢,飲檸檬水好肚餓。 ...

我用來代替日常飲水架!
cookingbaby
|
之前聽醫生講過話懷孕前期嘔唔怕嘅,不過見你好似好唔舒服咁。頂唔緊嘅話,一定要去體醫生吖,多D休息,注意身體。