呼吸困難,應睇咩醫生?

rainlamrainlam
|
呢排成日感到喉嚨位置氣管收窄咁,呼吸困難既感覺,有無人知道係咩事,同埋應睇邊科醫生?
BBJOJO
|
rainlamrainlam 發表於 18-10-21 12:10
呢排成日感到喉嚨位置氣管收窄咁,呼吸困難既感覺,有無人知道係咩事,同埋應睇邊科醫生? ...

普通家庭醫生再轉介
Poyau    發表於 18-10-21 12:52
chocolatebean
|
回覆 rainlamrainlam 的帖子

耳鼻喉科
你咩年紀?
hudsonchui
|
rainlamrainlam 發表於 18-10-21 12:10
呢排成日感到喉嚨位置氣管收窄咁,呼吸困難既感覺,有無人知道係咩事,同埋應睇邊科醫生? ...

耳鼻喉科
crystal媽咪
|
BBJOJO 發表於 18-10-21 12:12
普通家庭醫生再轉介

agree.
自己家庭醫生轉介信得過
wcpcelia    發表於 18-10-21 16:32
mmfan
|
我都有咁嘅情況, 我諗可能係轉天氣嘅關係 ,以前未試過。
小軒軒
|
我持續左3個星期都係咁。。睇緊中醫,再唔得就要睇西醫食氣管藥
foggyao
|
小軒軒 發表於 18-10-21 12:53
我持續左3個星期都係咁。。睇緊中醫,再唔得就要睇西醫食氣管藥

阿仔食氣管藥同吸噴噴氣,已個幾禮拜了 ,完全無復完氣息
healthymimi
|
可能是氣管敏感,想快好就看呼吸系統專科(一至兩星期),普通科醫生搞成個月,我試過,戒凍飲
shareholder
|
哮喘,睇政府普通科,私家要自己買噴濟,好貴的
大力大力
|
BBJOJO 發表於 18-10-21 12:12
普通家庭醫生再轉介

X 2

先睇家庭醫生拿意見 ,可能係其他小問題呢?
BS129
|
我仔都係長年鼻塞醫生話鼻膜腫漲鼻骨窄建議做手術有冇人做過? 係咪做咗好番?
fundfund
|
呼吸系統科
小軒軒
|
BS129 發表於 18-10-21 15:28
我仔都係長年鼻塞醫生話鼻膜腫漲鼻骨窄建議做手術有冇人做過? 係咪做咗好番? ...

我果時係建議去除鼻膜,減少腫同埋塞

但壞處係隔唔到細菌,容易感冒同發炎
cecelc
|
呼吸系統科
bosch
|

呢度應該冇人知咩事,個個人都係靠估 。你睇普通科醫生,真正檢查左等佢去分科好d。

可能真係身體出現問題,但又可能係心理作用,身體係冇事....