唔見左仔仔出世紙同針卡

Shermancpm
|
好大頭蝦 唔見左吖仔出世紙同針卡 ,因為去報k1一起羅咗去報名!唔知係邊唔見左,想問下補辦出世紙需要乜證明?一定要父母雙方嗎?
針卡係咪唔係正本唔可以出國留學之類嘅?我上網滴見係咁講~ 唔該話下我知,感激不盡(emoji)(emoji)
blackberry
|
1. 出世紙你可打去入境處問, 離不開出院証明, 父母結婚証書

2. 針咭可以你去去開果間健康院補領

先做1, 再做2
zone123
|
出世紙有冇copy?
如果冇copy就要俾多$140,
同埋預三個星期check資料!

如果有copy, 就即俾$140,
就有正本拎走!

自己去申請就可以,
唔駛兩公婆一齊!
Poyau
|
補領出世紙可參考以下入境處網頁

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/birth-death/Application_for_Search_of_Birth_Records_and_Certified_Copy_of_Birth_Entry.html
Shermancpm
|
zone123 發表於 18-10-21 13:53
出世紙有冇copy?
如果冇copy就要俾多$140,
同埋預三個星期check資料!

我有張相ok嗎?無copy
zone123
|
Shermancpm 發表於 18-10-21 15:05
我有張相ok嗎?無copy

咁你print出黎,
總之有底,佢哋唔駛搵資料就得!
wcpcelia    發表於 18-10-21 16:29
littlesister
|
出世紙可以補領,
留學都唔一定要針卡,部份科目需要 local registration 先要,因為要 monitor 學生 vaccination history, 如醫療相關行業
mimichong
|
首先你有冇打去你去過的幼稚園問問有冇留底,或夾埋報名表一齊交咗
tester5
|
Shermancpm 發表於 18-10-21 12:57
好大頭蝦 唔見左吖仔出世紙同針卡 ,因為去報k1一起羅咗去報名!唔知係邊唔見左,想問下補辦出世紙需要乜證 ...

除左補領文件,試試唸下當日用咩文件夾?好大機會係放左係文件夾中忘記收回原位吧,冷靜d慢慢唸。
spikenard
|
好大機會係報名時比埋學校,你1間間打去問吧! 橫樹都唔會報超20間對嗎?比盡都係打20次電話,試吓無妨
babe2010
|
spikenard 發表於 18-10-21 15:53
好大機會係報名時比埋學校,你1間間打去問吧! 橫樹都唔會報超20間對嗎?比盡都係打20次電話,試吓無妨
...

唔駛嘛!打最后-間得啦,如果最后-間無咗摟主都知啦