舉機拍犯罪情況要小心

kk880
|
8男1女非華裔人士,今早7時許荃灣西樓角路一巴士站,持硬物毀壞一部停泊的九巴。一名男途人見狀用手機拍下過程,惟遭其中兩名非華裔人士襲擊。男子受輕傷送仁濟醫院。
crystal媽咪
|
kk880 發表於 18-10-21 12:59
8男1女非華裔人士,今早7時許荃灣西樓角路一巴士站,持硬物毀壞一部停泊的九巴。一名男途人見狀用手機拍下 ...

謝提醒。從來都唔夠膽舉機拍人哋啲罪證
foggyao
|

tansyneko
|
不嬲唔會拍
Charlotte_mom
|
做架兩幾時都係顧左自身安全先啦
吉蒂0603
|
直接報999才正確
cattz288
|
8男1女非華裔人士,今早7時許荃灣西樓角路一巴士站,持硬物毀壞一部停泊的九巴。一名男途人見狀用手機拍下 ...

唉!好恐怖
girlbear
|
dizzy:
Poyau
|
化身攝記要先顧及自身安全
goat
|
吉蒂0603 發表於 18-10-21 13:12
直接報999才正確
AGREE, 真係想申張正義應該報警, 然後上court做證人,
影相都係為左放上網搵人like
Charlotte_mom
|
goat 發表於 18-10-21 13:33
AGREE, 真係想申張正義應該報警, 然後上court做證人,
...

咁又唔好咁武斷
我試過拍片,唸住有需要時可做証據,無唸住做呃like呢d低能事
不過由於偷拍,鏡頭對唔正 (緊係顧左自己先啦,我無咁薑光明正大對住黎拍呀,真係俾人打唔好問點解)

吉蒂0603
|
goat 發表於 18-10-21 13:33
...

上次已經有一單,兩男喺泳池更衣室外有少少碰撞,斯文d嘅中年男,被老年叔叔兇返轉頭,中年男「自衛」舉機拍對方,被阿伯出手打死咗
其實,舉機拍這文化某程度上是不當。
wcpcelia    發表於 18-10-21 16:32
算死草
|

正常都係先離開再報警,唔會記得拍野。
HoshiSora
|

目擊任何罪案,無論想幫忙或報警,都要先顧及自己的安全
nerolibaby
|

我諗真係要拍都要係d對方一定追唔到既位咯
tsung
|
HoshiSora 發表於 18-10-21 14:16
目擊任何罪案,無論想幫忙或報警,都要先顧及自己的安全

認同
HoshiSora
|
tsung 發表於 18-10-21 20:28
認同

tsung    發表於 18-10-21 20:44