生鐵鑊洗完經常生銹,請問有咩辦法處理?

ManLam
|
生鐵鑊洗完經常生銹,請問有咩辦法處理?謝謝

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
CC12345678
|

洗完之後,抹乾跟住搽油

ManLam
|
CC12345678 發表於 18-10-21 14:35
洗完之後,抹乾跟住搽油

是否每次用完也要這樣做?
另外想請問每次洗完,用毛巾抹干的時候,毛巾也會有啲銹跡,是否正常?

魚兒小寶貝
|
我見99 洗完抹乾再開火燒一燒隻獲
CC12345678
|
ManLam 發表於 18-10-21 14:42

是否每次用完也要這樣做?

應該唔使,每次洗完抹到乾曬,間中1次搽下油

sasatt
|
不可用清潔劑洗
乾透後要塗簿油一層
每次用完都要塗
ccysj01
|
以前細個用,只用清水洗,從不用洗潔精,所以肥立立,冇生銹
wcpcelia    發表於 18-10-21 16:12
算死草
|
ManLam 發表於 18-10-21 14:32

換過個新啦!開鑊要做足功夫,唔好煮太咸,唔好洗得太乾淨,鐵鑊密度低要留住陳年油保護。
算死草
|
ccysj01 發表於 18-10-21 14:47
以前細個用,只用清水洗,從不用洗潔精,所以肥立立,冇生銹

其實每次煮餸都有舊油煮出黎,呢d係咪反式脂肪?
細姐姐
|
魚兒小寶貝 發表於 18-10-21 14:43

係呀!

我都係教工人洗完,抹乾,放上炉頭燒乾水氣,就包冇生銹
channin
|
呢隻係生銹铁鑊。不是中式的生铁鑊。材料不同。點用油養都無用

ManLam
|
魚兒小寶貝 發表於 18-10-21 14:43

等我試吓先,多謝你
ManLam
|
CC12345678 發表於 18-10-21 14:43

應該唔使,每次洗完抹到乾曬,間中1次搽下油

好,而家即刻搽咗,多謝你
ManLam
|
sasatt 發表於 18-10-21 14:44
不可用清潔劑洗
乾透後要塗簿油一層
每次用完都要塗

我吾知原來唔可以用洗潔精洗,以後記住,多謝你
ManLam
|
channin 發表於 18-10-21 14:54
呢隻係生銹铁鑊。不是中式的生铁鑊。材料不同。點用油養都無用

原來係咁,我記得我之前間中都有搽油,但係好似都唔得囉。看來要買過隻新了。請問邊隻好用?屋企用電磁爐。
maggkiki
|
你是否用洗潔精?見你洗得太乾淨喇,其實唔駛用洗潔精,用熱水洗已足夠,之後開個最細火烘乾水份已可以。
細姐姐
|
ManLam 發表於 18-10-21 14:59
原來係咁,我記得我之前間中都有搽油,但係好似都唔得囉。看來要買過隻新了。請問邊隻好用?屋企用電磁爐 ...

你隻鑊係咪係IKEA 買?我都係用依隻

唔使買過,省吓d 銹。再放上炉燒乾佢啦!
DoReMi媽媽
|
只用清水同刷刷鑊,用完要即洗同抹乾。
ccysj01
|
回覆 算死草 的帖子

唔識,所以覺得冇益,唔會用生鐵鑊,反正家常都講不上鑊氣,熱棘棘就夠
PTMCYS
|
ManLam 發表於 18-10-21 14:32
你隻鑊用左几耐?我以前用生錢鑊只會用穿,不會像这样,玩在用不锈鋼鑊。
生鐵镬洗完我會燒紅隻镬。